ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:85/437)

Chleb gryczany 147

kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut) do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb posmarować odrobiną oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni

cucinare
Miechunka 213

miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła — 250 g — Sól — 1 łyżka — Cukier — 1 łyżka — Olej rzepakowy — 1 łyżka — Drożdże suche — 1 łyżka — Ciepła woda — 1 szklanka Pozostałe składniki: — Miechunka jadalna (peruwiańska) — 2 szklanki samych owoców — Serek śmietankowy(...)Sposób przyrządzenia ciasta: — Mieszamy letnią wodę, cukier oraz drożdże i ostawiamy na parę minut w ciepłym miejscu. — Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy: sól, olej oraz powstały rozczyn z drożdży, ale uwaga — trzeba to zrobić stopniowo. — Zagniatamy ciasto, a gdy odchodzi od ręki (ok. 10 minut) przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. — Wyrośnięte ciasto dzielimy

w mojej kuchni
Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi 261

Składniki: (blacha 12 na 36 cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pół szklanki oleju słonecznikowego- opcjonalnie można użyć masła  około 100-125 g 4 żółtka pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao Beza: 6 białek 150 g cukru pudru 4 krople ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny Dodatki: łyżeczka kakao(...)garść grubo posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo potrzebne będą: 2 miseczki miska z wysokimi ściankami mikser forma do ciasta 12 na 36 cm odrobina oliwy do wysmarowania blachy mała garstka tartej bułki do posypania blachy Przygotowanie: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce (opcjonalnie masło siekać nożem z mąką) 2. Dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz

KreatywnePiny
Mandazi 139

jeszcze trochę mąki.Ciasto powinno być bardzo elastyczne, delikatne, miękkie i wilgotne. Następnie formujemy z niego kulę i przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia 1,5 godziny ( ciasto musi podwoić swoją objętość). Po upływie tego czasu jeszcze przez ok 2 minuty wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy je na 4 części, formujemy(...)okrąg i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 1-2 cm. Kroimy ciasto na trójkąty ( tak jak pizzę). Trójkąciki należy jeszcze zostawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania brązowo złotego koloru. Z tego przepisu powinniście uzyskać 33 pączki

noteskulinarnyfiga
Jak zrobić idealne pączki? 3822

podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane pączki należy ułożyć w odstępach od siebie na oprószonym mąką blacie, przykryć ściereczką(...)dużą ilością mąki, gdyż jej nadmiar zmniejszy ich delikatność po usmażeniu i przyspieszy palenie się oleju podczas smażenia. Bezpiecznym rozwiązaniem jest natłuszczenie blatu i dłoni niewielką ilością oleju, co zapobiegnie klejeniu się ciasta. NADZIEWANIE PĄCZKÓW Pączki można nadziewać przed smażeniem lub po, za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką do nadziewania. Jeśli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, warto pamiętać

Smakołyki Bereniki
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 162

sporo soli do smaku. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się rozgrzeje równomiernie rozlewamy na niej chochelkę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz

Cooking Monster
Jagodzianki 187

ciepłe mleko. Wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Trwa to ok 7 mniut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie 10-12 minut. Ciasto p rzełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką

Delicious Titbits
Ciasto z gruszkami w cynamonie 271

mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto

kulinarnyJa
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 255

garnka z kapustą, dolać wrzącej wody i gotować razem kapustę z grzybami, wówczas uzyskamy kapustę bardziej aromatyczną i ciemniejszą. Po ugotowaniu odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy i świeżo mielony pieprz. Przygotowanie ciasta na pierogi: W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka odważyć masło klarowane, zalać 315g gorącej wody, po rozpuszczeniu masła wlać do misy z mąką(...)przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego, by pierogi nie sklejały się tak po wyjęciu z wody. Pierogi wyjmuję łyżką cedzakową i podaję polane np. masłem

Smaczne Zdrowe
Słodko-kwaśne racuchy z rabarbarem - rabarbarowy debiut kulinarny 183

rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku , natomiast rabarbar to mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru +  3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego  2 łodygi rabarbaru Rabarbar pokroić na 1 cm plasterki Wlać(...)wbić jajka, dodać jogurt grecki i zmiksować Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masę Rozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszki Na środek każdego racucha kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaru Piec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki sylwestrowe 206

oleju Wykonanie: Zrobić rozczyn drożdży: Mleko podgrzać (max 35 stopni C), rozpuścić w nim cukier (1 łyżka) i drożdże, dodać mąkę około 15 - 20 dkg  i odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą(...)ciasto się nie kleiło do rąk, ręce można posmarować masłem lub olejem. Pączki przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu by wyrosły. Podgrzać smalec z olejem. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Wyrośnięte pączki brać ostrożnie na rękę i kłaść na rozgrzany tłuszcz górną stroną na dół. Pączków powinny swobodnie

Mama Gotuje
Fale dunaju 175

Ciasto upiekłam w ramach akcji Ciasta na niedzielę. ..jestem ciekawa co piekły inne osoby..ja może jeszcze się skuszę na ciasto z rabarbarem.. Ciasto 3 jajka  150 g  cukru  150 ml oleju  150 ml mleka  2 szkl. mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  2 łyżki mleka(...)Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać, następnie wlewać powoli olej i nadal ubijać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i  na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Jasne ciasto wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 317

czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli(...)mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte i wyrośnięte  drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa

W kuchni Karmel-itki
Cuszima jagodowa 401

pyszne ciasto z musem jagodowym. Czasami warto poświęcić trochę czasu  i przygotować smakowite ciasto.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki 3 łyżeczki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka ½ szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki ½ łyżki proszku do pieczenia ½ łyżki octu Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ½ litra mleka 1 opakowanie cukru(...)Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie oraz cukier i cukier

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania