Ciasto z cukinią i bakaliami Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki(...)suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy łyżką na jednolitą masę. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdząjac na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może być oklejony ciastem). Uchylamy
Miód i pieprzkefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę, a gdy znów(...)jest zbyt rzadkie i w niczym nie przypomina ciasta na zwykle naleśniki,' dosypujemy mąki. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Potrzebna jest nieprzywieralna patelnia. Wtedy, dzięki dodatku oleju, nie muszą się topić w tłuszczu na patelni. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie, wyrównujemy. Uwaga, by naleśniki nie były za grube. Smażymy na złoto. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5 jajek1.5szkl cukru2.5szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1szkl oleju1szkl wody3 łyżki mąki pszennej1(...)pasty waniliowej (lub esencji)3 łyżki kakaoWykonanie:Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną I ciemną
Kulinarna rozmowawędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto Ziemniaki obierz i podziel w stosunku 1:2. Kilogram ugotuj w posolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciśnij przez prasę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa(...)naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem z mięsem. Dodaj otarte ząbki czosnku, majeranek oraz wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem
Food Squarepapryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się spieni. Ugotować ziemniaki i utłuc lub przepuścić przez praskę. W misie robota wymieszać mąkę, ziemniaki, oregano, sól, pieprz i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h. Oczyszczone(...)pokroić ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty i odcedzić. Cebulę i papryki pokroić w piórka i przesmażyć wraz z grzybami na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą
Kulinarny karnet Christopherazagniataj ręką, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ja zagniatałam ciasto wewnątrz garnka i dzięki temu nie brudziłam blatu. Przełóż ciasto do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku. Wyjmij(...)ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek. Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu
Chilli Czosnek i Oliwakażdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na lekkie ciasto z musem arbuzowym. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa(...)śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus arbuzowy: Z arbuza usuwam pestki. Owoc miksuję
Tradycyjna kuchnia Kasiminiaturkę :)Składniki na ciasto :3 szkl. mąki1 szkl. mleka50 dag drożdży 3 łyżki olejułyżka roztopionego masłaszczypta soliMąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, sól, masło i drożdże. Mleko podgrzewamy i dodajemy do wszystkich składników. Mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło. Gdy ciasto będzie już gotowe wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie
charlotte gotujenajlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane mielone 1 łyżeczka(...)miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone sięmię lniane), dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (podgrzać do około 35 stopni C), olej i sól. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać pozostałe 0,5 szklanki mleka.Dodać nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię
głodny alergikbarszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą cebulką. SKŁADNIKI NA FARSZ: 100 g suszonych podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie mąka PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić(...)Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na oleju. Grzyby i cebulĘ przekręcić przez maszynkę, Doprawić solą , pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować uszka sklejając ze sobą dwa przeciwległe końce
Gosia gotujePyszny piernik z herbatą do kawy Piernik z kremem śmietankowym SKŁADNIKI: CIASTO przyprawa do piernika soda -2 łyżeczki cukier -1 szkl jajka -5 szt miód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM(...)ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem
Kuchnia Danusiwersja burrito niż meksykańska. Prawdziwe, tradycyjne meksykańskie burrito jest ubogie, składa się z jednego, dwóch składników. To amerykanie je przerobili na swoją modłę. Ale nieważne.... Ważne, że było pyszne ;) Ciasto (na około 7 placków): 200 g maki kukurydzianej 200 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego(...)czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką
Marder&Marder Manufacturewykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w 10!. Domowej roboty mleczko kokosowe i kruche ciasto idealnie komponują się z soczyście czerwonymi i smacznymi truskawkami. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też używajcie go śmiało w kuchni! On ma więcej dobrego niż myślicie! Składniki są na wysoką formę(...)mąki pszennej 1/4 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 1 żółtko (u mnie znów z kaczego jaja) 600 g truskawek kaszubskich ChOG 2 galaretki truskawkowe ok 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje, można je przygotować z przepisu (TU) 200 ml śmietanki 30%. cukier do smaku Dodatkowo
Malinowe Pocałunkiwłaśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nic z niego nie robiłam. Więc szybko nadrobiłam zaległości i upiekłam tarte z rabarbarem. Wyszła pyszna. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz budyniu i ciasta a do tego wszystkie jest jeszcze kruszonka. W sam raz do kawki. Zresztą przekonajcie się sami. Jeszcze jedna sprawa na blogu „ Ostra na słodko” przeczytałam informację o konkursie(...)łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 0,5 kg rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy, mleko Wykonanie: Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy cukier, olej, cukier waniliowy, jajka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem
Passion of Cookingczyli jasne ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko. Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) Ciasto: 4 duże jajka 1 szkl cukru 3/4 szkl mleka 3/4 szkl oleju rzepakowego 2 i 1/4 szkl mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szkl suchego maku Lukier: 1 szkl(...)cukier, cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz olej, ekstrakt i mleko dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec do ciasta wmieszać suchy mak. Masę przelać do keksówki o długości 30 cm i szerokości 10 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem
Nastoletnie Wypiekanie