startą dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.Sos pomarańczowy:Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie
Oryginalny smakŁADNIKI(na 8 sztuk)2 szklanki mąki pszennej160 ml gorącej wody2 łyżki olejuszczypta soliMąkę przesiać i połączyć z solą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej wody. Na końcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie
Złote przepisycukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 8 minut. Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis
Kulinarny karnet Christopheraposiekanych orzechów włoskichcukier waniliowyBiałka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze
Praktyczna plmąki z tapioki Fresano ~3 żółtka ~80g cukru ~łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~2 łyżki spirytusu/wódki (oponki wtedy wchłoną mniej tłuszczu) ~opcjonalnie - jeśli ciasto będzie suche można dodać łyżkę śmietany ~olej do głębokiego smażenia - ok. 1 litr Ser rozgniatamy widelcem wraz z żółtkami, dodajemy cukier, przesiewamy mąki, sodę, dodajemy sok z cytryny oraz alkohol i łączymy składniki(...)mniejsze kawałki) i szklanką o średnicy 7cm wycinamy kółka. W środku każdego koła zakrętka od butelki lub kieliszkiem wycinamy mniejsze koło. W szerokim garnku rozgrzewamy olej - aby sprawdzić, czy możemy rozpocząć smażenie wrzucamy kawałeczek ciasta i obserwujemy - jeśli od razu wypłynie i pojawią się wokół niego bąbelki możemy rozpocząć smażenie, a jeśli opadnie na dno i nie będzie się smażył
chili & sugarkiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru(...)dobrze się podgrzeje. Przekładamy do miski. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto będzie mięciutkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek z 1 łyżką oleju. Gotujemy 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnkumiski dodajemy jajka, mąkę oraz szczyptę soli miksujemy dokładnie aby ciasto było bez grudek, połowę ciasta przelewamy do drugiej miski dodajemy kakao. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób
kgwjanczewojogurtu bałkańskiego około 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka garść drobnych miękkich rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru wanilinowego duża szczypta cynamonu szczypta soli 2 antonówki olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę. Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam(...)masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Po przełożeniu na talerzyki posypałam cukrem pudrem. Kukurydziane racuchy z antonówką
Kuchenne zapiski Edytybułeczki są naprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym ptaszkiem dlatego piekę je wieczorem(...)Następnie miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 5h.Po tym czasie ( min.5h) wyciągnąć wyrośnięte ciasto na blat ( u mnie przykryty folią
Smaczne ZdroweJeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to możecie wykorzystać najwyższą temperaturę i termoobieg. Pizza przygotowana tym sposobem jest wyjątkowo chrupiąca . Polecam! Składniki ciasta: (4 porcje) 14g drożdży suchych 1 łyżka cukru 325ml ciepłej wody 4 łyżka oliwy lub oleju 500g mąki do pizzy lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (strong bread flour or Italian ’00’ flour) 1 łyżka soli(...)kleić. Staraj się jak najmniej dosypywać mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – przestanie się kleić do rąk. Wyczyść miskę, w której mieszałeś mąkę z olejem i drożdżami, obsyp mąką i przełóż wyrobione ciasto do niej. Przykryj ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę (ja wkładam do piekarnika z włączoną żarówką – ciepło
Moja Delicjadrożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki bardzo aromatycznego oleju rydzowego. Potem wystarczy tylko równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się(...)cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko
Mia Cucina Sofietakażdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje(...)przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie
mojewypiekiinietylkoświeżymi truskawkami. Na tę okazję postanowiłam upiec takie ciasto z truskawkami , tylko w wersji nieco zdrowszej i ulepszonej . Wyszło pyszne, wilgotne i słodkie ciasto truskawkowe. Zamiast margaryny użyłam oleju , zamiast cukru ksylitol , bułkę tartą zamieniłam na wiórka kokosowe , masło zastąpiłam masłem klarowanym , oszukany cukier wanilinowy prawdziwym, aromatycznym cukrem z wanilią i kardamonem a mleko krowie(...)szklanka ksylitolu, 1/2 opakowania cukru z wanilią i kardamonem, 1 szklanka mleka kokosowego/ryżowego/zwykłego, 1 szklanka oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia, 4 szklanki mąki (może być bezglutenowy miks do ciasta), 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 - 1kg świeżych truskawek, masło klarowane do wysmarowania blachy, wiórka kokosowe do posypania blachy
IzaGotujełyżką lub rękami. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju i wody). Odłóż do zamrażarki 1/5 ciasta na kruszonkę. Resztą wyłóż natłuszczoną formę (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół(...)cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: (na podłużną blachę o wymiarach ok. 12 na 36 cm) Ciasto: 0,5 kg mąki 200 ml wody szczypta soli 70 ml oleju słonecznikowego 3-4 krople ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju/oliwy z oliwek do posmarowania całości po zagnieceniu ciasta Farsz: 1,5 kg jabłek 80 g cukru łyżka miodu płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo potrzebne będą: bułka tarta(...)masła ściereczka blacha 12 na 36 cm papier do pieczenia cukier puder do oprószenia pędzelek/łyżka/szpatułka do rozprowadzenia roztopionego masła Przygotowanie: 1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie. 2. Posmarować odrobiną oleju 3. Odstawić na 20 min- nie przykrywać 4. Jabłka umyć, obrać, przepołowić, pozbyć się gniazdka nasiennego i pokroić w małe w plasterki. 5. Na patelni podgrzewać jabłka
KreatywnePiny