ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:99/216)

DOMOWA TORTILLA ORKISZOWA 144

szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka gorącej wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki z okienkami- pierniczki z witrażem 185

płynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika   1 łyżka kakao łyżeczka sody Pszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem

Takie tam pichcenie
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 164

gładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam

potrawyregionalne
Knedle dyniowe z jeżynami 169

potrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko  przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenno - razowy chleb z orkiszem 176

Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 226

Owsianka z miodem, jabłkiem i rodzynkami autorka: kasiekgotuje | blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana

Chocolate Stop Tempting
Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką (pełnoziarniste) 217

sankach w zaspie śnieżnej, jak z najbardziej abstrakcyjnego snu :D). Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką składniki na 9 muffinek 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego (u mnie wersja kokosowa) 1 łyżka syropu klonowego 80 g ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka karobu 1 łyżeczka proszku(...)masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Pianka jogurtowa: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki zmielonego na puder

Fitkot
Opowieść o Czerwonym Rycerzu. I tarta obłędnie czekoladowa 197

deszcz. Tarta czekoladowa z pieczonymi śliwkami i figami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 100 g zimnego masła 60 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów 25 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160 g mąki pszennej 1 jajko ganache: 250 g ciemnej czekolady (58%) 350 ml śmietany kremówki(...)figi 5 śliwek 50 g ciemnego cukru muscovado dodatkowo: 15 g niesolonych pistacji, bez łupinek Masło, cukier, wanilię, sól, migdały i mąki umieścić w malakserze. Zmiksować. Dodać jajko, połączyć. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy, wyłożyć nim formę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Środa na bogato 190

zabierając oddech. Co mnie nie zabije, to wzmocni. Puki jeszcze smak jest, to są i smakowite rzeczy. Po smakowitym obiedzie, smakowity podwieczorek w formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa(...)jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego

Kucharzyca
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 216

wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje. Składniki:  - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 30g świeżych drożdży - 480ml wody(...)sól i rozrobione drożdże. Wszystko razem zamieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy albo na ręcznik kuchenny oprószony mąką lub otrębami albo tak jak ja ostatnio robię, a mianowicie przekładam ciasto do miski wyłożonej papierem do pieczenia, obsypany otrębami lub ziarnami, wierzch

Smaczne Zdrowe
Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni 193

mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo do tej ilości mąk; dałam 300 g + 25 g) 100 g zaczynu (reszta zostaje na następny raz) 450 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 (dałam razową orkiszową) 10 g soli czubata łyżka mąki(...)wymieszać 300 g wody ze 100 g zaczynu. Dodać obie mąkę pszenną i orkiszową i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min do autolizy. Rozpuścić sól w 25 g wody i dodać do ciasta. Wyrobić.  Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godziny, w zależności

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszny torcik truskawkowy 244

ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej 630 30 g mielonych orzechów laskowych 75 g zimnego masła(...)łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe ciasto z tofu 164

które przełamują intensywny czekoladowy smak.  Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła- zapakować sobie na drogę powrotną do domu.  Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody(...)Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia.  Podczas, gdy ciasto stygnie, zajmij się polewą. Do rondla wrzuć daktyle, dolej mleko i podgrzej. Kiedy

Roślinna - blog wegański
NALEŚNIKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 184

sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi ok. 12 sztuk cieniutkich naleśników. :) Składniki: - 4 jajka - 1/2 szkl mleka - 10 bardzo kopiastych łyżek* mąki orkiszowej typ 700 lub 750 - 0,5l wody gazowanej(...)łyżka to ok.40g mąki Jajka wbić do miski lub garnka dodać sól , mleko i lekko ubić. Następnie dodać troszkę wody, ksylitol i wymieszać. Dodawać po łyżce mąkę i mieszać. Ciasto będzie dość gęste ale dobrze się wówczas rozprowadza mąka, nie będzie grudek. Na końcu dolewamy powoli wodę i mieszamy , aż do uzyskania pożądanej konsystencji . W moim przypadku było to niecałe

Smaczne Zdrowe
Orkiszowe Bagietki Pełnoziarniste, czyli BLONDYNKA też się może pomylić :) 166

wygląda pomyłka Blondynki! W pierwowzorze powinnam użyć mąki orkiszowej typ 700, a ja wsypałam orkiszową pełnoziarnistą. Najnormalniej w świecie się pomyliłam. Zresztą, a czy ja kiedykolwiek mówiłam, że jestem nieomylna? Nie!  Wolno się pomylić każdemu. W szczególności Blondynce :) Przy podstawowej liście składników ciasto wyszło mi strasznie suche i bardzo twarde, o elastyczności mogłam zapomnieć. Miałam dwie opcje: wyrzucić albo(...)taka bardziej treściwa. Nam smakowała, wtedy jedliśmy ją z hummusem, drugą dziecko zjadło na sucho tak chłopakowi smakowało :) Co do orkiszu, będzie tego więcej u mnie. Czekam na mąki orkiszowe i jak tylko do mnie dotrą biorę się za więcej. Obiecuję publicznie, że już będę zachowywać się poprawnie i gafy z orkiszem już nie strzelę. Kto odważny niech próbuje

Blondynka Gotuje
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 204

teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro sami ich nie jadamy, na codzień używamy także ksylitol, ale tutaj wybrałam puder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g(...)mąki orkiszowej jasnej typ750 - 80g pudru trzcinowego - cukier z prawdziwą wanilią (10g) - 4 jajka - 2 łyżki oleju (lub 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody) - szczypta soli ------------------------------------------ + 1 jajko do posmarowania ciastek Najpierw przygotowujemy sobie kartki z wróżbami, nasze karteczki miały rozmiar 0,5x16cm. Nasze przykładowe hasła: SUPER UCZEŃ 1 KLASY ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) POSPRZĄTAJ OKRUSZKI ! ;-) UŚMIECHNIJ SIĘ ! ;-) SŁUŻ INNYM POMOCĄ ! ;-) KOCHAJ

Smaczne Zdrowe
Orkiszowy na kefirze 284

giej. Do dużej miski przesiałam 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i szklankę zakwasu razowego żytniego ( konsystencji jogurtu greckiego - czyli dość gęstego) -  ciasto jest luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki

apetytnapieczenie
Gofry - super lekkie i chrupiące 14416

mąki orkiszowej   250 ml mleka 50 g masła 3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka cukru szczypta sody szczypta soli 1 jajko Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło  odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!