pracować, a w tym czasie wsypujemy do miski: - 0,5 kg mąki (ciasto drożdżowe u nas z najzwyklejszej pszennej ale można mieszać z razową jak najbardziej), - 1 łyżkę soli, - solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy: - pół szklanki oleju i tę wodę z drożdżami i mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Teraz(...)stopni, pieczenie góra-dół) i wracamy do wyrośniętego już ciasta. Z ilości podanej w przepisie wychodzą 2 blachy piekarnikowe, więc dzielimy ciasto na pół i 1 część rozwałkowujemy - najwygodniej od razu na blaszce, posmarowanej wcześniej lekko olejem. Zawijamy brzegi, smarujemy sosem, układamy co tam chcemy i pierwsza pizza leci do pieca. Pizza jest gotowa kiedy brzegi są już fajnie rumiane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgrubsze. Mocowania zamaskowałam błękitnymi kokardami, które dodały całości uroku. W koszyczku schowałam wydmuszki z ciastem czekoladowym . Chlebowy koszyczek Składniki: (na spory koszyczek) 680 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 jajko 55 g cukru 1/2 łyżeczki soli 60 ml oleju dodatkowo: 1 jajko wykałaczki Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże(...)składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Na blasze ułożyć żaroodporną miskę lub formę na babkę do góry dnem. Posmarować delikatnie olejem (nie trzeba, jeśli forma jest silikonowa). Z ciasta uformować kilka wałeczków; cztery ułożyć na formie, tak, żeby się przecinały na szczycie, a końce dotykały blachy. Kilka kolejnych ułożyć na okrągło, zaplatając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnowu rogale :) Tym razem zupełnie inne ciasto. Przyznam się szczerze, że trochę się obawiałam co z niego wyrośnie i jak będzie smakowało, ale na szczęście były pyszne! Obawiałam się, bo na 500 g mąki dodaje się aż szklankę oleju i w trakcie wyrabiania wydawało mi się nieco tłuste, ale efekt jest niesamowity! Jeszcze takich puszystych rogali nie jadłam, a próbowałam(...)cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części
Rozpustne gotowaniemrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć
BullioSkładniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem
Ladylaura.odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz
Świat Domowej Kuchniwysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. BEZA
Kuchnia DanusiHerman Hesse No, prawie napoleonka. Przepis znalazłam tutaj. Składniki:trzcinowy cukier puder 1/2 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki mleka sojowego arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)2 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka, jeśli użyjemy waniliowego mleka sojowego)1/4 szklanki cukru trzcinowego (więcej lub mniej w zależności(...)wlewamy powoli do podgrzanego mleka z cukrem i ciągle mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka. Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem
Weganizm infantylnykaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut) do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb posmarować odrobiną oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni
cucinaremiechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła — 250 g — Sól — 1 łyżka — Cukier — 1 łyżka — Olej rzepakowy — 1 łyżka — Drożdże suche — 1 łyżka — Ciepła woda — 1 szklanka Pozostałe składniki: — Miechunka jadalna (peruwiańska) — 2 szklanki samych owoców — Serek śmietankowy(...)Sposób przyrządzenia ciasta: — Mieszamy letnią wodę, cukier oraz drożdże i ostawiamy na parę minut w ciepłym miejscu. — Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy: sól, olej oraz powstały rozczyn z drożdży, ale uwaga — trzeba to zrobić stopniowo. — Zagniatamy ciasto, a gdy odchodzi od ręki (ok. 10 minut) przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. — Wyrośnięte ciasto dzielimy
w mojej kuchniSkładniki: (blacha 12 na 36 cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pół szklanki oleju słonecznikowego- opcjonalnie można użyć masła około 100-125 g 4 żółtka pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao Beza: 6 białek 150 g cukru pudru 4 krople ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny Dodatki: łyżeczka kakao(...)garść grubo posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo potrzebne będą: 2 miseczki miska z wysokimi ściankami mikser forma do ciasta 12 na 36 cm odrobina oliwy do wysmarowania blachy mała garstka tartej bułki do posypania blachy Przygotowanie: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką) 2. Dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz
KreatywnePinymiski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier,cukier waniliowy, żółtka, margarynę - zagniatamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki blachy "wylepiamy" ciastem. Robimy masę serową - do miski dodajemy twaróg, olej, żółtka, sok z cytryny, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy, gdy składniki się połączą dodajemy powoli mleko nadal miksując, następnie wsypujemy rodzynki i miksujemy. Potem ubijamy
Piekę, bo lubięjeszcze trochę mąki.Ciasto powinno być bardzo elastyczne, delikatne, miękkie i wilgotne. Następnie formujemy z niego kulę i przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia 1,5 godziny ( ciasto musi podwoić swoją objętość). Po upływie tego czasu jeszcze przez ok 2 minuty wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy je na 4 części, formujemy(...)okrąg i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 1-2 cm. Kroimy ciasto na trójkąty ( tak jak pizzę). Trójkąciki należy jeszcze zostawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowo złotego koloru. Z tego przepisu powinniście uzyskać 33 pączki
noteskulinarnyfigapodsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane pączki należy ułożyć w odstępach od siebie na oprószonym mąką blacie, przykryć ściereczką(...)dużą ilością mąki, gdyż jej nadmiar zmniejszy ich delikatność po usmażeniu i przyspieszy palenie się oleju podczas smażenia. Bezpiecznym rozwiązaniem jest natłuszczenie blatu i dłoni niewielką ilością oleju, co zapobiegnie klejeniu się ciasta. NADZIEWANIE PĄCZKÓW Pączki można nadziewać przed smażeniem lub po, za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką do nadziewania. Jeśli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, warto pamiętać
Smakołyki Berenikisporo soli do smaku. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się rozgrzeje równomiernie rozlewamy na niej chochelkę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz
Cooking Monster