ciepłe mleko – 85 ml * cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana(...)mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut. CIASTO: Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko
Ostra na Słodkojest w przepisie. Tłuszcz Dodaje ciastu elastyczności i chroni przed szybszym wysychaniem. Najlepsze jest masło, gdyż uszlachetnia nasz wypiek pięknym smakiem i zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennatwarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać(...)szczyptę soli, jajka, olej i gorącą wodę – około 250-300 ml (zależy od mąki i wielkości jajek)wymieszać. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto nie powinno być twarde. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. C iasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście
królestwo garówPieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście. Składniki na ciasto:-1,5 dkg drożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5 szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej(...)delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę.Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie paprykę kroimy na kawałki
Maminek kulinarnyfasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt(...)minut. Możemy również ugotować ją na parze. Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na paseczki. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju rzepakowego i smażymy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy na blacie obsypanym mąką i układamy w formie od tarty. Dziurawimy lekko widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg
Kolizje Smakówsoli- łyżka olejuDrożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody i szklankę mąki.Powstanie rozczyn, który pozostawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski wlewamy pozostałą wodę. Dodajemy sól, olej, wyrośnięty rozczyni stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg jagód. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na dwie części
Maminek kulinarnymiałam tylko z cukrem więc dałam do pianki zamiast całej 2/3 szklanki cukru) 0,5 szklanki oleju (używam oleju z pestek winogron) dodatkowo : 500 g owoców - w moim wypadku były to truskawki cukier puder do posypania Wykonanie : kruche ciasto : Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około(...)cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez
cucinareśmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi
Bulliołyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę(...)czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic:). Gdy jest już gotowe, przełóż je do foremki
Qlinarnie i Qlinarniełyżeczka sody 3 dojrzałe banany 125 ml oleju garść posiekanych orzechów włoskich 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej 80 g cukru trzcinowego Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Dodać orzechy i czekoladę. Do silikonowych foremek
Chocolate Muffin Blogpierwszego ... posmakowania. Dla tych, którzy nie bardzo kojarzą co to takiego już wyjaśniam :) Sofficini to pierożki rodem z Włoch z ciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy(...)sporą ilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku.Składniki na ciasto:1 szkl. mleka1 szkl. mąkiłyżka masłaszczypta soliDo panierowania:1 jajkobułka tartaszczypta soliNa farsz:8 plasterków chudej szynki200g pieczarekmozzarellasól do smakusłodka i ostra paprykaketchupSzynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą
Walijskie Pichcenienajbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych. Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko(...)minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem
Kulinarne przygody Gatityposypania olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku, odlewamy połowę szklanki. Rozrabiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dokładnie łączymy składniki, rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka myjemy wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ubijamy trzepaczką, w trakcie ubijania wlewamy pozostałe mleko nie przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką(...)koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe racuszki na wierzch kładziemy plastry banana smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy
kgwjanczewonajbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!! Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić
Mała Cukierenka