ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:72/437)

Drożdżówka cioci Basi na oleju rzepakowym z owocami 132

jajek, 1/2 szklanki cukru, 100g świeżych drożdży, cukier waniliowy, dowolne owoce.  Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz olej, na koniec wkruszyć drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę

Z miłości do słodkości
Placki z masłem orzechowym 104

składniki: 30 g masła orzechowego - 3 czubate łyżeczki  40 g mąki żytniej jasnej lub innej jajko 1/3 szklanki mleka   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  odrobina oleju do smażenia   jak zrobić?  Wieczorem na foli spożywczej rozsmarować z masła orzechowego trzy małe kółeczka, które mają mieć mniej więcej około dwóch centymetrów średnicy (na oko). Przenieść folię(...)proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być gęste. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową ciasta. Kiedy pojawią się pierwsze 'bąbelki' na placku, wtedy położyć na nim kółko z masła orzechowego* i przykryć je łyżką ciasta, placka obrócić i smażyć, aż będzie zarumieniony

tost z dżemem
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 217

drożdżowe ciasto z ziołami ,dodatkowo można posypać je serem żółtym ale niestety zabrakło mi go :)  .  Taką bułeczką gąsieniczką ,będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem.Składniki (na 5 bułek): 200 ml letniego mleka 2 łyżeczki cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/3 szkl oleju roślinnego2 szkl mąki pszennej1(...)łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wykonanie;Do mąki dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier , zioła, olej  i zaczyn.Wyrobić ciasto aby było gładkie i elastyczne . Odstawić  w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części.Każdą kulkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ciasto kakaowe z wiśniami 138

wilgotne w środku, tworzy idealny duet z kwaskowatymi wiśniami. Zachęcam do upieczenia go, póki jeszcze można znaleźć w sklepach wiśnie :) CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI źródło przepisu: Wypieki Beaty // keksówka o dł. 25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~1/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie łyżeczka proszku dp. i pół łyżeczki sody, bo proszku zabrakło... :)) ~3/4 szklanki(...)jajko ~300g wiśni, wydrylowanych W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleko i jajko. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodaj mleko, ok. 7 łyżek. Na koniec dodaj wiśnie (garść zostawić do posypania na wierzchu) i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto

chili & sugar
Brukowiec 111

smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka byłaniespodzianką.Czas przystąpić do działania.Składniki na ciasto:-1 kg mąki-3 jajka-2 szklanki mleka-4 łyżki cukru-5 dkg drożdży-5 dkg margaryny-olej-aromat śmietankowy-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłego mleka i szklankę mąki.Robimy rozczyn i odstawiamy(...)wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy ok. 5-6 cm.   Krążki ciasta napełniamy dżemem lub serem, zbieramy brzegi ciasta i formujemy kulki.Moczymy w oleju i układamy ciasno na blaszce zawinięciem do dołu.   Odstawiamy do wyrośnięcia.   Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna

Maminek kulinarny
grissini – włoskie paluszki 179

łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania np. ziarna sezamu, czarnuszka, zioła prowansalskie wykonanie: Drożdże mieszamy z wodą oraz cukrem. Do miski przesiewamy mąkę wlewamy rozpuszczone drożdże, olej, dodajemy sól. Zagniatamy ciast, aż będzie gładkie i elastyczne (przez ok. 10 min.). odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na cztery części. Do każdej dodajemy ulubione dodatki/zio

Domowy Smak Jedzenia
Tarta wiejska 266

gałązki koperku 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1/3 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 150 g żółtego sera typu gouda łyżka oleju Dodatkowo: natka pietruszki do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym przepisem. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Kiedy się zeszkli, dorzucić pieczarki. Smażyć przez chwilę

Bullio
Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 169

ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam

Blondynka Gotuje
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 176

ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam

Blondynka Gotuje
Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami 162

Zacznijmy dzień od zdrowego śniadania :)Ciasto: 1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1/4 kostki masła z obniżoną zawartością tłuszczu1 szkl. mąki kukurydzianejMąka razowa - dosypujemy tyle, aby ciasto zlepiło się i było gładkie1 łyżka oleju roślinnego2 łyżki brązowego cukruMasło ubijamy z cukrem. Dodajemy kaszę jaglaną i olej nadal miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy

Czarnawisienka
Pierogi śmietankowe z jagodami 173

duże i małe je uwielbiają.  Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną. Obie wersje pyszniutkie ;) Ciasto na pierogi 70 dag mąki pszennej  2 jajka (L) 5 łyżek śmietany 18% ( gęsta)  3 pełne łyżki oleju 180 ml ciepłej wody(...)Nadzienie ½ l jagód 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: śmietana cukier masło (polecam firmowe z KLIK ) Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.  Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.  Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam

Takie tam pichcenie
Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami 132

szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem kokosowym, następnie nakładamy porcję ciasta (w zależności od wielkości patelni) i smażymy po minucie z każdej strony, aż naleśniki będą miały złoty kolor. Jogurt naturalny mieszamy z miodem, posiekanymi migdałami oraz esencją

Mango Papaja
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 136

Ciasto nie jest za słodkie, ale w połączeniu z dżemem i syropem tworzą harmonijną całość. Rozeszły się błyskawicznie! Polecam!!! Składniki na zwoje bawełny, czyli rogaliki z dżemem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, po tym czasie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość

Rozpustne gotowanie
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 167

cukrem, wymieszaj z ciepłą wodą (pół szklanki) i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie, z widocznymi pęcherzykami powietrza. Wysmaruj je olejem, włóż do miski i odstaw

Walijskie Pichcenie
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 145

serca swoim najmłodszym domownikom to znajdziecie tu przepis na ich uśmiechy. :) Zapraszam! Składniki (na 17 małych bułeczek):   Na ciasto: 500 gram mąki orkiszowej 500 gram  twarogu półtłustego 3 małe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego Delecta opakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta(...)kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej

Smiling Shrimp