Churros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne(...)łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć
Pełny talerztylko za swój smak, ale także za wygląd! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla fanów kulinarnych eksperymentów dla szpinakożerców Składniki na ciasto: 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach) szklanka cukru 3 jajka szklanka oleju szklanka mąki pszennej szklanka mąki krupczatki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu(...)wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec
Mania Wypiekaniasztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo, wtedy gofry będą bardziej chrupiące) i piec ok 2-3 minuty (u mnie na połowie mocy, przy większej za szybko się rumieniły). Po upieczeniu
Kto ugości moich gości?Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić(...)bezikami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić
moj przepis naZebra w moim wykonaniu: Czubek naderwany z tego względu, że ciasta tego typu lubię jeść urywając kawałek palcami, tak mi lepiej smakuje ;) A oto przepis na to cudo ;) Składnika: 5 jajek 2,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/2 szkl. gazowanej pepsi (u mnie woda gazowana) 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)Przygotowanie Białka ubić na sztywno z cukrem, do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i pepsi (wodę gazowaną). Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego. Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
Motylkowa Kuchniaszczypta soli odrobina oleju * zmieliłam kilka łyżek płatków owsianych w młynku do kawy Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko z wodą, szczyptę soli i olej. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć raczej gęstszą konsystencję. I tutaj mała uwaga: im dłużej ciasto stoi, tym bardziej "pęcznieje". Jednak możemy wówczas rozcieńczyć je odrobiną mleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze
My simple kitchenskładniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem
Domowy Smak Jedzeniafazę" za gofry ;-) Spróbowałam dodać ostatnio do przygotowanego już ciasta parę łyżek jogurtu naturalnego - i z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona, podobnie zresztą jak córka ;-) Poniżej dzielę się przepisem :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 2 jaja - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - cukier puder - dowolne owoce(...)mnie jeżyny) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i zajadam z dowolnymi owocami
Wielopokoleniowowymieszać dokładnie. Dodawać resztę mąki, dalej wyrabiając już mieszadłem hakiem w mikserze na wolnych obrotach. Całość wyrabiać 5 minut na średnich obrotach. Następnie wysmarować miskę olejem roślinnym lub masłem i odstawić ciasto do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny. Podzielić ciasto na 8 części. Każdą część wałkować w walec i skręcać z niej bułeczki. Odstawić
W kuchni wieczorempistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru, ziarna kardamonu olej, Wykonanie;Mleko w proszku wymieszaj z mąką i solą.Dodaj mleko i pistacje. Wyrób ciasto. Uformuj małe kuleczki. Kuleczki usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor i odsącz na papierowym ręczniku. Z wody , cukru i kardamony zagotuj syrop i podgrzewaj na małym ogniu. Pączki przełóż do syropu i podgrzewaj
Anioły w kuchnipieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy
Kulinarne przygody Gatitypodczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę tylko popracować nad cierpliwością przy wypiekaniu :) Składniki: ciasto: (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła (wystudzonego) 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana(...)proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. W cieście powinny być małe kawałeczki z piany. Do wypieku używam gofrownicy o mocy 700 W. Wnętrze gofrownicy przed rozgrzaniem posmarować odrobiną oleju (górę i dół), aby gofry łatwiej się wyjmowały. Gofrownicę rozgrzać tak jak podane jest w instrukcji jej obsługi. Małą
Kuchcik gotujebiałka 4 sztuki, cukier puder 2 łyżki, sól - szczypta, rabarbar 1/2 kg, cukier 3 łyżki CIASTO: żółtka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mleko 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki obrany rabarbar pokroić(...)kawałeczki i zasypać cukrem na godzinę, kilka razy przemieszać - potem wsypać na sito a sok co odcieknie można użyć do kompotu CIASTO: żółtka utrzeć mikserem z cukrami na kogel-mogel dodać maki z proszkiem przesiane, mleko, olej i mikserem na dużych obrotach ucierać z 2 minuty tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia, dać ciasto do blaszki i piec pierwszy
W Mojej Kuchni Lubięmocno kakaowe i świetnie współgra z kremem. Warto wypróbować i samemu się przekonać! :) Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego PRZEPIS{tortownica: średnica 23 cm.}temperatura pieczenia: 170ºC | czas pieczenia: ok. 60 minCiasto czekoladowe(źródło: MW) 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam mniej, nawet(...)szkl.mleka zsiadłego Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Przygotowanie Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturą pokojową. W naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia. W drugim naczyniu przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki Gęstego sosu z białej czekolady Marks & Spencer (lub roztopionej białej czekolady) 1 łyżka miodu tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżeczka oleju patyczki do lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy ciasto marchewkowe, dodajemy sos z białej czekolady i miód, miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki i chowamy(...)schować na 15 min. do zamrażalnika). Po tym czasie możemy przystąpić do dekoracji: roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. Końcówki patyczków pojedynczo zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wbijamy mniej więcej do połowy uformowanej z ciasta figurki. Chowamy na chwilę do lodówki. Następnie zanurzamy lizaki w roztopionej czekoladzie, obracamy i chwilkę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady i posypujemy
Domowa Cookierenka Agi