ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:92/216)

Chleb orkiszowy na drożdżach 133

jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło mi się troszkę za dużo wody i po wsadzeniu do piekarnika nieco "usiadł". SKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej 30 dag orkiszowej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu – u mnie nawłociowy 2 łyżki

Kuchenne zapiski Edyty
domowy zielony makaron 187

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g jarmużu świeżego lub mrożonego (lub szpinaku) 1 jajko 1 łyżeczka oleju wykonanie: Do naczynia miksującego (o dużej mocy) wkładamy mąkę oraz jarmuż. Miksujemy przez ok. 2 sekundy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy jajko oraz olej i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty (tagliatelle, lazanie, kokardki, łazanki…) Gotujemy w osolonej

Domowy Smak Jedzenia
SZYBKIE BUŁKI RAZOWE 199

mąki orkiszowej 10 dag mąki żytniej typ 2000 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki soli 12 dag stopionego masła lub oleju 2 opakowania suchych drożdży 14 g  225 ml mleka 225 ml ciepłej wody WYKONANIE: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy, dodajemy razową, sól, cukier i drożdże. Mieszamy i wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5 minut

Pani na deser
ekspresowy piernik 232

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do

Domowy Smak Jedzenia
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 168

szklanki otrębów żytnich 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza bezglutenowa. Wegańska, bez drożdży 159

wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. Ciasto niczym nie różniło się od ciasta zrobionego z drożdżami. Pizza NIGDY nie będzie taka chrupiąca jak z mąki pszennej czy orkiszowej. Gdybym miała lepsze piekarnik, użyłabym opcji górnego opiekania spodu zanim dodałabym dodatki

nietadieta
Zapiekanka makaronowa z twarogiem i mango 170

Zapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100

VioletoweKucharzenie
Bananowiec z polewą czekoladową czyli poWeekendowe Łakocie odc.41 152

sobotę miałam mnóstwo kuchennych zadań. Oprócz chleba orkiszowego, waniliowych chałek, o których niebawem, kotletów na dziś oraz pizzy na kolację musiałam przygotować ciasto niespodziankę dla pewnej wyjątkowej osoby. Przy okazji idealnie wpasowało się ono w Dzień Czekolady choć zjedzone zostało dopiero wczoraj. Przepis podpatrzony i ciut zmieniony. Pochodzi z Troche Innej Cukierni.Wilgotne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza blanca ze szparagami 177

mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia, jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z  tego przepisu. Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam! Składniki na 2 pizze: 250 g maki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
gofry belgijskie 154

składniki: 270 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 ml mleka, letniego 180 ml wody gazowanej 2 jajka 6 g drożdży 90 g masła, roztopionego 20 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem oraz cukrem. Dodajemy wodę, żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masło. Białka ubijamy(...)sztywno dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 160

dałam chlebową 720) Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłęj wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej  (dałam chlebową 720) 600 g mąki orkiszowej (dałam pełnoziarnistą) 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki mleasy ( można dodać słód jęczmienny

Stare Gary
kruche ciasteczka pomarańczowe 128

składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy skórka z otartej pomarańczy (przed starciem należy pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć) wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, masło, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijam w folię

Domowy Smak Jedzenia
domowe podłużne biszkopty 149

składniki: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 52 g cukru 2 jajka cukier puder o oprószania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy np. do rękawa

Domowy Smak Jedzenia
delikatne ciasto a la raffaello 308

mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki

Domowy Smak Jedzenia
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 153

diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Sprawdzi się również u osób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie

Powiedz dietom nie