ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:85/437)

Brioche na śniadanie 104

kostki, bo potem zobaczysz czy będzie taka potrzeba. Dodaj szczyptę soli. 4. Wyrabiaj teraz ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. 5. Przełóż ciasto do dzieży wysmarowanej masłem lub olejem. Przykryj strecz folią. 6. Włóż do lodówki na 6-8 godzin. 7.Wyłóż ciasto na blat i formuj kulki. Mnie wyszło

AZgotuj!
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 217

mnie) mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, ale nie może być zbyt rzadkie. 2 małe keksówki wysmarować olejem. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto, wyrównać mokrą dłonią, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny

Gospodyni Miejska
Cebularze lubelskie (cebulaki). 675

szklanki ciepłego mleka 1 duże jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania       Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy(...)rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (po około 10 minutach rozczyn powinien już podwoić objętość). Następnie dodajemy jajko, olej, sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto (ma być elastyczne i mieć gładką powierzchnię- trwa to około 8-10 minut), jeśli wydaje nam się za twarde dodajemy 1-2 łyżki ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie
Sernik zdziwiony 317

budynie śmietankowe 1,5 szklanki cukru 6 jaj 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 2,4  szklanki zimnego mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pergaminowym, wykładając również boki blaszki. Na ciasto wylewamy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser, żółtka, cukier wanilinowy, budyń składniki miksujemy na gładką masę, wlewając powoli olej. Ubijamy wszystkie białka oraz białka od ciasta z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej stopniowo ubite białka oraz mleko mieszając delikatnie łyżką do powstania jednolitej masy (masa będzie rzadka).   Pieczemy

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowo-serowe z kandyzowaną pomarańczą 228

czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
JABŁKA W CIEŚCIE 241

usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm.Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy  z ciastem. Krążki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju (oliwie) na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ciepłe - posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Babka twarogowa 193

Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku(...)cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego; - 0,5 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - 200 g mąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku

dom-agi.pl
Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 119

zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego

dom-agi.pl
Babeczki z kremem mascarpone 147

Składniki: Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany  kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji(...)Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy jajecznej. Wlewamy mleko i olej i miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy ciasto do formy na babeczki i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Babeczki studzimy na kratce. Krem: Schłodzoną śœmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 154

łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki .** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy w szklance z wodą.Smacznego

charlotte gotuje
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 194

miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto:200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 170 ml letniej wody.   Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie(...)zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać je z 70 ml letniej wody i zasypać delikatnie mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dolać olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy.     Farsz: 2 łyżki

Z miłości do słodkości
Diabelska pizza pełnoziarnista 201

zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. 3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy kurczaka, kukurydzę, papryczki chilli, oliwki.  5. Pieczemy

Szefowa kuchni
Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem 226

zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. 3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy

Szefowa kuchni
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 165

parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy

Przepisy i porady kulinarne
Warzywne samosy 150

również świeży imbir. Można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przyprawy. Podgrzewać ok. minuty. Dorzucić marchew, imbir i cebulę, by zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki(...)soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki ciasta (z wyjątkiem jogurtu) wymieszać. Stopniowo dodawać jogurt i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i gładkie. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką 1389

menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :) Składniki: Ciasto: 200g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki kukurydzianej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Kruszonka: 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej  Sposób przygotowania: Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli(...)proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach

Truskawkowa Fiesta
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 120

cukinie 1 duża marchewka 1 cebula pieprz, sól, zioła prowansalskie, imbir, kurkuma otręby mąka mleko olej ryżowy Cukinie ścieramy na grubszych oczkach tarki, a marchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn(...)dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy powoli do warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos  Tzatziki : 1 duży jogurt

vegetanie
Zdrowe, domowe płatki śniadaniowe! Cini Minis ^^ 155

cukru trzcinowego nierafinowanegopłaska łyżeczka cynamonuMąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na ~10 minut

Kuchenny Skrawek Nieba