ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:97/437)

Śniadania na cały tydzień! 182

łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki

Cakes By Kejt
Pieczarki w occie 151

łyżki soli, 2 duże cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy. Większe sztuki przekrawamy na pół. Jajka, mąkę i mleko i olej miksujemy tak długo aż ciasto stanie się gładkie. Dodajemy słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka

Pobite gary Barbary
Bliny z mąki kasztanowej z sokiem z pomarańczy 158

pół szklanki soku z pomarańczy płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół łyżeczki suszonych drożdży jajo 0 cukier puder konfitura pomarańczowa ( u mnie z czerwonych pomarańczy) olej rzepakowy Ze składników robimy ciasto. Smażymy bardzo krótko z obu stron. Ok minuty. Bliny szybko się przypalają bo mąka sama w sobie jest słodka. Podałam z konfiturą pomarańczową z czerwonych pomarańczy oraz

AZgotuj!
Ciasteczka z nasionkami i miodem 180

żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć je tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp

FitKot
Bułki pszenne, śniadaniowe. 150

cukrem, mieszamy z wodą i wlewamy do mąki, odkładamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Jajka roztrzepujemy w mleku, wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy olej i sól, wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 235

rozpuszczone drożdże. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić

Rozpustne gotowanie
Placuszki batatowo-ziemniaczane i gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi 233

malakserze na tartce z "wypustkami"), przełożyć na sitko i odsączyć (u mnie odeszło niewiele płynu). Dodać jajka, mąkę i sól, wymieszać dokładnie.  2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdyby placuszki się rozwalały - dosypać mąki. Gulasz:   1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć.   2. Ananasa pokroić

Kto ugości moich gości?
Zapiekanka mięsna 155

widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy). Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno

R'n'G Kitchen
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 263

Surat Thani  Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum  Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym,  Wrzucone na głęboki olej... Bardzo smaczne i chrupiące. Usmażone w pancerzach. Dzień bez zdrowego kokosa to dzień stracony :) w moje kolejne urodziny mogłam sobie pogrillować ;) swoje ulubione owoce morza. Proszzzz

Jemy Pijemy
Placki ziemniaczane z dedykacją :* 176

zbyt dużo, bo placki będą twarde. Najlepiej jest usmażyć jednego próbnego placka, skosztować go i ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na nie ciasto – po dwie łyżki na jeden placek. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem

Kuchenne zapiski Edyty
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 224

można z nim wiele ciekawych potraw zrobić. Ser ten jest bardzo popularny i powszechnie wykorzystywany do przyrządzania potraw z curry; doskonale smakuje jako przekąska zawinięty w ciasto i usmażony na głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, ser ten jest dość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach typu curry

vegetanie
Słodkie środy - Drożdżowe bułeczki z jagodami 375

PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około 1/3 łyżeczki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy z rabarbarem 222

łyżeczką cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Chleb żytni z siemieniem lnianym 269

krótko - tylko do połączenia składników - ciasto jest raczej gęste, ale nie zbite i trochę się klei. Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyłam ciasto łyżką do keksówki wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrastania na noc - zajęło to u mnie  9,5 godziny. Rano nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam przez

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 258

raczej luźne i klei się do rąk. Całość odstawiłam w ciepłym miejscu na 40 minut ( w połowie tego czasu krótko wyrobiłam - 30 sek.) Po tym czasie przełożyłam ciasto do blaszki 31x11x8 wysmarowanej olejem i odstawiłam przykryte folią aluminiową na noc - wyrastanie u mnie 7 godzin. Rano piekłam 40 minut w temperaturze 220 stopni. A tak się to skończyło

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania