posypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą. Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący. Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło. Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej (125 g) ponad połowa kostki miękkiego masła(...)żółtego sera 100 g sera gorgonzola odrobina oleju sól, pieprz Na samym początku przygotować spód orkiszowy. W misie miksera połączyć ze sobą miękkie masło oraz twaróg. Gdy składniki połączą się ze sobą to dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie połączyć. Ciasto będzie lekko się kleić, dlatego należy je delikatnie oprószyć mąką i wstawić na co najmniej
UgotowaćTortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych(...)sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy. Składniki na 6 tortilli: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki. ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!preparowanych. Dzisiaj taka nie typowa ale pyszna propozycja na ciasto. Jedliście szyszki pomyślałam czemu by takiej kaszy nie wykorzystać w cieście :) Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 2 jajka 1 kopiasta łyżka miękkiego masła 300 g kaszy orkiszowej półekspandowanej CENOS blaszka 22/22 Wykonanie : Do miski wsypujemy
Sama słodycz i szczypta chiliteż ogrzać do temp pokojowej aby była miękka-wtedy można pominąć proces rozpuszczania. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynną lub miękką margarynę, połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾ objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp
Wanilia i Kardamonbazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni
Jaglusiamleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni
Gotowanie jest łatwewcześniej bułek orkiszowych. Miały być z mąki orkiszowej jasnej i pszennej graham. Finalnie były z orkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem
Marder&Marder Manufacturedrugie wyrośnięcie chleba, tym będzie bardziej kwaśny Długie drugie wyrastanie ciasta powoduje też kwaśnienie tego ciasta z czasem, co zauważymy, jeśli chleb będziemy jeść przez kilka dni. Chleb z samej mąki żytniej wymaga dłuższego drugiego wyrastania niż chleb mieszany, czy chleb pszenny lub orkiszowy. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog
Weekendy w domu i ogrodzieAlleluja. :) A teraz przepis na 4 chlebki: Składniki: 190 g mąki pszennej 180 g mąki orkiszowej Płaska łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżeczki oleju roślinnego Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli 205 ml mleka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić na bok i przykryć ściereczką, aż do podwojenia objętości. U mnie
Na słodko lub wytrawnieCiasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały sobie radę. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100 g płatków migdałów 50 g wiórków kokosowych 1 szklanka mąki orkiszowej(...)sobą z wyjątkiem wiśni. Odstawić na 10 minut. Naczynie przeznaczone do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Następnie wykładamy 2/3 masy do naczynia, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Przygotowanie jest naprawdę proste :) Pieczemy w 200 C przez 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Niezły Młynekjeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy(...)oliwy z oliwek 1 jajko 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 0,75 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie(...)przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami! Składniki na około10 knedli: 140 g grysiku (u mnie orkiszowy) 2 jajka M 500 ml mleka 50 g masła 60 g ksylitolu/cukru 1/2 laski wanilii skórka otarta z cytryny 10 truskawek na omastę: 50g bułki tartej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłem piwa, ani piwa wymieszanego z kolą. Zamiast piwa dałem kupiony kwas chlebowy, zwłaszcza dlatego, iż w składzie zauważyłem brzeczkę. Melasę zastąpiłem skrystalizowanym miodem. Dodałem też trochę mąki orkiszowej, a to dlatego, że, o zgrozo!, zabrakło mi mąki pszennej chlebowej. A z braku zakwasu pszennego dodałem jeden wyjściowy etap, w którym zakwasem żytnim zakwasiłem mąkę pszenną razową. Być może(...)mąki orkiszowej chlebowej 100 g miękkiego masła 50 g ciemnego miodu 50 g cukru myscovado 18 g soli 10 g zmielonego kardamonu 10 g zmielonego imbiru 10 g zmielonych goździków 100 g rodzynek Przygotowanie chleba: W misce umieść wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodaj masło i wyrabiaj kilka minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką
Grahamka, weka i kajzerkaskładniki: 1 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki cukru 1 szczypta soli dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniasię upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć więcej? A więc do dzieła. Składniki na formę keksową o długości 30 cm: 5 dojrzałych bananów 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 30 gram(...)łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej W jednej misce rozgniatamy banany na papkę, dodajemy 2 łyżeczki stweii oraz miód i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę orkiszową i kokosową wraz z sodą. Do bananów dodajemy jedno jajko, (płynny/rozpuszczony) olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy
Mango Papajatygodnia – u nas tyle wytrwała ostatnia pralinka :) WEGAŃSKI BISZKOPT Mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol wymieszać razem w dużej misce. Napój roślinny i ocet połączyć. Do suchych składników dodać mleko kokosowe, olej i napój z octem. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec
Candy Pandaskawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka - 2 łyżki kuleczek czekoladowych - 2 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g mąki tortowej - 1 łyżeczka sody(...)gruszkę pokrój w kosteczkę, i wymieszaj w misce z cynamonem. Do miski z masą dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie, dodaj jabłka i wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Ciasto wylej do formy, duża tortownica. Na wierzch posyp kuleczki czekoladowe. Pieczemy godzinę do suchego patyczka. Temp. 170 - 180 stopni C. Grzanie: dół. (mój piekarnik piecze dobrze i ja piekę ciasto
SMYKWKUCHNIIdealne letnie śniadanko. Uwielbiam pieczone omlety, które smakują i wyglądają jak ciasto :) Ten tak właśnie się prezentuje, a najlepsze w nim jest to, że można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet
Healthy food explorerSkładniki: - 1/2 kg mąki orkiszowej - 150 g syropu daktylowego - 150g oleju kokosowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia - 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Zagniecione ciasto wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy (ok. 2-4 mm) i wycinamy ciasteczka. Pierniczki pieczemy w temperaturze
Szkrab Je SamSiemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na 5 minut (zrobi się jednolity glut ;)). Mąkę orkiszową, suche drożdże, cynamon i cukier trzcinowy wymieszać w dużej misce. Dodać namoczone siemię lniane oraz wlać letnie mleko. Całość wymieszać łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste ciasto. Odstawić je na minimum 30 minut, aż drożdże zaczną pracować i ciasto urośnie. Uwaga
Nastoletnie Wypiekanieamerykańsku czyli z ulubionym syropem klonowym i jagodami. Składniki: 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru brązowego jajko 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła lub oleju Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić ciasto na kwadrans. Smażyć na rozgrzanej patelni nalewając ciasto łyżką
wyzwania kuchennezjeść zarówno na słodko, jak i słono. Jutro pokażę Wam moją propozycję na zielonego naleśnika. Ciasto możecie przygotować zarówno z gotowego mixu mąk bezglutenowych (np. Schar) lub samodzielnie wykonanego mixu ze skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej i jaglanej. Zamiast mąki bezglutenowej możecie użyć pszennej lub orkiszowej. Składniki (na 10 naleśników): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (Schar) 2 szklanki mleka
Mango Papajapieczenia - szczypta soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżki cukru trzcinowego * można użyć wyłącznie mąki orkiszowej, smak będzie wówczas bardziej zdecydowany i konkretniejszy Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i otręby. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do foremek na muffinki i posypuję mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Piekę ok. 35 minut
Wielopokoleniowopieczywo. Dziś w wersji mini . Składniki: 250 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/ 5 łyżek oliwy z oliwek ok.120 ml wody ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól /do smaku oraz : twarożek, wędlina w plasterkach, zielona sałatka, pomidor itp. Wykonanie: -Składniki na ciasto zagnieść. -Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut. -Ciasto rozwałkować
Zakamarki mojej kuchni