rozpoczynam jagodziankami. Uwielbiam te puszyste bułeczki nafaszerowane soczystym fioletowym nadzieniem, po którym trzeba przez 10 minut szorować zęby ;) Przedstawiam Wam wersję na mące orkiszowej. Znikają tak samo szybko, jak tradycyjne. 12 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie: 1,5 szklanki jagód(...)gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy po sporej łyżce jagód wymieszanych z cukrem i mąką kokosową. Zlepiamy ciasto i rulonik zwijamy. Powstałe ślimaczki układamy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w tym czasie ciasto jeszcze podrośnie. Smarujemy
Mienta blogskładniki: 100 g czekolady gorzkiej 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej(...)maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki (ok. 25x10cm). Pieczemy w 175 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaPyszne, puszyste i zdrowe ciasto z truskawkami. Tak troszkę poeksperymentowałam z nim, pomieszałam dwie mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Jedna mąka to mąka orkiszowa, a druga pszenna pełnoziarnista, dodatkowo pokruszone płatki migdałów i cynamon. Nam smakowało bardzo :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki: 5 jajek L 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki oleju u mnie rzepakowy(...)szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu truskawki 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Truskawki myjemy, kroimy na połówki. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 3. Do misy miksera dajemy jajka, ubijamy je na najwyższych obrotach
kruche babeczkiPaluchy jak najdłuższe z ciasta rolujemy i w piekarniku pieczemy. Są smaczne, chrupiące i momentami ostro zaskakujące, bo jak na pieprz trafiamy to „piekło w gębie mamy”. Czyli łagodnie, łagodnie… sobie paluchy zjadamy, a momentami z zaskoczenia ostrość mamy. Składniki: 25 g świeżych drożdży, 150 g maki orkiszowej, 250 g mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody(...)ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy cukier, sól, mąkę orkiszową i całość mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki
Moniki Smakołykipożałujecie Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe przepis na 9 muffinek 210 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g maku szczypta cynamonu jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 g jogurtu kokosowego (można zastąpić zwykłym jogurtem) + kajmak W misce wymieszaj: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku(...)silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich wyłóż łyżeczkę kajmaku, a na to kolejną, dużą łyżkę ciasta, które powinno zakrywać kajmak. Muffinki piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na muffinki Artykuł Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniSezon dyniowy w pełni! Była zupa, było ciasto, dzisiaj zapraszam na muffiny! A Wy do czego używanie dyni? Jakie potrawy robicie najczęściej? Pochwalcie się. :) Składniki: 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA 3 łyżki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1/4 szkl oliwy 2 jajka 1 szkl puree z dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy(...)proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko i oliwę. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszać, dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę. Zamieszać niedbale. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią wg uznania muffiny. Na muffinach ułożyłam dodatkowo
Trufelkowodrobno pokrojonych Ugotuj kaszę w wodzie, a różyczki brokułu na parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki(...)Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się podoba Millet casserole with broccoli and smoked quark Millet
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 80-100 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/4 laski wanilii 100 g masła 1 jajko 4 łyżki kwaśnego mleka ( przepis tutaj ) lub kefiru 7 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka) dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier(...)puder, cukier z wanilią, jajko, kwaśne mleko oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasno na ok. 3 mm grubości. Wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C do lekkiego zrumienienia. Zaraz po upieczeniu oprószamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz, z ok. 70 ml letniego mleko i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozbełtane(...)jajko, rozpuszczone drożdże, zsiadłe mleko, olej oraz pozostałe letnie mleko. Całość mieszamy na następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i umieszczamy ją w natłuszczonej olejem misce, wierzch ciasta również delikatnie smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (na ok. 60 min.) W miedzy
Domowy Smak Jedzeniaprostu CUDOWNE ! Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce - 200g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie 300g) lub pszennej - 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym
Smaczne Zdroweskładniki: 260 g mąki orkiszowej 170 g cukru 6 jajek (osobno białka i żółtka) 100 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: 500 g świeżych truskawek cukier puder wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Masło roztapiamy. Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Powoli(...)wlewamy masło, cały czas miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ok. 2/3 ciasta przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia samo dno) a do pozostałej część cista dodajemy kakao, mieszamy. Na wierzch jasnego ciasta wykładamy „kupkami” ciemne ciasto i układamy truskawki. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaPewnego jesiennego wieczoru byliśmy bardzo głodni. Ale był to późny wieczór, a raczej noc. Padło na owsiankę w wersji piernikowej. Była tak pyszna, ze do rana
Gotowanie i blogowaniePrep time 30 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 20 min Ciężki (lekko zakalcowate) ciasto czekoladowe słodzone daktylami z aromatem herbaty earl grey Ingredients 1 torebka herbaty earl grey 200 g daktyli 200 g mąki (użyłam orkiszowej typ 750) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 180 miękkiego masła 4 jajka 100 g gorzkiej(...)minut. Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na ok 30 minut. Zmiksować daktyle z herbatą na gładka masę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem albo nasmarować masłem. W misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować. Przełożyć do formy do pieczenia i piec
Cooking for EmilyłyżeczkiMąka wiesiołkowa 1 łyżeczkaMielone migdały 1łyżeczkaOtręby orkiszowe 1łyżeczkaOlej z orzecha włoskiego 2 łyżeczki2 orzechy macadamiaszczypta proszku do pieczenia2,5 łyżeczki cukru trzcinowego bądź ksylitoluPrzygotowanie:1/ Do miski wbijamy jajko, dodajemy resztę składników prócz orzeszków macadamia i dokładnie mieszamy na w miarę trwałą konsystencję którą nabierzemy łyżeczką2/ Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nakładamy łyżeczką ciasto do jednorazowych foremek na muffinki
Kuchnia PROzdrowotnablogu są już pyszne, cieniutkie i chrupiące pierniczki na mące orkiszowej. Dzisiejsze są także na orkiszu ale nie są cieniutkie, są raczej grube i puszyste i co jest ogromną ich zaletą to to, że błyskawicznie się je przygotowuje. Ja testujac przygotowałam jedną porcję a za chwilę już miałam zarobione następne, tym razem z mniejszą ilością przyprawy korzennej (do pierwszych dałam(...)włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk.Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku.Składniki:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) lub 2 szklanki pszennej- 2 łyżki miodu- 3/4 szklanki ksylitolu
Smaczne Zdrowe