upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka ananasa 2 kopiaste
Ala piecze i gotujełyżki mąki pół szklanki mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ciasto 1 szklanka puree z marchwi- przepis tutaj pół szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanka mąki orkiszowej 3 łyżki cukru 1-2 jajka pół łyżeczki soli 70 g rozpuszczonego masła Marchęwkę ugotowaną zmiksować . Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiane mąki
w mojej kuchniLane kluseczki (Lane ciasto) to niewatpliwie jeden ze smakow dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pikantne salami, czerwoną cebulę i papryczki jalapeno. Inspiracja: Feel Eat Składniki na 2 porcje: ciasto: 1 brokuł – 500 g 1 jajko 1/2 kulki mozzarelli 6-7 łyżek otrąb (u mnie orkiszowe) oregano czosnek w proszku sól pieprz sos: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano
Fabryka pomysłówtylko tym, którzy liczą kalorie bo sernik jest pyszny! Składniki: Spód: 225 g mąki razowej (np. orkiszowej, pszennej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej
maniapieczeniaPrzynajmniej tak mi się wydaje. Na pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki(...)wody. Składniki zaczynu po wymieszaniu i przykryciu pozostawiamy w temp. pokojowej na 14-16 godzin. Ciasto właściwe · 590g zaczynu, całość, · 250g zmielonych ziaren pszenicy Kamut lub zwykłej mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej, · 320g letniej wody. Mieszamy zaczyn z letnią
Leśny Zakątekskładniki na biszkopt: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: tłuszcz do formy kasza manna cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka a następnie mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu(...)dodajemy mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Ciasto wlewamy do foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenialepsza! Podałam ją do..ryby. Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml wody o temperaturze pokojowej -250 g maki Eco typ 500 i trochę orkiszowej od Młyn Kopytowa -2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia od IndexFood -pół łyżeczki soli. Drożdże rozpuść w wodzie
Z Kuchni Do Kuchnidynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 3/4 szkalnki brązowego cukru(u mnie 1/2 szklanki(...)cukier. Do drugiej miski wrzucamy startą dynię, dodajemy skórkę z pomaranczy, jajka, olej i śmietanę i wszystko mieszamy widelcem lub mątewką. Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 55-60 min. źródło przepisu pomoc(i kontrola jakości) oczywiście też była
FitKotPłatki orkiszowe przypominają wyglądem te owsiane, ale mają nieco inny smak. Są więc dla owsianych ciekawą alternatywą :) Z płatkami orkiszowymi w roli głównej usmażyłam pyszne placuszki na śniadanie. A dokładniej to... ja zrobiłam ciasto, a smażył Mąż :) ale oczywiście możesz je usmażyć z płatkami owsianymi. Na śmietanie wyszły delikatne (tu też można użyć jogurtu naturalnego). Przygotowanie jest ekspresowe(...)pracy. Zdjęcia placuszków robiłam na przecudnej tacy śniadaniowej ze sklepu internetowego My Gift Dna . Niedługo zaprezentuję ją w całej okazałości ;) Składniki: 200g śmietany 18% 1 szkl. płatków orkiszowych 2 jajka 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Jajka krótko miksujemy, łączymy ze śmietaną i miodem. Wsypujemy płatki orkiszowe oraz mąkę i dokładnie mieszamy całość (ja zmiksowałam). Odstawiamy
Kolorowy Przepisowniksmakosze? Znalezione tutaj . Troszkę zmieniłam, dodatkowo dodałam też kokos. Są to chyba najszybsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam(pod względem wyrabiania ciasta). Składniki: -2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych -0,5 szklanki płatków owsianych górskich -3/4 szklanki mąki orkiszowej białej -1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -2 mniejsze jajka -ok. 4/5 szklanki ksylitolu -200g miękkiego masła -1 łyżeczka ekstraktu(...)zmiksować) na puch, pod koniec wsypując ksylitol i dalej mieszać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia
Smaczne Zdroweszklanki mąki żytniej (może być orkiszowa, owsiana) 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 miękkich jabłek cynamon 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem
Prosto i Smacznie z AnetąCiasto 250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 10 g otrębów pszennych 10 g siemienia lnianego 10 g sezamu 20 g pestek dyni 2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1,5 łyżeczki soli 300 ml letniej wody 1 łyżka oleju lub oliwy(...)letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odstawić na 10 minut. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać drożdże oraz 1 łyżkę oleju i wymieszać. Stopniowo dolewać resztę wody, mieszając ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i szczelnie przykryć . Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto podzielić na 6 części
Przepisy na domowy ser i chlebróża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni. Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają. Składniki: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050) 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!