ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:42/437)

Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 186

jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym

Z Kuchni Do Kuchni
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1027

suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z z Kapustą i Grzybami  - Sposób przygotowania: Farsz(...)przypalił się.  Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki

Słodka Strona
Chlebek dyniowy 299

purée z dyni hokkaido100ml mleka50ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże(...)ciasta wlać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenie objętości - formę wysmarować olejem i oprószyć mąką - dłonie natłuścić olejem lub oprószyć mąką, wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, odgazować krótko zagniatając- z ciasta uformować podłużny kształt, przełożyć do keksówki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25-35 minut

Smakołyki Bereniki
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 100

palcami nitki szafranu. 2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Ser rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii i budyniem.Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając

Moje domowe kucharzenie
Jogurtowe bułeczki z makiem. 147

kiedy będzie elastyczne i lekko lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki jeśli zbyt gęste trochę mleka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na godzinę w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką

Miksturownik
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 229

grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.Oprószone aromatycznym kminkiem.Polecam!Składniki:Ciasto:6 szklanek mąki pszennej;6 łyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty;100 g suszonych grzybów;1 kostka(...)mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.Do rozpuszczonych drożdży (drożdży nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia) dodać mąkę, olej, sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte

Gospodyni Miejska
PLACKI ZIEMNIACZANE 125

oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron

Walijskie Pichcenie
Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia 175

upiekliśmy pierniki. Ale najpierw : Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć raz po formie wałkiem. Potem docisnąć formę placami i przekładając formę na bok delikatnie odlepić.    Ja wybrałam serce  Teraz trzeba

AZgotuj!
A czemu nie rozetki?: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 114

misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać całej rozetki, bo wtedy bardzo ciężko będzie zdjąć ciastko) i szybko zanurzamy w oleju. Ciastko powinno samo odchodzić, a gdyby nie chciało

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chlebki z rozmarynem 134

wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy.Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy.Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy je tak, aby pokryło się całe olejem. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki. Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy je lekko(...)ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki około

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście) 68203

Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko. 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek(...)szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron

Szefowa kuchni
Gibanica za sirom w Montenegro 123

twarogu półtłustego, 50 ml oleju, sól, 1 opakowanie ciasta kore 4 jajka, 150 ml wody gazowanej, Farsz: Twaróg półtłusty rozkruszyć w rękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni.    Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać

królestwo garów
Pączusie z serka homogenizowanego 643

cukrem. Cały czas miksując dodajemy serek homo, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sól i spirytus (nie będzie go czuć, dodajemy, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto powinno wyjść gęste. Cały olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy na dużym ogniu, aż wrzucona do niego na probę odrobina ciasta zacznie skwierczeć i szybko się rumienić. Na tym etapie zmniejszamy ogień(...)zaczynamy smażyć pączusie. Łyżką nabieramy sporą ilość ciasta i i zsuwamy je (można sobie pomóc palcem) na goracy olej. Bardzo uwazamy, aby się nie poparzyć! Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż pączuszki nabiorą okrąglejszych kszałtów i sie zarumienią z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Zawsze głodna!
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 124

szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem i niebyt dokładnie wymieszać na ciasto o konsystencji gęstej śmietany umyte jabłka ze skórką pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb razowy ze słonecznikiem 172

wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam ziarnami słonecznika także. Piekłam rzecz jasna w piekarniku gazowym. Zajęło to około 1h 15min. w temp. około 200 stopni. Dla piekarnika elektrycznego może być krócej

apetytnapieczenie