rozpisywała się na temat jakie to pyszne, jakie rewelacyjne. Prawdziwego hamburgera zachwalać nie trzeba. Kluczem do sukcesu jest bułka. Można oczywiście użyć gotowych, ale co swoje to swoje ;). Ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego, a jest on źródłem kwasów omega-3, dlatego też uświetnił to danie. Przejdę od razu do przepisu. Z poniższych składników wyjdzie nam około 10 średnich bułek, musimy(...)wody 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej 1 jajko łyżeczka soli sezam Wykonanie:Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże, roztrzepane jajko, 2 szkl mąki łączymy ze sobą w misce i odstawiamy na ok godzinę. Do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrabiając ciasto podsypujemy je mąką i dodajemy sól. Ciasto nie powinno się lepić. Z gotowego ciasta formujemy
Malinowe Pocałunkikuchni :) Na końcu posta zamieszczam film instruktażowy Składniki ciasta 2,5 szklanki mąki oraz trochę mąki do podsypywania podczas wałkowania ciasta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zamiast proszku można użyć drożdży) 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek oleju roślinnego lub 3 łyżki masła 3/4 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby) *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki(...)ostrej kuchni 1 drobno posiekana papryczka chili opcjonalnie 1 łyżka koncentrat pomidorowego Przygotowanie ciasta M ąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz olej i stopniowo dodając wody wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoże być cukier puder) - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę(...)ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfChurros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej czekoladzie. 500 ml wody, 500 ml mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 łyżki oleju(...)łyżeczki soli, olej do głębokiego smażenia (ryżowy), cukier puder, cynamon Wodę zagotować z solą, cukrem i olejem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto - ma być gładkie i lśniące. Olej rozgrzać do 200 stopni i partiami wyciskać szprycą około 10 cm paski ciasta. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy
królestwo garówpołączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4 milimetry- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada- smarujemy nasze prostokąty
Basia w kuchnipieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut użyłam mrożone truskawki, na pół odmrożone ułożyć na cieście jeśli trzeba to dolać ciut oleju lub dodać mąki, z podanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia 1 jajko płatki pomidorowe ze szczypiorkiem olej do smażenia farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól(...)przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiekiem robię się coraz bardziej leniwa :) Te powstały jako namiastka drożdżowego ciasta w czasie remontu kuchni, kiedy miałam odłączony piekarnik. Bliny drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 dag drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 16 g cukru wanilinowego olej do smażenia Wykonanie: Z lekko podgrzanego mleka, 1 szklanki przesianej mąki, 1 łyżki cukru(...)momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzałam olej i nałożyłam łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam gorące w towarzystwie domowej
Kuchenne zapiski Edytysię jeszcze za nim na straganach, gdyż w smaku jest wciąż znakomity, a ceny bardzo przystępne. Dziś chciałabym zaproponować Wam ciasto z rabarbarem w wersji zdrowszej - bez masła, bez mąki pszennej i bez cukru, a z ich zdrowszymi zamiennikami - olejem kokosowym, mąką orkiszową i otrębami oraz z ksylitolem. Osobiście zdrowsza wersja smakowała mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny(...)odpowiednik, ale każdy ma swoje upodobania smakowe. Mam nadzieję, że Wam też podpasuje. Z tortownicy o średnicy 21cm wychodzi 12 porcji, jedna to ok. 156kcal. Składniki na ciasto: - 150g mąki orkiszowej - 80g oleju kokosowego - 50g otrębów (owsianych, gryczanych..) - 50g mąki kukurydzianej - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - 5 łyżek zimnej wody (chyba, że potrzebujecie więcej) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy
Be Fit Be Stronggniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i … zjadamy Smacznego
Oryginalny smakPyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąkipół szklanki mlekapół szklanki wodypół szklanki oleju3 łyżki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 jajka4 dag świeżych drożdżySkórka otarta z jednej cytrynyszczypta soli Dodatkowo:marmolada do nadziewania3 łyżki mleka3-4 łyżki cukrumąka krupczatka(...)jednego jajka i odłożyć do miseczki. Resztę miksować z cukrem waniliowym dodając stopniowo olej. Gdy drożdże ruszą, wlać pozostałą część płynu, zarobić, a następnie dodać jajka z olejem. Wyrobić elastyczne ciasto. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie, wyłożyć je na blat obsypany krupczatką, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na cztery części, z każdej formować (wałkiem
Praktyczna plmięso z perliczki gotowanej , Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości(...)posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło
królestwo garówpieprz, cukier, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 dużą cebulę ok. 150-200 g sera 18 plasterków chorizo (po 1,5 na każdą minipizzę) przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie olej do smażenia Ciasto przygotowujemy tak samo, jak na cebularze. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, 4 łyżki mleka (z przygotowanej szklanki) i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)formowania placuszków. W czasie kiedy ciasto rośnie, koncentrat mieszamy z wodą, by nabrał odpowiedniej konsystencji. Ma być taki, by dało się go łatwo smarować na bułeczkach, ale nie może być zbyt rzadki. Dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru i zioła. Odstawiamy, by smaki się połączyły. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Gdy zacznie się rumienić, podlewamy
Ratunku obiadcieście (tempurze) pozwala zachować ten cudowny zapach, który uwalnia się przy przekrojeniu. Danie bardzo łatwe i szybkie. Samodzielnie podane może być przegryzką. Jeśli podamy z jakimś sosem, będzie aromatyczną przystawką. Ale możemy też podać jako element dania głównego. Składniki (na 2 porcje): 6 kiści kwiatów robinii akacjowej jajko ok. 50 ml lodowatej wody 2 łyżki mąki olej do smażenia Kwiaty(...)jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić grudki mąki i nie do końca wymieszaną mąkę. Wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące. Obtaczać kwiaty w cieście i wkładać do rozgrzanego oleju. Jeśli kwiaty nam odpadną, zebrać je z ciastem i wyłożyć na którąś gałązkę na patelni. Smażyć kwiaty z obu stron na blady kolor. Wykładać na ręcznik papierowy
Weekendy w domu i ogrodziełyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania(...)cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika
coolinarnastrefa.blogspot.com