ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:86/216)

DOMOWE PALUSZKI GRYCZANO - ORKISZOWE 125

mnie kokosowy), 200 ml gorącej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Mąkę orkiszową mieszamy z gryczaną, przyprawami, sezamem i siemieniem. Zalewamy wodą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na cieniutki prostokąt. Wycinamy prostokąty o wymiarach 2 cm × 7 cm. Formujemy/rolujemy z nich paluszki. Wykładamy na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Razowe mini bagietki orkiszowe 166

mąki 630) 250 g wody 2 łyżki oleju 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki otrębów orkiszowych Wykonanie: wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasta orkiszowe bez cukru 216

garść sezamu Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem. Następnie dodaj wanilię i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, sodę i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma formuj z ciasta kulki  i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp sezamem. Na koniec spłaszcz kulki mokrą dłonią albo wytnij kształt przy pomocy foremki

Bon Appetit Małgorzaty
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 219

bardzo świeżym, dopiero zlanym zakwasie, chleby wyrastają błyskawicznie, u mnie ok.2,5h. Chleby na samym zakwasie żytnim  również wyrastają szybciej niż na orkiszowym. Gdy masa wypełni formy (wcześniej usuwamy papier, by się nie przykleił do ciasta), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleby z form i wykładamy

Smaczne Zdrowe
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 163

samej wody, Z tej mieszanki naleśniki zrobicie na pewno, trzeba tylko uwzględnić, że: - jeśli nie jest to mąka pszenna zwykła, tylko razowa albo orkiszowa, wody trzeba dolać troszeczkę więcej, ponieważ grube mąki piją więcej płynu i ciasto byłoby po prostu za gęste. Nie lejcie jednak tej większej ilości wody od razu, zmiksujcie najpierw ciasto i dopiero dolewajcie po trochu płynu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia 127

soli 1/4 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki orzechó włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 163

prawda?! :) Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania  szczypty zdrowia ;))) * kasza manna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół

Kraina Miodem Płynąca
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 135

zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 178

misce rozpuszczam drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny

Pause Gotowanie!
Puszyste bułeczki orkiszowe - tylko 4 składniki! :) 151

pestek dyni Przygotowanie: W garnuszku podgrzej 100 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.  Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut.  Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 4 części

Zdrowie na języku :P
Dietetyczna tarta z jogurtem naturalnym, gruszkami i czekoladą 156

kilka kropel aromatu waniliowego 1 gruszka 75 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% migdały w płatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki stewii zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dwa żółtka ubijamy z trzema łyżkami stewii na puszystą piankę

Mango Papaja
Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) 105

oczywiście w wiosennym, kwiatowym klimacie. A wy – znacie już karob, czy nigdy o nim nie słyszeliście? Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) około 85 małych ciasteczek 30 g ksylitolu lub erytrytolu 30 g miodu 40 g masła klarowanego 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 1 łyżka karobu Ksylitol, miód i masło klarowane roztopić(...)przestudzenia. Sypkie składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut. Artykuł Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 175

opcję "im prościej, tym smaczniej". Potrzebne będą więc jedynie: - 4 dojrzałe banany (im bardziej brązowe i miękkie, tym lepiej, ciasto wyjdzie słodkie bez dodatku jakiegokolwiek cukru), - 2 szklanki mąki (może być biała ale polecam razową a do babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna  np. tutaj :)  - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami(...)orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pide - turecka pizza 132

natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam w nadmiarze i miały wylądować w bułeczkach drożdżowych. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na turecki frykas, bo pide smakuje znakomicie! Kto ma ochotę spróbować? Składniki: 250g mąki orkiszowej jasnej 140 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli(...)cebulka 1 łyżka oleju sól, pieprz mozzarella olej Wykonanie: w części wody rozmieszać drożdże tak by je upłynnić. Wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na wyrastanie do lodówki w czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Oczyszczone pieczarki pociąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 130

wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję z zmrażarnika, postawić na blacie kuchennym, odczekać i gotowe! Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 200 ml mleka 2 jajka+1 żółtko 30 g drożdży 1/2 łyżeczki(...)soli 4 łyżki cukru 50 g masła kruszonka: 90 g mąki orkiszowej jasnej 40 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki amaretto Wykonanie: składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki  w 2 łyżkach mleka rozprowadzic drożdże

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 170

dlatego też musiałam dołączyć do "Wypiekanie na śniadanie" . Drożdżówka wyszła pyszna, ładnie wyrosła a ja dodatkowo wzbogaciłam ją cynamonem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 0,5 szkl cukru palmowego  szczypta soli 25 świeżych drożdży 250 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa ok 350 g mąki pszennej 2 jajka   100 g masła 1 łyżeczka cynamonu Do posmarowania

Ala piecze i gotuje
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 134

iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj: Składniki na spód (na 2 tarty): 400 g  mąki orkiszowej typ 850 100 ml wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy

Marder&Marder Manufacture
Pełnoziarnisty chleb z płatkami 160

kolację. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g płatków owsianych  100 g płatków orkiszowych paczuszka drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody W misce wymieszać suche składniki, zalać mlekiem i wodą. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy "keksówki". Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 142

duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest wilgotne, bardzo mieciutkie i delikatne.Skladniki na blache  28 cm x 40 cm :300-320 g maki orkiszowej 630 (lub innej)150 g maslanki lub mleka60 g cukru50 g masla1 jajko L (lub 1 male jajko+1zoltko(...)lyzeczki suchych drozdzysolidna szczypta soli1.200-1.400 g śliwekSkladniki na kruszonke:50 g mielonych orzechow laskowych50 g maki orkiszowej 63050 g masla50 g cukruWykonanie:maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorkiwszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglane babeczki na słono 168

się w niego nie wczytałam no i ciasto wyszło mi zbyt rzadkie. Tak czy siak, nie ma tego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda” miały po 50 ml): 1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 300 gr mąki orkiszowej ale może być też zwykła mąka pszenna

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania