ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:50/437)

Wytrawna tarta z porem, jabłkiem i ziemniaczkiem 93

masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody  farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony- kolorowy olej rzepakowy Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie(...)oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 192

Schłodzoną kremówkę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać

Ugotować
Chleb pszenny na jogurcie 184

miski i rozpłaszczyłam na blacie na kształt kwadratu i złożyłam jak kopertę. Przełożyłam ponownie do naczynia, przykryłam i odstawiłam na kolejne 25 minut. Długą keksówkę (31x12x8) wysmarowałam olejem i przełożyłam ciasto ( jest luźne, więc nie da się go uformować), przykryłam i odstawiłam w cieple do czasu aż podwoi objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ustawisz blaszkę - może

apetytnapieczenie
Kokosowe placuszki z truskawkami 357

Wykonanie: -Mąkę kokosową / drobniutkie wiórki kokosowe/ i ryżową wymieszać z sodą i solą. -Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. -Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić  łyżką /lub  robotem/  jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka(...)minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/  dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej, nakładać po  łyżce  ciasta , na środek wcisnąć połówkę truskawki i smażyć placuszki /na wolnym ogniu/ z obu stron na złocisty kolor. -Usmażone placuszki układać na półmisku wyłożonym  papierowym ręcznikiem. -Przed

Zakamarki mojej kuchni
Kolorowa babka z białek 418

Czyli jak zutylizować białka jaj   Mam wieczny problem co zrobić z białkami , pozostałymi z przygotowywania ciasta na tartę lub ciasta kruchego na szarlotkę . Nie lubię marnotrawstwa w kuchni i wzdragam się przed ich wylewaniem do zlewu - choć niektórzy tak robią, traktując białko jako poślednią i mało przydatną część jajka . Od pewnego czasu zaczęłam białka zamrażać w małych pojemniczkach(...)stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki. Silikonową formę do babki natłuścić olejem

Grunt to przepis!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 254

pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Parówki w cieście drożdżowym. 152

łyżeczkę soli - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek Wykonanie: Mąkę  umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie

Malinowe Pocałunki
Bliny z sałatką warzywną 232

Wykonanie:Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól i łyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić

Gorący kąsek
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 136

ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego(...)szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki Black Red White 207

żek zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym.Truskawki wymieszać z cukrem i łyżką wody ,podgrzewać, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Murzynek z jabłkami. 357

szybkie ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, a naprawdę godne polecenia, na moim stole gości bardzo często- MURZYNEK Z JABŁKAMI. Proporcje, które podaję są na prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody  1 szkl. oleju 7 jabłek(...)kostkę, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Kuchnia Beaty
TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 226

jeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka. 4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min) Ciasto, które podwoiło swoją objętość, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciastaciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta(...)placki urosną w trakcie smażenia. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron dolewając odrobinę oleju w razie potrzeby. 5. PODANIE Placki smakują wyśmienicie z sosem krówkowym – sos jest bardzo słodki, dlatego do ciasta nie dodawaliśmy dużej ilości cukru. Można też posypać cukrem pudrem, ale naszym zdaniem z sosem są po prostu epickie. Tiny Tina poleca do herbatki

Nerds Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 297

też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki:Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej(...)kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany.  Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch.  Podawać polane olejem lnianym

Pasja Smaku
biszkopciki z patelni 175

Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)dodać cukier. Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza dla leniwych 156

którzy nie lubią brudzić rąk podczas wyrabiania:) Wszystko wrzucamy do malaksera i gotowe. A przy tym zawsze wychodzi. Polecam. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 210 ml wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g masła lub oleju 1/2 łyżeczki drożdży Wlać do malaksera wodę, wsypać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, masło/olej.Miksować przez 1-2 minut(...)czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę od piekarnika (lub wyłożoną pergaminem), rozciągam je palcami na całą blachę, smaruję sosem posypuję starym serem, pociętymi pieczarkami, papryką i szynką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

na moim stole...