ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:98/437)

Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 206

smażyć na średnim ogniu na 2 patelniach równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :)  Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę oleju, resztę smażę już "na sucho".  Ciasto bez cukru nie przypala się tak szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób.  Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 163

biszkopt kakaowy: 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao    ciasto szpinakowe: 3 jajka    szklanka cukru   3/4 szklanki oleju   1,5 szklanki mąki   3 łyżeczki proszku do pieczenia   350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Normal 0 21 false false false(...)sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.   Przygotowujemy herbatę

Symfonia smakowa
Tykwanik. 143

godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.Piec w temp.180 stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem

Kulinarny karnet Christophera
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 210

rodzaju użytych ziemniaków. Młode są dość wodniste. Ale wszystko zależy jeszcze od ich gatunku. Na rozgrzaną patelnię wlać ok.4 łyżek (mój był płynny) oleju kokosowego i smażyć partiami placki. Ja nakładałam na jeden 2 łyżki ciasta i rozprowadzałam jak najmocniej by były cienkie. Gdy widać, że spód się już lekko przyrumienia należy je odwrócić i dosmażać z drugiej strony. Smażone(...)odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone przekładam na półmisek i podaję moich żarłokom do jedzenia.Do każdej kolejnej, smażonej partii dodawałam po 1 łyżce oleju. Podawać posypane ksylitolem lub same (u mnie cżęść rodzinki zajada bez dodatków dlatego dodaję ksylitol do ciasta). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto bananowe 214

mascarponełyżka cukru pudrułyżka konfitury pomarańczowej3 banany2 łyżki soku z cytrynypolewa:120 g masła2 łyżki mleka2 łyżki kakaołyżka cukru pudruNa początek przygotowujemy ciasto.Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.Mas

Mienta blog
Racuchy drożdżowe 214

drewnianą łyżką lub pałką. Gładkie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość można zacząć smażyć. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać namoczoną w zimnej wodzie łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyć, smażyć owalne lub okrągłe racuchy. Usmażone, układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.  Podawać gorące, bezpośrednio bo usmażeniu. Można je oprószyć

Qchnia po prostu
Krokiety na słodko 204

łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem

Monia miesza i gotuje
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 285

pianę dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tłuszczem.  Mąkę powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadały

Pyry na Gaz
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 118

WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć

Powiedz dietom nie
Uszka z kapustą i pieczarkami 154

piszecie do mnie. Bardzo, bardzo Wam dziękuję . A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę ugotować w wodzie do miękkości(...)drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto

O kuchni z uczuciem
Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 139

użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia  tutaj Przygotowanie :  Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę) i odstawić do lodówki

zdrowa vege kuchnia
Mini pizza na szybko bez pieczenia 141

food". A jak sama nazwa wskazuje dobrze by było, aby ich przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Dziś prezentuje prosty przepis na mini pizze- na smażonym cieście. Składniki: 4 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 5 łyżek mleka 1 szczypta proszku do pieczenia sól do smaku 10 dag szynki konserwowej 1 pomidor ½ puszki kukurydzy 5 dag żółtego sera ½ łyżeczki ziół(...)prowansalskich olej na patelnię Wykonanie: Jajko roztrzepać z mąką, dodać olej, mleko, proszek do pieczenia, i sól do smaku- wymieszać . Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć, odwrócić , wyłożyć składniki, posypać ziołami i serem. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu, aż ser się roztopi. Podawać na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z pleśniowym serem i warzywami 145

Rewelacyjna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Smaku nadają kolorowe warzywa oraz słonawy ser z niebieską pleśnią. Pizza wyszła przepyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki(...)warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki

VioletoweKucharzenie
domowe pierogi z serem i jagodami 174

składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy

Domowy Smak Jedzenia
Kluski łyżką kładzione z mąki pełnoziarnistej - idealne do gulaszu, klopsów i mięs duszonych 249

wody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli oleju woda do ugotowania Przygotowanie: Mąkę mieszam z całymi jajami i solą. Dodaję kilka kropli oleju. Na koniec podlewam wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje mąki i wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki(...)tego typu klusków dodawała jeszcze ziemniaki. Teraz ich już nie przyrządza jako, że nie są zgodne z jej dietą. Na zdjęciu powyżej prezentuję pożądaną konsystencję ciasta.  Kluski wrzucam na osolony wrzątek z odrobiną oleju, "odcinając" łyżką z przechylonej nad garnkiem poręcznej miski. Gotuję ok. 5 minut. Odcedzam i gotowe do nałożenia. Poniżej z naszym ulubionym sosikiem mięsnym

Kuchnia po mojemu
Jabłecznik w murzynku 382

sobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal(...)ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chałka maślana 169

zbite, ale nie powinno kleić się do rąk, powinno odstawać od ścianek miski. Wyjmujemy ciasto je na blat i wyrabiamy dalsze 5 minut. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski delikatnie wysmarowane olejem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na 3 części, z których formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię