ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:78/437)

Zupa serowa 201

smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być elastyczne. Cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości jaką lubimy. Gotujemy porcjami w osolonym wrzątku

Amatorka kuchenna
zapiekanka ze szparagami i bekonem 163

łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli    Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie

noteskulinarnyfiga
Jesienne drożdżowce z kasztanami 180

mini mozzarelle   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę, rozdrobnić drożdże dodać cukier, zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę.  Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem,  uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogale Marcińskie 212

pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.  Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół kostki drożdży  1/2 szklanki cukru  szklanka ciepłego mleka pół szklanki oleju  2 płaskie łyżeczki soli 300 gramów margaryny(...)Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, jajka i sól. Całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być lepkie i chłodne. Kolejno ciasto należy uformować w prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie wałkujemy w prostokąt. Margarynę

Krakowskie smaki Ani
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 283

spirytusu , wódki lub rumuOlej do głębokiego smażeniapół szklanki cukru pudrupół łyżeczki cynamonu Wykonanie :Jajka zmiksować z serkiem.Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.Smażyć do zrumienieniaOsączyć na ręczniku papierowym .Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 213

prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 192

proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch

Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 216

minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście a następnie wrzucamy ostrożnie do oleju - małe porcje, aby olej nie stracił temperatury. Smażymy około 35-40 s z każdej strony.Tradycyjnie podajemy frytki i rybę zawiniętą w gazetę z kawałkiem cytryny.Cho

Słodkie Przyjemności
Racuszki bananowe 176

przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy – tak ma być) i sodę. Obrane banany kroimy w plasterki i łyżką, delikatnie, łączymy z ciastem. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Usmażone, oprószamy cukrem pudrem.Racuszki bananowe podajemy na gorąco. Delikatne, puszyste, o baaaaardzo bananowym smaku. Jakie są na zimno, nie wiem, bo… nigdy nie zostają. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Przepis na szybki chleb 202

drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka maślane Tuiles 164

już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy

UgotujmyTo.pl
Tortilla z bobem 196

mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony

pieprzny smaczek
BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 192

ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków

Z Majeczką w kuchni
Babka tulipan na białkach 235

przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne    ->     kakaowe

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania