składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju 1 1 i 1/2 łyżki wody dodatkowo: karteczki z wróżbami wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, jajka, olej oraz wodę. Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą
Domowy Smak Jedzeniaserowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny dla zabieganych(...)Składniki na około 10 oponek: 150 g sera twarogu 150 g mąki orkiszowej jasnej 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka wódki/octu 1-2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany 3 kostki smalcu do smażenia Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść. Nie zagniatać za długo, bo oponki będą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej(...)razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą
Smaczne Zdrowerobię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki wyszły pyszne, pachnące o pięknym żółtym kolorze. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Składniki ciasto: 150 gram masła szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej) niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka skórka starta z całej cytryny(...)ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz pozostałą mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do całości i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Nakładamy ciasto do papierków i wkładamy do blaszki. W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy na każdą babeczkę. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Babeczki
Pyza i SurówkaPizza znowu ! Lubię robić drożdżowe rzeczy latem bo ciasto rośnie szybciutko, jak głupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś
Smaczna Pyzaarabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek bardzo prosty do przygotowania w domu. Z kupnym nie ma się co równać. Polecam zdrowszą wersję, z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebki są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej(...)wyśmienicie. Polecam! Składniki na 6 chlebków: 2 szklanki mąki orkiszowej (1 szklanka mąki 1050 i 1 szklanka 2000) 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje(...)pączków: 65 ml ciepłego mleka 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 30 g miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI Na podmłodę 220 ml wody 3-4 g drożdży 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto właściwe 200 ml wody 10 g drożdży 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych, 40 g orkiszowych) 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej 10 g soli płatki owsiane do posypania bułek WYKONANIE Dzień(...)miski. Dodać otręby, wymieszać i zostawić na minutę. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (mąkę typ 750, mąkę razową, sól) i podmłodę. Dobrze wymieszać i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Otręby powinny wchłonąć sporą ilość wody, więc może się okazać, że nie ma konieczności dodatkowego podsypywania ciasta mąką (ja nic nie podsypywałam). Ciasto można zagniatać na stolnicy lub blacie kuchennym
Passions hobbies lifeponieważ nie chciało mi się już biec do sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:) Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time . Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa) 250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde) 2/3 szklanki cukru pudru 200 g serka(...)nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło, zagnieć ręką gładkie ciasto. Na koniec
Słodko-Słony Świat Ilonywypełnione bakaliami i grubo siekanymi orzechami włoskimi. Wilgotne, delikatne, idealne na weekendową wizytę gości :) To nieco zmieniona wersja tego ciasta marchewkowego —>KLIK. Masło postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym, a także dodałam więcej pyszności do środka. 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu łyżka surowego kakao 150 ml oleju(...)Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Ceramikę użytą do sesji zdjęciowej, znajdziecie w www.patpottery.pl Artykuł Ciasto marchewkowe z pomarańczami i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmnie orkiszowa) 80 g oleju roślinnego (około 120 ml) 50 g cukru 1 średni banan 100 g tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao lub karobu 2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości(...)jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj foremki, tj nałóż ciasto to środka i łyżką uformuj ciacho. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, przez 15-20 minut. Smacznego! Smacznego! Artykuł Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 200-230 g cukru pudru 3 łyżki miodu 40 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 35 g drożdży 1 łyżeczka sody dodatkowo opcjonalnie: białko do smarowania wykonanie: Masło z miodem podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy(...)drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy wystudzony mieszankę z drożdżami oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie smarujemy białkiem. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30 g cukru kokosowego 30 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej 25 g masła klarowanego 25 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem, cukrem kokosowym i melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać
FitKotsztuk): 3 banany 1 kubek mleka 1.5 kubka mąki pszennej lub orkiszowej szczyptę cynamonu 1 jajko nutella ; ) W misce umieszczamy banany, cynamon oraz mleko – blendujemy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (dość płynnej), wbijamy jajko i całość mieszamy aż się połączy. Porcjami wsypujemy mąkę do otrzymania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu. Smażymy(...)recipeIngredient": [ "3 banany", "1 kubek mleka", "1.5 kubka mąki pszennej lub orkiszowej", "szczyptę cynamonu", "1 jajko", "nutella"], "recipeInstructions": [ "W misce umieszczamy banany, cynamon oraz mleko - blendujemy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (dość płynnej), wbijamy jajko i całość mieszamy aż się połączy. Porcjami wsypujemy mąkę do otrzymania dość gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu. Smażymy
Szybko Tanio Smacznieciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej(...)dużej misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać sok z buraka. Wymieszać drewnianą łyżką. Buteleczkę po soku przepłukać wodą i dolewać ją stopniowo co wyrabianego łyżką ciasta - składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką. Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin
Weekendy w domu i ogrodzie