ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:124/216)

Chlebki do żurku i nie tylko 153

były zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia(...)chlebowej (typ 720) 250 g mąki orkiszowej (typ 630) 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli ¾ łyżki melasy trzcinowej 600 ml letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej

Pełny talerz
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE 164

ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom, a to najistotniejsze. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Z podanych ilości wyszły mi 24 ciastka . Składniki: - 2,5 szklanki płatków owsianych górskich - 1 szklanka mąki pszennej (dałam 180g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 174

wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże, że po brzegi można je napełnić awokado, fetą, suszonymi pomidorami…Posypać czarnuszką, rzucić kilka oliwek… Ciasto na chlebki można rozwałkować wałkiem lub po prostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita . Lubię pieczywo o nieregularnym kształcie. Można z nich zrobić kanapki i obłożyć(...)tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu. Chlebki z ciecierzycą Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych drożdży 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 700 ml zimnej wody 1 łyżka soli 1 puszka

codojedzenia
Cebulowe paluszki grissini 167

grissini. Takie z ciasta chlebowego z makiem i cebulą. I solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone jak cholera, znaczy się przekąska doskonała. Im bardziej słone tym więcej się pije, im więcej się pije tym impreza ciekawsza :) A sponsorem dzisiejszej imprezy jest firma natusfera.pl i jej mąki: orkiszowa i owsiana(...)mąki orkiszowej chlebowej typ 750 200 g mąki owsianej razowej 1 cebula 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy 275 ml wody 3 łyżki maku sól morska gruboziarnista do posypania paluszków Cebulę siekamy dość drobno i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Delikatnie żeby nie przypalić. Czekamy aż wystygnie. I potem po prostu wszystkie

Marder&Marder Manufacture
Piernikowe brownie z karmelem i orzechami 244

nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1 łyżka przyprawy(...)dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku
Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach, czyli akcja "Wypiekanie na śniadanie" 136

maki pszennej 150 g mąki orkiszowej 7 g drożdży instant 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka suszonego oregano Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą. Stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy(...)minut żeby odpoczęło, a potem wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą spłaszczamy, następnie boki zawijamy do środka tworząc sakiewkę.. Czynność jeszcze powtarzamy 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki (ja uformowałem podłużne, ale i tak wyrosły

Marder&Marder Manufacture
krem patissiere vel krem budyniowy 185

składniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru (mniej lub więcej, do smaku) 4 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii wykonanie: Mleko zagotowujemy ze śmietanką oraz przeciętą wzdłuż laską wanilii (najlepiej wyciągnąć ziarenka z wanilii). W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę żółtka(...)kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów

Domowy Smak Jedzenia
Mój pierwszy chleb 143

się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;)  W związku z tym mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty(...)mojej przyjaciółki, której chlebki miałam okazję próbować osobiście, a które i Wam gorąco polecam! Więcej możecie znaleźć na młodym jeszcze blogu   HappinessIn a Pot.     400g mąki orkiszowej 3,5g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli pół łyżeczki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 300ml letniej wody garść nasion słonecznika łyżka mleka sezam do posypania W misce wymieszać wszystkie suche

Codzienne Gotowanie
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 197

smakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki na pierogi: 2,5 szklanki mąki orkiszowej + mąką do podsypywania 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego (przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie do pierogów: zagotować wodę

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 199

smakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki na pierogi: 2,5 szklanki mąki orkiszowej + mąką do podsypywania 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego (przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie do pierogów: zagotować wodę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki - České rohlíky 186

pieczenie rogalików..ale skąd mogłam wiedzieć , że będę miała jeszcze co innego do roboty a mianowicie miałam do przeróbki dwa spore wiaderka truskawek i wiaderko czereśni..no, a ciasto na rogaliki już w lodówce rosło i trza było jakoś w międzyczasie wszystko robić..no i rogaliki na szybko były zawijane i wyszły jak widać..ale udało mi się dołączyć(...)można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadzić mleko do wrzenia i pozostawić do wystygnięcia. Zagnieść mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.Umieścić w lodówce na około

Moje domowe kucharzenie
Cukiniowe brownie z czereśniami, zdrowe ciasto bez cukru 149

się także coś na słodko. Dotrzymuję obietnicy i oto jest! :D Ciasto kakaowe z cukinią.  Jest to kolejny pomysł na zdrowy, naturalnie słodki deser.  Dodatek cukinii sprawił, że ciasto jest wilgotne, miękkie i lekkie. Naturalną słodycz zapewniają banany oraz czereśnie, które idealnie pasują do kakaowego smaku ciasta.  Muszę jedynie uprzedzić, że ciężko powstrzymać się od sięgnięcia(...)szczegółem głowy :D CUKINIOWE BROWNIE Z CZEREŚNIAMI Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm Mała cukinia 2 jajka 2 dojrzałe banany 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 40 g mąki gryczanej 20 g mąki kokosowej 10 g gorzkiego kakao Odrobina sody Duża garść czereśni Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach i zostawić na sitku Banany

HealthyCreations
Pełnoziarniste gofry bananowe bez cukru 157

minut Z podanych składników wyszły 3 gofry Dojrzały banan Duże jajko 40 g mąki orkiszowej 40 g mąki gryczanej Woda/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Łyżeczka zmielonego siemienia lnianego Odrobina sody Banana rozgnieść widelcem Połączyć z jajkiem, mąkami i wodą/mlekiem w takiej ilości żeby uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany Dodać siemię lniane i sodę i wymieszać dokładnie Smażyć w rozgrzanej

HealthyCreations
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 168

mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Gofry kakaowe 254

chce na jeden raz zaopatrywać się w duże opakowania różnych mąk. Ja standardowo używam orkiszowej, ponieważ jest ona zdrowsza od zwykłej pszennej, ale technologicznie jedna i druga nadaje się do tego przepisu. Z mąkami bezglutenowymi w tym przypadku nie eksperymentowałem. Chcesz bezglutenowe gofry kakaowe? Zrób ciasto według przepisu na gofry z mąki jaglanej i owsianej , i dodaj kilka łyżek kakao

Blendman
Ciastka owsiane z dynią 223

musu z dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić

Mama Gotuje
Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni 177

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin

Bajeczna Kuchnia
Turecki "Fladenbrot" z patelni 189

orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły. Składniki na 4 porcje: 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka sezamu do posypania olej na patelnię Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym 184

więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy do ciasto to co lubimy najbardziej. Mój dzisiejszy bochen to samo zdrowie, spróbujcie upiec a piecze się go bez problemów. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa. Jak zrobić zakwas znajdziecie tutaj [ klik ] Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowe ciacho na maślance :) 199

pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego  Dodatkowo: truskawki  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut

Zdrowie na języku :P
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 214

firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1  i 1/2  szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek

SzczyptaSmaQ
Pełnoziarniste pierogi ruskie 263

ruskie !  Składniki:  (około 20 sztuk)  - mąka orkiszowa - 1 szklanka  - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka  - gorąca woda - 3/4 szklanki  - oliwa - 2 łyżki  - twaróg - 1 kostka  - ziemniaki - 4 sztuki  - cebula - 1 sztuka  - oliwa - 1 łyżka  - pieprz, sól  Sposób przygotowania:   Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz

Fit-amina