soli- łyżka olejuDrożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody i szklankę mąki.Powstanie rozczyn, który pozostawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski wlewamy pozostałą wodę. Dodajemy sól, olej, wyrośnięty rozczyni stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg jagód. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na dwie części
Maminek kulinarnymiałam tylko z cukrem więc dałam do pianki zamiast całej 2/3 szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około(...)cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez
cucinareśmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi
Bulliołyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę(...)czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic:). Gdy jest już gotowe, przełóż je do foremki
Qlinarnie i Qlinarniełyżeczka sody 3 dojrzałe banany 125 ml oleju garść posiekanych orzechów włoskich 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej 80 g cukru trzcinowego Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Dodać orzechy i czekoladę. Do silikonowych foremek
Chocolate Muffin Blogpierwszego ... posmakowania. Dla tych, którzy nie bardzo kojarzą co to takiego już wyjaśniam :) Sofficini to pierożki rodem z Włoch z ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy(...)sporą ilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku.Składniki na ciasto:1 szkl. mleka1 szkl. mąkiłyżka masłaszczypta soliDo panierowania:1 jajkobułka tartaszczypta soliNa farsz:8 plasterków chudej szynki200g pieczarekmozzarellasól do smakusłodka i ostra paprykaketchupSzynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą
Walijskie Pichcenienajbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko(...)minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem
Kulinarne przygody Gatityszpinakiem na słodko! Co ciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować ;) Składniki: Szpinakowe ciasto: 3 jajka 1 1/3 szkl. cukru 1 1/3 szkl. oleju 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 g śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około
Nastoletnie Wypiekanieposypania olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku, odlewamy połowę szklanki. Rozrabiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dokładnie łączymy składniki, rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka myjemy wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ubijamy trzepaczką, w trakcie ubijania wlewamy pozostałe mleko nie przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką(...)koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe racuszki na wierzch kładziemy plastry banana smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy
kgwjanczewonajbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!! Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić
Mała Cukierenkanajbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!! Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić
Mała Cukierenkadrugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać małym widelczykiem. Kwadraty odstawić na desce wysypaną mąką i przykryć ściereczką. W tym czasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Ravioli gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ravioli ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć(...)stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią. wycinamy nożykiem kwadratynakładamy farsz z grzybówzagniatamy brzegi ciasta widelczykiemgotujemy ravioli we wrzątku z solą i olejem. ravioli z grzybami
Bon Appetit MałgorzatyProste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony(...)patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa) i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta lekko przesmarować rozbełtanym jajkiem, położyć na cieście zimną polędwicę i zrolować, boki podłożyć pod spód. Wierzch można udekorować. Ważne, żeby
Kulinarny karnet Christopherakolei dodajemy składniki (mąkę przesiewamy, aby ciasto było delikatniejsze). Mieszamy. Ananas wyjmujemy z puszki i zanurzamy w przygotowanej masie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i wykładamy na nią ananas w cieście. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Po zakończeniu smażenia na tę samą patelnię wrzucamy wiórki kokosowe i chwilę podprażamy. Posypujemy nimi ananasa. Pychota
ChilliJemykontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki na ciasto: 4 jajka 150 gramów cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty(...)galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka ubić na sztywną pianę Miksując dodawać na przemian, porcjami, żółtka i cukier Następnie dodać olej i ocet - zmiksować Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - zmiksować Nagrzać piecyk do 170 stopni C Ciasto przelać do formy - moja o wymiarach 22x30 cm Piec ok. 30-35 minut Po tym czasie pozostawić ciasto w piecyku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com