ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:46/437)

RAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ 222

idealne :) I co najważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę :D Standardowo - poza sezonem, użyjcie innych ulubionych owoców :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki cukru  1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju roślinnego 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa) 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia(...)waniliową, zmiksuj krótko. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj, krótko, ale dokładnie. Ciasto przelej do formy, posyp porzeczkami. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, olej i cukier i posyp kruszonką porzeczki. Piecz ciasto przez 50 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone krokiety z pieczarkami 427

smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte

Szefowa kuchni
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 369

średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka(...)dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy kostkę margaryny i rozdrabniamy ją nożem na małe kawałki. Wbijamy jajko oraz żółtka, oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Całość zagniatamy do uzyskania zwięzłego ciasta. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie śliwek. Po umyciu każdą z nich należy przekroić

PastelFood
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym 250

miski, dodać startą cebulę, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią  SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 441

szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.2.   W misce za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy.3.   Na bardzo mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią

W kuchni Katie
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 204

korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej amarantusa lub dolej oleju kokosowego. Z masy

Food Square
Pyszne kajzerki 2528

odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie wyrabiamy przez minimum 5 minut (a najlepiej 10 :)). Wyciągamy ciasto na chwilę z miski; miskę smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.2. Ciasto wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat, kroimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy

My Culinary Art
Pyzy z mięsem 153

CIASTO: · ziemniaki 1,5 kg · mąka pszenna 0,5 szkl · jajka 2 szt FARSZ: · cebula 1 szt · mięso mielone 0,5 kg · olej 1/4 szkl · sól · pieprz  Ciasto: Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy. Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy(...)szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą

Camilla w kuchni
Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 273

ew.sól i pieprz ) - przyprawa do pizzy - kilka plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze(...)ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty na duzych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami i mieszam dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony z uszkami 172

pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej(...)pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy. Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i wodę i zarabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy kieliszkiem kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy uszko. Gotowe uszka gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną

Kuchenne Wariacje
Puszyste placki z jabłkami 161

wymieszać ze sobą w misce. Powinno wyjść dosyć gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę więcej kefiru lub mleka). Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Kłaść po łyżce ciasta na rozgrzany olej i formować równej wielkości placki. Smażyć z obu strona na złoty kolor. Placki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Można podawać

My simple kitchen
Pierogi z jagodami 150

ciepłej przegotowanej wody (może być troszkę więcej lub mniej, należy kontrolować ciasto); - 25 dag jagód (ja użyłam mrożonych i nie rozmrażałam ich wcześniej Wykonanie: Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby(...)wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce jagód. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i cukrem. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Ciasto biszkoptowe z galaretką 399

opakowanie galaretki czerwonej, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt(...)ciemny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Marchewkowe 171

blaszki. Dodatkowym jego plusem jest to ,że jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Kto nie próbował niech żałuje, bo ciasto jest naprawdę super. Składniki: - 2 szklanki startej marchewki - 3 szklanki mąki - 1.5 szklanki cukru - 1 szklanka oleju - 4 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka sody - cynamon Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka(...)cukier i olej miksujemy razem. Mąkę z proszkiem,sodą i cynamonem przesiewamy i łączymy razem z masą jajeczną. Do ciasta dodajemy marchewkę. Wszystko razem łączymy. Tak wymieszane ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypaną bułka tarta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeni polać lukrem  albo czekoladą. Można dodać orzechy. Pyszne ciasto marchewkowe wilgotne

magiczna kuchnia Kasi
Szybkie kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1374

szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek budyń waniliowy 60 g ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania