Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to możecie wykorzystać najwyższą temperaturę i termoobieg. Pizza przygotowana tym sposobem jest wyjątkowo chrupiąca . Polecam! Składniki ciasta: (4 porcje) 14g drożdży suchych 1 łyżka cukru 325ml ciepłej wody 4 łyżka oliwy lub oleju 500g mąki do pizzy lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (strong bread flour or Italian ’00’ flour) 1 łyżka soli(...)kleić. Staraj się jak najmniej dosypywać mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – przestanie się kleić do rąk. Wyczyść miskę, w której mieszałeś mąkę z olejem i drożdżami, obsyp mąką i przełóż wyrobione ciasto do niej. Przykryj ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę (ja wkładam do piekarnika z włączoną żarówką – ciepło
Moja Delicjadrożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki bardzo aromatycznego oleju rydzowego. Potem wystarczy tylko równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki. Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się(...)cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko
Mia Cucina Sofietakażdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje(...)przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie
mojewypiekiinietylkoświeżymi truskawkami. Na tę okazję postanowiłam upiec takie ciasto z truskawkami , tylko w wersji nieco zdrowszej i ulepszonej . Wyszło pyszne, wilgotne i słodkie ciasto truskawkowe. Zamiast margaryny użyłam oleju , zamiast cukru ksylitol , bułkę tartą zamieniłam na wiórka kokosowe , masło zastąpiłam masłem klarowanym , oszukany cukier wanilinowy prawdziwym, aromatycznym cukrem z wanilią i kardamonem a mleko krowie(...)szklanka ksylitolu, 1/2 opakowania cukru z wanilią i kardamonem, 1 szklanka mleka kokosowego/ryżowego/zwykłego, 1 szklanka oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia, 4 szklanki mąki (może być bezglutenowy miks do ciasta), 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 - 1kg świeżych truskawek, masło klarowane do wysmarowania blachy, wiórka kokosowe do posypania blachy
IzaGotujełyżką lub rękami. Ciasto ma być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju i wody). Odłóż do zamrażarki 1/5 ciasta na kruszonkę. Resztą wyłóż natłuszczoną formę (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół(...)cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: (na podłużną blachę o wymiarach ok. 12 na 36 cm) Ciasto: 0,5 kg mąki 200 ml wody szczypta soli 70 ml oleju słonecznikowego 3-4 krople ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju/oliwy z oliwek do posmarowania całości po zagnieceniu ciasta Farsz: 1,5 kg jabłek 80 g cukru łyżka miodu płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo potrzebne będą: bułka tarta(...)masła ściereczka blacha 12 na 36 cm papier do pieczenia cukier puder do oprószenia pędzelek/łyżka/szpatułka do rozprowadzenia roztopionego masła Przygotowanie: 1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie. 2. Posmarować odrobiną oleju 3. Odstawić na 20 min- nie przykrywać 4. Jabłka umyć, obrać, przepołowić, pozbyć się gniazdka nasiennego i pokroić w małe w plasterki. 5. Na patelni podgrzewać jabłka
KreatywnePinykefiru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli cukier puder lub syrop klonowy lub miód olej do smażenia Sprzęt opcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennych Przygotowanie Do mąki dodać cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier(...)skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać krążki z dziurką w środku). Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarównież przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część(...)zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał). Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku
Pyry na Gazczyli uczta dla podniebienia każdego łasucha. Spróbujcie, zapewniam, że warto. ... czekoladowa uczta ... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki (do podsypania podczas wyrabiania) 5 kostek czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana 90g 2 1/3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącej wody Farsz: 200 g półtłustego sera białego 3 kostki czekolady Mister(...)również użyć gorzkiej czekolady Goplana bez bakalii. Następnie do miski wbijamy 1 całe jajko i żółtko. Białko zostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą wodę. Ciasto winno mieć elastyczną, nie lepką konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki podczas wyrabiania. Z ciasta
Słodkie okruszkibardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowej roboty ) 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) ok. 45-50 dag truskawek Kokosowa kruszonka: 120 g mąki kokosowej 50-60 g brązowego cukru 1/2 kostki zimnego masła Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - jak zrobić? Spód: Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki
Moje Qulinariawstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku. Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą z zamrażalnika większą częścią ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka(...)łyżce cukru. Cały czas miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć na piankę. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (twz. grube
Gospodyni Miejskaszklanki oleju 2/3 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, a jednocześnie, żeby można było wymieszać ciasto ręką. Dodać ją do mąki. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulę. Odstawić ciasto na 10 min. Ściereczkę bawełnianą zmoczyć wodą i dobrze wycisnąć. Położyć ją na talerzu tak, by można było nią przykryć
zabawa smakiemćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić. Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto. Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.Zapewniam, że tak przygotowana
Kulinarny karnet Christopheraspodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie. Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową lub wysmarowaną olejem i uformować z ciasta bagietki. Zostawić na około 30 minut żeby bagietki podrosły. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca bagietki przełożyć na metalową
Ala piecze i gotujełyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g świeżych malin. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny. Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkości