ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:85/216)

CZEKOLADOWE MUFFINY Z DOMOWĄ NUTELLĄ, BEZ DODATKU CUKRU 176

   Nie wiem co takiego ma w sobie czekolada (bo, że ma to widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i

Smaczne Zdrowe
piernik staropolski dojrzewający 374

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 200 g cukru 250 g miodu 60 ml mleka 2 jajka 40 g przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 500 g gęstego powidła śliwkowe polewa czekoladowa opcjonalnie masa orzechowa wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy(...)się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy np. w szklanej misce w garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto lawendowe św. Hildegardy z Bingen 124

cukier trzcinowy. Dziś zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe. Niebywale szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne! Przepis pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!" B.Pregenzer i B.Schmidle  Wydawnictwa Esprit. Składniki 200 g masła 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego  Symbio 4 jajka 200 g białej mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Masło miksować z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę orkiszową, miksować do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kwiaty lawendy. Połączyć razem na gładką masę. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Wyjąć ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 192

świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej(u mnie pół na pół - pszenna i orkiszowa razowa) 3 łyżki cukru szczypta soli 200 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta) Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja*), dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami

FitKot
Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką 140

Kruszonka to jedno z moich ulubionych ciast. No dobrze, wiem, że to nie jest ciasto tylko dodatek, ale dla mnie może stanowić samodzielny wypiek. Pomysłów na dania z kruszonką jest mnóstwo. Zapewne każdy zna tradycyjne ciasta kruche z kruszonką , czy też owocowe crumble , w którym to właśnie kruszonka gra pierwsze skrzypce. Co by nie mówił, kruszonka zawsze kojarzyła mi się(...)Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje duży ziemniak pół czerwonej papryki cebula 2 średnie marchewki ¼ cukinii 100 g mąki orkiszowej 50 g masła Szczypta soli ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku Szczypta pieprzu Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i podgotuj, tak aby był półtwardy. Cukinię i marchew obierz i pokrój w plastry. Paprykę

365 dni dookoła kuchni
MINI CIABATTY ORKISZOWE 177

delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci. Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało użyjcie zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk.  Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo kleiste i rzadkie, dlatego wymaga długiego wyrabiania (minimum(...)będzie bardzo luźne i nie da się z niego uformować kuli. Tak ma być. Dzięki temu ciasto jest lekkie i szybko wyrasta, a bułeczki po upieczeniu są mocno napuszone i prawie nic nie ważą. SKŁADNIKI / 6-8 bułek 300 g/ 2 szklanki mąki orkiszowej Typ 630 ( lub mąki pszennej typ 750 lub 500- 550 lub mieszanki mąk) 250 ml ciepłej

cool and minty
ciasto marzenie wg siostry Anastazji 574

mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Bułki z melasą i mielonym kminkiem 178

wody 150 g mąki pszennej 3 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 50 g melasy z trzciny cukrowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżka kminku 2 łyżeczki soli 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 720 Dodatkowo: otręby orkiszowe do posypania bułek Przygotowanie: Zaczyn 10-godzinny: Wieczorem dnia(...)czasie ciasto przełożyć na naoliwiony i obsypany mąką blat, krótko zagnieść rękami. Ciasto podzielić na 12 równych części (po około 80 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Wierzch każdej bułki posypać otrębami orkiszowymi. Pozostawić na 20 minut do napuszenia, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik

Nastoletnie Wypiekanie
Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką 213

orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane (migdały/orzechy), wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 o C. Ostudzić. Masa serowa: 1 kg chudego

Czerwień i błękit
DOMOWE PALUSZKI GRYCZANO - ORKISZOWE 125

mnie kokosowy), 200 ml gorącej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Mąkę orkiszową mieszamy z gryczaną, przyprawami, sezamem i siemieniem. Zalewamy wodą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na cieniutki prostokąt. Wycinamy prostokąty o wymiarach 2 cm × 7 cm. Formujemy/rolujemy z nich paluszki. Wykładamy na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Razowe mini bagietki orkiszowe 166

mąki 630) 250 g wody 2 łyżki oleju 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki otrębów orkiszowych Wykonanie: wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasta orkiszowe bez cukru 216

garść sezamu Rozpuść masło, po wystudzeniu zmiksuj z miodem. Następnie dodaj wanilię i jajko. Zmniejsz obroty i wsyp mąkę, sodę i płatki orkiszowe. Do tej masy dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką. Mokrymi rękoma formuj z ciasta kulki  i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp sezamem. Na koniec spłaszcz kulki mokrą dłonią albo wytnij kształt przy pomocy foremki

Bon Appetit Małgorzaty
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 219

bardzo świeżym, dopiero zlanym zakwasie, chleby wyrastają błyskawicznie, u mnie ok.2,5h. Chleby na samym zakwasie żytnim  również wyrastają szybciej niż na orkiszowym. Gdy masa wypełni formy (wcześniej usuwamy papier, by się nie przykleił do ciasta), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleby z form i wykładamy

Smaczne Zdrowe
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 163

samej wody, Z tej mieszanki naleśniki zrobicie na pewno, trzeba tylko uwzględnić, że: - jeśli nie jest to mąka pszenna zwykła, tylko razowa albo orkiszowa, wody trzeba dolać troszeczkę więcej, ponieważ grube mąki piją więcej płynu i ciasto byłoby po prostu za gęste. Nie lejcie jednak tej większej ilości wody od razu, zmiksujcie najpierw ciasto i dopiero dolewajcie po trochu płynu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia 127

soli 1/4 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki orzechó włoskich 1 łyżeczka nasion kminku Wykonanie: w misce wymieszaj mąkę ( u mnie orkiszowa 630), sól, drożdże i dodaj sok. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Dodaj rodzynki i orzechy (posiekałam), wymieszaj, aż do połączenia z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 163

prawda?! :) Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania  szczypty zdrowia ;))) * kasza manna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół

Kraina Miodem Płynąca
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 135

zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 178

misce rozpuszczam drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny

Pause Gotowanie!
Puszyste bułeczki orkiszowe - tylko 4 składniki! :) 151

pestek dyni Przygotowanie: W garnuszku podgrzej 100 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.  Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut.  Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 4 części

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania