końcu piątek.. i kolejny tydzień za nami. Na piątkową osłodę polecam ciasto Shrek - lekkie, chłodzące za sprawą galaretek, rozpływające się w ustach dzięki bitej śmietanie.. Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować i dla tych, którzy już poznali ten smak - polecam od razu wziąć się do roboty, żeby jak najszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną(...)kawę i jeść! :D Smacznego! BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy
psgotujemynadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec takie bułeczki w domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około(...)wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę orkiszową, mąkę pszenną, mleko, olej, sól i mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką (blat podsypuję mąką pszenną) i wyrabiam dłońmi przez około
Uwaga Babcia Piecze Chlebjogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki bez szczypioru 200 g koziego sera pleśniowego sól morska rukola garstka 2 łyżki miodu 3 łyżki świeżego rozmarynu Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie Wymieszałem mąkę, olej, wodę i sól. Zagniotłem w gładkie, elastyczne ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformowałem placek. Posmarowałem
R'n'G Kitchenzakwasu razowego. Ciasto jest dość luźne i trochę się klei. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam łącznie na 40 minut - w połowie tego czasu wyrobiłam jeszcze raz ciasto przez 2 minuty. Następnie nasmarowałam olejem małą keksówkę 25x11x7 i przełożyłam do niej ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na noc do wyrastania. Po 7 godzinach chleb wylądował w piekarniku na 45 minut
apetytnapieczeniebyć jak na naleśniki ! Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta łyżką delikatnie mieszając, aby ciasto nie straciło puszystości. Kiedy mamy już gotowe ciasto, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, najlepiej ryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy
vegetaniepokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Walijskie PichcenieGozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)kulę a następnie dodałam 1 łyżeczkę soli i dalej miksowałam około 5-6 minut, aż ciasto zrobiło się gładkie, jednolite i nie kleiło się do rąk.Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny) 2. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam
UgotujmyTo.plBardzo łatwe w przygotowaniu ,idealne na zbliżający się tłusty czwartek. Składniki Ciasto: 4 jajka 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki oleju 50 g cukru skórka starta z pomarańczy 400 g mąki 15 g proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia Sos: 6 łyżek miodu 4 łyżki soku pomarańczowego Przygotowanie Jajka ucieramy z olejem(...)sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z miodem wymieszanym ze świeżym sokiem pomarańczowym
R'n'G Kitchenpieczarek płat ciasta francuskiego 1 cebula rukola ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto 1 jajko Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu
Proste Potrawydrożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia 15 dag gotowanej szynki(...)Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZetrzyj cukinię na grubych oczkach, posól i odstaw. Pora pokrój w drobniutkie pół-krążki. Wyciśnij wodę z cukinii. Dodaj jajka i mąkę. Wymieszaj. Ciasto nakładaj na gorący olej i smaż aż zrobią się rumiane
AZgotuj!jabłek, olej do smażenia, cukier puder wymieszany z cynamonem do posypki. Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na placuszki(najlepiej mikserem). Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem
Tradycyjna Kuchniawprost idealnie. Ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to istna poezja , już dawno nie smakował mi tak drożdżowiec .Polecam z czystym sumieniem, przepis z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam stąd.Ciasto:ok. 3 szkl mąki tortowej1/2 szklanka mleka1/4 kostki margaryny 2 jajka5 łyżek cukru3 dag drożdży1 cukier wanilinowy1 łyżka oleju1/4 łyżeczki soliNadzienie:prażone jabłkacynamonWykonanie:Do letniego mleka(...)ubijamy z 1 żółtkiem i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę . Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części(...)sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką. Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką. Wsypujemy borówki i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut. Kroimy kiedy zupełnie przestygnie. Będzie to niemożliwe. U mnie pierwszy
Z Kuchni Do Kuchnizaskoczył, ciasto bardzo delikatne, a dodatki jak najbardziej zgrały się więc powstało bardzo smaczne danie na dodatek szybkie w wykonaniu ;) Składniki: na ciasto pannukakku: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 2 małe jajka 1 łyżka oleju szczypta soli plus: łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: puszka łososia w kawałkach w oleju 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego(...)około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się unosił, pojawią się górki, które po wyjęciu z piekarnika opadną. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir
Symfonia smakowa