Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem. Składniki 500 g fileta z morszczuka sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku Ciasto: 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki jasnego piwa 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu olej do smażenia Sposób przygotowania Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym(...)Ciasto: Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować. Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście. Kłaść na rozgrzany olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami
Wanilia i Kardamonkażdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak: Składniki: 400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta) ¾ kostki świeżych drożdży szczypta cukru 100 ml oleju 4 cebule 2 ząbki czosnku 200 g młodego szpinaku lub rukoli 125 g sera mozzarella szczypta pieprzu szczypta soli(...)plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wsunąć na spód piekarnika. Piec 15-20 minut. Wyjąć i na gorące ciasto położyć, szpinak (lub rukolę), skropić olejem z chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu. Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch
Moja smaczna kuchniawodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) 4 średnie(...)dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie
MyCookBook.plkawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia
głodny alergikkonkursie ” Słodkie wypieki z Kujawskim „. http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/ Zwróćcie proszę uwagę na kilka rzeczy, o których pisałam w poście konkursowym, czyli: – użycie oleju Kujawskiego – który ma być składnikiem ciasta, a nie tylko np. kremu czy polewy – butelka oleju Kujawskiego na zdjęciu – banerek konkursowy, który jednocześnie przekierowuje do wpisu konkursowego – informacja(...)przepis bierze udział w zabawie kulinarnej […]… itd. Wypieków, do których można użyć oleju jest całe mnóstwo! Ja myślałam myślałam i wymyśliłam! Postawiłam na pyszne cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie
Ostra na Słodkomrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę(...)śniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C
W Mojej Kuchni Lubięfarszem :) W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników. 1 naleśnik z farszem to ok. 242g = 230kcal. Składniki na ciasto (4-5 naleśników): - 100g szpinaku baby - szklanka mleka - 120g mąki ryżowej - 2 duże jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju kokosowego Składniki na farsz: - 450g mrożonego lub świeżego brokuła - 100g jogurtu naturalnego - 80g Apetiny Basil&Oregano Gotujemy brokuły(...)Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy
Be Fit Be StrongDawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy
MarciochaKucharzyminut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam
mojewypiekiinietylkosuszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam. Po upieczeniu olejem rzepakowym skropiłam i na prostokąty pokroiłam, znajomym podałam i za chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu(...)wykonałam za pomocą specjalnego noża do siekania ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne
Moniki Smakołykismażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce lub w maszynce. Dodajemy jajka, mąkę, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta i smażymy do zrumienienia z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe. Możemy podać z wiosenną surówką z sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i jogurtu. Smacznego
Maminek kulinarnyJest pyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż
Qlinarnie i Qlinarniepowodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą
cucinarejeżyn 3 łyżki cukru pudru Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, sól i ocet - mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na rozgrzaną patelnie, skropioną odrobiną oleju wykładamy łyżką ciasto. Smażymy, aż się zrumienią z obu stron. Sos: jeżyny płuczemy, zasypujemy cukrem pudrem i miksujemy. Smacznego
MiksturownikKupiłam trzy nieduże cukinie z myślą o jakimś cieście lub lekkim obiedzie. Zastanawiałam się, czy wystarczy, bo przecież tylko trzy … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni