ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:104/437)

Chleb żytnio - pszenny 213

wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta jest raczej luźna. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie do posmarowanej olejem keksówki o wymiarach 31x12x8  łyżką przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania w ciepłym miejscu. Zajęło to niecałe 6 godzin. Piekłam w 210 stopniach przez 30 minut

apetytnapieczenie
Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2 104

cieście warstwa kremowa jest rabarbarowa, wymaga trochę pracy a przed wszystkim cierpliwości (tężenie masy) ale smak tego ciasta warty jest oczekiwania. Składniki (na dużą prostokątna blachę) szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego(...)pracy: Mleko z olejem i cukrem wymieszać trzepaczką na jednolity płyn. Do oddzielnej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszane mleko z olejem. Wszystko dokładnie połączyć i dodać ocet. Ciasto powinno mieć konsystencję Nutelli ;-). Pieczemy je w temp. 180 C około 25-30 minut. Rabarbar wrzucamy na suchą patelnię posypujemy cukrem i smażymy około 5 minut

greenscarf
Placki roti 159

blacie.  Placki muszą być naprawdę cienkie, inaczej ciasto po smażeniu może wyjść surowe i nie rozwarstwi się. Odpowiednio przygotowane placki kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju – najlepiej na patelnię teflonową, tak aby ciasto nie przywarło). Pierwszą stronę smażymy ok. 1 minutę dociskając wierzch łopatką. Następnie placek przewracamy na drugą stronę i energicznie okręcamy je wokół własnej

Emcia Pichci
Puszyste racuchy z gruszką i jabłkiem z musem czekoladowym. 151

jajka -2 i 1/3 kubka mąki TYP550 -szczypta soli -płaska łyżeczka sody oczyszczonej -starta gruszka -łyżka cukru pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek

BaRepas
Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym 121

gładka! ).Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste  niż ciasto naleśnikowe.Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ).Odsączamy

Ostra na Słodko
Kluseczki serowo - ziemniaczane 128

jajka-szczypta soli   Ziemniaki gotujemy i studzimy.Mielimy w maszynce razem z twarogiem.   Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy.Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy gładkie ciasto.   Formujemy cienkie wałeczki a następnie kroimy je na kluseczki.   Wrzucamy porcjami do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny oleju.Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 209

Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso moczymy w cieście.   Obtaczamy w ziarnach.   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.   Kotlety gotowe.Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami i kapustąMożliwości jest wiele.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto z mąki razowej z malinami 157

możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche:230 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli175 g (niecała szklanka) cukruSkładniki mokre(...)jajko250 ml maślanki75 ml oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z mąki ryżowej z twarożkiem , syropem klonowym i ziarenkami . 195

mąki ryżowej nadziewane twarożkiem i polane syropem klonowym . Do smażenia naleśników użyłam Oleju kokosowego firmy Olejowy Raj . Do posypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa                                   Zapraszam :)  Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka  2 szklanki maki ryżowej  1 łyżeczka(...)mleko dodać jajka i wymieszać , następnie dodać mąkę ryżową , ziarenka wanilii i ksylitol . Wszystkie składniki     dobrze wymieszać. Patelnię do naleśników rozgrzać dodać odrobiną oleju kokosowego i rozpuścić , następnie wlewać po małej chochelce ciasta . Smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Ser utrzeć z ksylitolem i ziarenkami z wanilii , następnie dodać jogurt i wymieszać . Upieczone naleśniki smarować twarożkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Obiad za 5 zł : Paluszki surimi w ciescie piwnym 203

Paluszki myjemy i dokładnie suszymy, po czym obtaczamy w samej mące, w drugiej misce mieszamy mąkę, przyprawy oraz piwo. Nasze paluszki maczamy w cieście po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Tak przygotowany obiad sprawi że domownikom uśmiech sam pojawi się na ustach ;) Smacznego

Full Smaku
Zebrowy torcik 180

Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami. Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu  no  i pyszne :) Składniki : 2 1/2  szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka czerwonej oranżady 1,5  szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)szklanka gorącej wody truskawki do dekoracji  kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać : olej , oranżadę, i mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na pół do jednej dodać kakao  i 2 łyżki mleka , wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wlewać po 2 łyżki ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 245

kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz. Przepis znaleziony na stronach  Lawendowego Domu , serdecznie Wam polecam :)  Składniki: (ok. 40 sztuk) 500 g mąki pszennej, opakowanie suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, szklanka ciepłej wody,  1/2 szklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki(...)łyżka słodkiej papryki, 1 jajko,  sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce

Plate of Joy
Leśny mech z cytrynową nutą 320

Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec.  Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany 36% cukier(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego

Pyry na Gaz
Pierogi z jagodami 187

grecki) lub śmietana 18% cukier puder do smaku Sposób wykonania: Jagody delikatnie płuczemy na sitku. Gdy przeschną oprószamy je cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wodę, olej i sól. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy w miarę cienko i wykrawamy z niego kółka (np. przy pomocy filiżanki). Na kółka nakładamy jagody i sklejając

Qchnia po prostu
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 186

otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment(...)mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem, w drugiej rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ptysiowe słomki 135

samodzielnie i będą o wiele smaczniejsze niż te sklepowe..Pomysł na takie słomki podpatrzyłam tutaj.Ciasto parzone już było mi znane..robiłam kiedyś z podobnego ciasta kule śniegowe..Kule są smażone w głębokim oleju, a słomkę piecze się w piekarniku.Moja słomka jest ciut inna niż Panimagogi.Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki

Moje domowe kucharzenie
Ravioli z truskawkami! 255

SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, wpij jaja, wlej olej. Widelcem powoli zasypuj mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia).  Ciasto wyrobione włóż(...)woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut.  Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko do ravioli, idzie wtedy jak burza ;-). W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Wrzucaj po 6- 10 sztuk i gotuj, od momentu jak wypłyną na wierzch zmniejsz ogień i gotuj maxymalnie 2-3 minuty. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 208

drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.2. Do mleka z drożdżami dodać cukier, jajka i wlać olej, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać mąkę i wymieszać  mikserem, aż powstanie gładkie ciasto (ciasto będzie dosyć rzadkie). Przelać je do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.  Nakryć je ściereczką i odstawić

Mała Cukierenka