pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu
Kulinarne przygody Gatityłyżeczkę soli - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek Wykonanie: Mąkę umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie
Malinowe PocałunkiWykonanie:Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól i łyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić
Gorący kąsekucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego(...)szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet Christopheraszybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 7 jabłek(...)kostkę, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beatyjeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka. 4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min) Ciasto, które podwoiło swoją objętość, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciasta – ciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta(...)placki urosną w trakcie smażenia. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron dolewając odrobinę oleju w razie potrzeby. 5. PODANIE Placki smakują wyśmienicie z sosem krówkowym – sos jest bardzo słodki, dlatego do ciasta nie dodawaliśmy dużej ilości cukru. Można też posypać cukrem pudrem, ale naszym zdaniem z sosem są po prostu epickie. Tiny Tina poleca do herbatki
Nerds Kitchenteż świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej(...)kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Podawać polane olejem lnianym
Pasja SmakuCiasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)dodać cukier. Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktórzy nie lubią brudzić rąk podczas wyrabiania:) Wszystko wrzucamy do malaksera i gotowe. A przy tym zawsze wychodzi. Polecam. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 210 ml wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g masła lub oleju 1/2 łyżeczki drożdży Wlać do malaksera wodę, wsypać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, masło/olej.Miksować przez 1-2 minut(...)czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę od piekarnika (lub wyłożoną pergaminem), rozciągam je palcami na całą blachę, smaruję sosem posypuję starym serem, pociętymi pieczarkami, papryką i szynką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
na moim stole...Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo, owocowo, czekoladowo.. po prostu rozpustnie. … Czytaj dalej
brunetkawkuchniproszku do pieczenia - olej do smażenia - cukier puder Wykonanie: Serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. W szerokim garnku rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz. By ciasto nie kleiło się do łyżki często maczamy ją w oleju. Smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osączyć
magiczna kuchnia Kasibrykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina oleju Muszę przyznać, że ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi mi pulchne. W związku z tym nie podaję proporcji :) Po wymieszaniu składników na ciasto naleśnikowe ( mleko w stosunku do wody
ChilliJemywodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ciasto musi podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie
Delicious Titbitsmają. Składniki: 200 g mąki, 2 jajka, 300 ml mleka, 2 płaskie łyżki cukru brązowego, szczypta soli, woda mineralna lekko gazowana, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Należy przygotować dwa ciasta, gęste i rzadkie.Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko, cukier i sól. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać rzadką konsystencję. Połowę(...)dodajemy mąkę, aby uzyskać gęste ciasto (jak na racuchy). Gęste ciasto wkładamy do strzykawki do dekoracji ciast z okrągłą końcówką, jak najmniejszą. Ciasto przez strzykawkę wyciskamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Rysujemy kontury zaplanowanego wzoru. Podsmażamy i wolne miejsca wypełniamy rzadkim ciastem za pomocą łyżki. Naleśnik odwracamy łopatką i podpiekamy z drugiej strony. Strasznego smacznego
Moniki Smakołyki