ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym
Smakowity Blog KulinarnySzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki(...)pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać
Mała Cukierenkaowocami podałam na ślicznym talerzu z kolekcji Kamila od Porcelana Bogucice Naleśniki z serem i owocami Składniki: Ciasto mąka - 1,5 szkl jajko - 2 szt mleko - 1,5 szkl woda - 0,5 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki olej do smażenia Nadzienie biały ser - 350 g śmietana - 2 łyżki cukier - 3 łyżki Dodatkowo(...)borówka amerykańska maliny kiwi mandarynki mięta cukier puder do posypania naleśników Sposób przygotowania: Ciasto Wszystkie składniki , suche i mokre, przełożyć do miski, zmiksować. Następnie wylewać porcjami ciasto na rozgrzany olej i smażyć naleśniki na rumiano. Nadzienie: Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce, dodać śmietanę i cukier, dokładnie zmiksować. Owoce umyć, osączyć. Kiwi
Kuchnia Danusicukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki(...)kroimy wzdłuż, zasypujemy cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, cukier, wsypujemy budynie i na końcu wlewamy olej. Na upieczone ciasto nakładamy przygotowaną masę, na której układamy truskawki. Pozostały w zamrażalce kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na truskawki. Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni
paapilotkaałyżek mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka olej do smażenia czereśnie Czereśnie umyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładkie ciasto (powinno być lekko gęste(...)Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Na koniec wrzucić czereśnie. Polecam przekroić owoce na połówki, aby lepiej trzymały się ciasta podczas obracania placków. Na patelnie wlać trochę oleju. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchenwystudzenia.Wystudzone ciasto miksować razem z jajami, dodając je jedno po drugim. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką. Na papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami.Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego po kilka pączków z papierem do góry
Food Squarepizzy * 8 łyżek oleju rzepakowego * 2 żółtka * szczypta soli Przygotowanie : Z podanych składników przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki połączyć z solą, dodać olej roślinny, żółtka oraz zaczyn. Wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Ja jeszcze dodałam 2-3 łyżki oleju rzepakowego żeby lepiej się wyrabiało. Dodatek oleju dodał też puszystości bułeczkom. Całość odstawić(...)minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 6 bądź 8 części. Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, czarnuszką bądź ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów
Magiczne Życie Martykawałki. Każdy kawałek lekko spłaszczyć palcem i delikatnie rozwałkować (nie za mocno, aby się warstwy nie skleiły). Tak samo postępować z pozostałą porcją ciasta. W szerokim rondlu, woku lub gęsiarce rozgrzewamy olej do temperatury 170 – 180º C. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, jednorazowo nie więcej niż 3 sztuki. Ciasto opadnie na dno, gdy będzie wypływało na powierzchnię delikatnie zatapiać je płaską(...)pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Z tego samego ciasta zrobiłam też tradycyjne faworki
Moje domowe kucharzeniesmażenia 250 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 1 mała cebula sól pieprz Mąkę przesiać do miski, cienkim strumieniem wlewać wodę, cały czas mieszając. Po chwili dodać żółtko, olej, wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić, żeby odpoczęło. Cebulę bardzo drobniutko posiekać. Grzyby oczyścić (jeżeli trzeba rozmrozić),jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Na 1 łyżce oleju zeszklić cebulę
Pełny talerzsmażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne łączymy z ziemniakami, cebula i łyżeczką oleju rzepakowego. Sok po odcedzeniu ziemniaków delikatnie wylewamy; na dnie powinna zostać skrobia z ziemniaków. Dodajemy ją do naszego ciasta. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt(...)naturalny, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i kładziemy kleksy z jednej łyżki ciasta, układając do jednolitego kształtu. Smażymy na rumiano z każdej strony Gulasz. -cebula czerwona i zwykła, posiekana -pieczarki posiekane -papryka zielona i czerwona, obrana i posiekana -śmietanka 30% -sos sojowy -filet z indyka, pokrojony w kostkę -czosnek niedźwiedzi -masło klarowane Cebulę smażymy na maśle, dorzucamy mięso, solimy, pieprzymy
BaRepasmoim zdaniem wspaniale pasowały by tu rodzynki namoczone wcześniej w rumie na przykład. Z pewnością wypróbuję taką wersję, bo nieco dyniowego puree zamroziłam na wypadek nagłej potrzeby.Przygotowując ciasto zapomniałam dodać oleju i wmieszałam go na samym końcu - udało się i tak. Oczywiście nie polecam zapominania o składnikach, jednak wiedzcie, że ten wypiek jest odporny na wpadki i nawet jeśli(...)muszkatołowejDo miski przesiać mąkę z sodą, wymieszać z kawą, cynamonem i gałką.W drugiej misce ubić jajka z cukrem, wlać olej, mleko i ekstrakt, dodać puree i dokładnie zmiksować. Partiami dodawać suche składniki, miksując tylko do połączenia składników.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut.Wystudzić.Smacznego!Tuż przed przyjazdem Doroty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowanie suchych drożdży (7g) - 100 ml ciepłej wody/mleka - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka słodka) W misce wymieszać: mąkę pełnoziarnistą, drożdże, przyprawy. Dodać jajko, wodę, olej wymieszać . Wyrobić ciasto rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką. Farsz(...)garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
Corner With Recipesmieszamy razem z piwem. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przyprawy łączymy z mąką dokładnie mieszając. Kawałki kurczaka dokładnie panierujemy w przyprawionej mące, następnie zanurzamy w cieście i wkładamy partiami do mocno rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.Odsączone z nadmiaru tłuszczu skrzydełka układamy na ruszcie i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez
Malinowe Pocałunkiużyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko roztrzepane - do zlepiania cannoli 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania metalowe rurki (ja swoje kupiłam na allegro - 30 rurek/ 12,5 zł, jeśli nie macie metalowych możecie wykonać własne np. z folii aluminiowej, kija(...)obsychało i pozostało elastyczne. 3. Z ciasta wycinać kółka za pomocą szklanki lub filiżanki o średnicy odpowiadającej długości metalowych rurek. W międzyczasie w garnku lub woku rozgrzać olej. 4. Wycięte z ciasta kółka owijać luźno wokół metalowych rurek, zachodzące na siebie brzegi ciasta zlepić przy pędzelka zanurzonego w lekko roztrzepanym białku - posmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć
Domowa Cookierenka Agi