Dzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych, a zdarzają się takowe, kombinuję i tworzę ich nowe wersje. Ostatnimi czasy (ograniczamy mleko) przygotowuję naleśniki bez dodatku mleka krowiego. Wychodzą równie smaczne, co tradycyjne na mleku, (w moim odczuciu nawet smaczniejsze). Zamiast mleka krowiego dodaję(...)płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki na ok.10-12 sztuk: - 200g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka roślinnego - 2 szczypty soli - 2 łyżeczki
Smaczne ZdroweJeśli szukacie przepisu na idealne ciasto marchewkowe ,to to spełni wasze oczekiwania – wilgotne ,nie za słodkie ,przyjemnie chrupiące orzechami . Składniki :tortownica 18 cm 2/3 szklanki mąki orkiszowej ,może być pszenna Pół szklanki ciemnego cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Szczypta soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka ,roztrzepane 1 szklanka posiekanych(...)orzechów włoskich 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki ,odciśniętej z soku . Ananas z puszki ,dałam dwa plastry pokrojone w drobne paski. Orzechy ,pestki dyni ,migdały – do posypania ciasta na wierzchu Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche :mąkę , cukier ,sól ,sodę ,proszek do pieczenia i cynamon .Przesiać . W drugim naczyniu roztrzepać jajka
Ladylaura.pominęłam, dodałam za to trochę świeżych igiełek rozmarynu. Chleb jest wyrazisty i kwaśny - taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany(...)zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej
Stare Garyżółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka 2 jajka L 2-3 łyżki wody gazowanej(...)żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne. Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 1 szklanka płatków owsianych 80g jogurtu naturalnego 50g mąki orkiszowej jasnej 80g morwy czarnej 1 duży banan 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 białka Płatki ryżowe, owsiane, mąkę, jogurt, żółtka i 40g morwy mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami łączymy z ciastem. Foremkę
Gotowanie i blogowanieskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju 1 1 i 1/2 łyżki wody dodatkowo: karteczki z wróżbami wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, jajka, olej oraz wodę. Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą
Domowy Smak Jedzeniaserowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny dla zabieganych(...)Składniki na około 10 oponek: 150 g sera twarogu 150 g mąki orkiszowej jasnej 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka wódki/octu 1-2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany 3 kostki smalcu do smażenia Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść. Nie zagniatać za długo, bo oponki będą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej(...)razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą
Smaczne Zdrowerobię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki wyszły pyszne, pachnące o pięknym żółtym kolorze. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Składniki ciasto: 150 gram masła szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej) niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka skórka starta z całej cytryny(...)ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz pozostałą mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do całości i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Nakładamy ciasto do papierków i wkładamy do blaszki. W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy na każdą babeczkę. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Babeczki
Pyza i SurówkaPizza znowu ! Lubię robić drożdżowe rzeczy latem bo ciasto rośnie szybciutko, jak głupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś
Smaczna Pyzaarabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek bardzo prosty do przygotowania w domu. Z kupnym nie ma się co równać. Polecam zdrowszą wersję, z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebki są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej(...)wyśmienicie. Polecam! Składniki na 6 chlebków: 2 szklanki mąki orkiszowej (1 szklanka mąki 1050 i 1 szklanka 2000) 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje(...)pączków: 65 ml ciepłego mleka 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 30 g miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI Na podmłodę 220 ml wody 3-4 g drożdży 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto właściwe 200 ml wody 10 g drożdży 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych, 40 g orkiszowych) 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej 10 g soli płatki owsiane do posypania bułek WYKONANIE Dzień(...)miski. Dodać otręby, wymieszać i zostawić na minutę. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (mąkę typ 750, mąkę razową, sól) i podmłodę. Dobrze wymieszać i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Otręby powinny wchłonąć sporą ilość wody, więc może się okazać, że nie ma konieczności dodatkowego podsypywania ciasta mąką (ja nic nie podsypywałam). Ciasto można zagniatać na stolnicy lub blacie kuchennym
Passions hobbies lifeponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:) Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time . Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa) 250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde) 2/3 szklanki cukru pudru 200 g serka(...)nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto. Na koniec
Słodko-Słony Świat Ilonywypełnione bakaliami i grubo siekanymi orzechami włoskimi. Wilgotne, delikatne, idealne na weekendową wizytę gości :) To nieco zmieniona wersja tego ciasta marchewkowego —>KLIK. Masło postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym, a także dodałam więcej pyszności do środka. 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu łyżka surowego kakao 150 ml oleju(...)Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Ceramikę użytą do sesji zdjęciowej, znajdziecie w www.patpottery.pl Artykuł Ciasto marchewkowe z pomarańczami i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog