obiadek na słodko czyli pierogi z borówkami Jako że wkrótce sezon się na nie skończy to korzystajmy z nich póki jeszcze są Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 300 g borówek - cukier Dodatkowo: - jogurt grecki - kilka borówek do posypania(...)cukier do polania pierogów Składniki na ok. 50 sztuk pierogów. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy ciasto. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Kolejnym krokiem są borówki, które myjemy, odrywamy ogonki jeżeli są i suszymy. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy
Kuchenne Wariacjepełnego przemiału bo jest najlepsza polecam bo sa naprawdę pyszne.... Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki graham t 1850(ja używam Mąki Szymanowskiej) - ok. 0,5 szklanki maki pszennej - 2 jajka - 1,5 szklanki wody -1,5 szklanki mleka - 2 łyżki kakao - 3-4 łyżki oleju(ja użyłam olej Polski rzepakowego)+do smażenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli(...)Przygotowanie: Mąkę graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza). Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone
Swojskie jedzonkozwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu(...)powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu Dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenkawymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi , bazylią i solą .Dodaj drożdże ,startą dynię i oliwę .Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni
Anioły w kuchniczosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Smacznego
Mama Gotujezrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie(...)dodać sól,i wodę.Wymieszać mieszadłem do ciasta drożdżowego na 2-3 prędkości około 7 minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze wyrobione ciasto chlebowe,powierzchnię wyrównać wilgotna ręką i przykryć formę folią spożywczą ,od strony zetknięcia z ciastem chlebowym również wysmarowaną olejem.Odstawi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia* 1.5 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażenia* marmoladaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej(...)średnie i też posmarować środek białkiem, teraz położyć najmniejsze i środek docisnąć palcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły.W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie
Mix smakupatelni o średnicy 22- 24 cm za jednym razem wlewając niecałe 1/4 szklanki ciasta naleśnikowego. Polecam! Składniki na 25-30 naleśników: 400 g mąki wrocławskiej (ok. 21/2 szklanki) 4 jaja 600 ml mleka 300 ml wody gazowanej (może też być zwykła) 3 łyżki roztopionego masła lub oleju 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Jaja roztrzepać lub zmiksować(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji - przy podniesieniu łyżki pionowo, ciasto powinno spływać pokrywając równocześnie jej powierzchnię. Coś jak słodka śmietanka. Rozgrzać patelnię, spryskać albo posmarować niewielką ilością masła lub oleju. Wylać porcję ciasta jednocześnie przechylając lekko patelnię i zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu
Pełny talerzwanilinowegoDo podania:gęsta śmietanacukier puderCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody niż w przepisie - ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy kulkę(...)wyschło. Rozwałkujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka (ok. 10 kółek z jednego kawałka ciasta). Na każde kółko wykładamy 1 czubatą łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklejamy krawędzie. Można się wspomóc widelcem :)4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładamy na talerze.5. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na pierogi
My Culinary Art170g oleju kokosowego nierafinowanego (lub inny)- 1/2-3/4 szklanki rodzynek- 1 łyżka cynamonu- 1 płaska łyżeczka kardamonu- 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaRodzynki zalać w kubeczku wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć i oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna(...)dodatkowo blenderem, by były niewidoczne_nie wszyscy u nas je uwielbiają, smak im nie przeszkadza tylko ich widok ...) Na końcu dodajemy stopiony, letni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku ok.55-60 minut
Smaczne ZdroweLetnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać(...)olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem. Układamy ciasno obok siebie truskawki (przecięciem do góry) – im więcej zmieścimy, tym lepiej. Ciasto
Poezja smakumielimy je w młynku na mąkę, a jeśli mąkę orzechową – pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy(...)jeśli zostawimy teraz ciasto w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc), a ono samo dojdzie i nie opadnie ;) Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować czekoladę do polania ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą, słodzidłem i kakaem, aż wszystko ładnie się połączy. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy na ciacho ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćpieczenia 1 jajko L 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 6 plastrów świeżego ananasa olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minut(...)obrać ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry ananasa w papierowym ręczniku na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tarce paski i w tym rozdrabniaczu po założeniu noża rozdrobniłam bardziej i wsypałam do ciasta, mikserem z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach tortownica 24 cm wysmarowana olejem i tartą bułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzone KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy
W Mojej Kuchni Lubię