ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:108/437)

Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 148

challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało

Marder&Marder Manufacture
Pizzerki 180

Banalnie proste, idealne na szybką kolację, doskonałe jako przekąska.  Z podanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody  450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos  4 łyżki przecieru pomidorowego  2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek(...)czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi.  Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną cebulkę z pieczarkami, szynkę, przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce

Kuchenne aromaty
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 276

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 320g mąki pszennej 250ml mleka 75g domowego cukru z wanilią 25g drożdży 1 jajko 50ml (ok.6 łyżek) oleju (u mnie kokosowy) 200g owoców (u mnie czereśnie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mleko podgrzać, aby było letnie - w misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, pozostawić(...)łyżek mąki, składniki wymieszać - rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, resztę mleka i olej (kokosowy musi być płynny), składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką - mąkę przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami - konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Puchaty sernik Helenki 517

moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki.                            Wierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki  na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1(...)wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach  36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy

Proste Potrawy
Racuchy drożdżowe 352

ekstraktu waniliowego (nie było w oryginale) szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i dwie łyżki ciepłego mleka. Za ok. 10-15 minut – gdy zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość, dodajemy je do mąki wraz z pozostałym mlekiem. Dodajemy do ciasta żółtka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, ekstrakt i mieszamy łyżką(...)odstawiamy. Po 20 minutach ubijamy i delikatnie dodajemy pianę z białek. Ponownie odstawiamy i po okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami

Poezja smaku
Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe) 145

łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu  Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana). Podawaj z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem

AZgotuj!
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 140

więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju  375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka(...)pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników.  4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką. 5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką.  7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu ciasto też powinno być prawie suche. U mnie

Domowa Cookierenka Agi
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 144

wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych pomidorów bez skórki - połowa opakowania papryki w paski Barmar(...)cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. W tym czasie przygotuj cebulkę. Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć

Zdrowie na języku :P
Kluski francuskie smażone. 193

sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki

Kulinarny karnet Christophera
Jaglarnik 129

aromacie i w dalszej kolejności tworzyć na jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany(...)będzie zrobić to osobno). Na patelnię wrzuć olej kokosowy i delikatnie roztop go na małym ogniu tak, aby uzyskał płynną konsystencję. Zdejmij z ognia, dodaj cukier oraz sól i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj zmielone migdały oraz płatki owsiane i połącz je z kokosową mieszanką tak, aby uzyskać ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej

Roślinna - blog wegański
Crumpets, czyli angielskie racuchy 159

letniej wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli olej rzepakowy do smażenia metalowe pierścienie Mąkę przekładamy do dużej miski i mieszamy z suszonymi z drożdżami. W rondelku rozpuszczamy cukier w ciepłym mleku, następnie wlewamy mleko do mąki. Drewnianą łyżką mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia(...)się małe otwory, a ciasto będzie nieco płynne, że będzie je można nabierać chochelką. Podgrzewamy patelnię. Dokładnie smarujemy olejem wnętrze  metalowych pierścieni. Smarujemy patelnię olejem za pomocą silikonowego pędzla. Umieszczamy pierścienie na patelni. Chochlą nakładamy ciasto do obręczy na  około 2 centymetry wysokości. Lepiej robić to wolniej na mniejszym ogniu. Smażymy ok 5 minut aż spód crumpet będzie rumiany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort mocno truskawkowy 142

Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju 2 duże jajka 2 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 spora(...)mocnej, gorącej kawy Przygotowanie: Kefir połącz z olejem oraz jajkami i ubij tylko do chwili połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę i wymieszaj. Spód tortownicy

Kulinarna (nie)codzienność
Łaciate ciasto pachnące kawą. 100

mocno się popsuła.Postanowiłam więc upiec jakieś ciasto,które postawi mnie na nogi. Bardzo dobrze się złożyło,bo do moich drzwi zapukał kurier z wielką paczką kaw Prima .  Od razu zabrałam się za pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka(...)kawy ( u mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy mleko i olej i delikatnie łączymy składniki. Dzielimy ciasto na pół.Do jednej części dodajemy zaparzoną kawkę i kakao. Ciasto piekłam w formie silikonowej.Na spód wlałam ciasto jasne na wierzch ciemne. Pieczemy je ok.15-20 minut

Wielki apetyt
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 510

przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania.Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami, czy  tradycyjnych pasztecików, czy krokietów z kapustą i grzybami.Kapusta(...)studzimy.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 jajko1 żółtko1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka olejuszczypta soliPrzygotowanie łazanek:Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste,  wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
sernik królewski 200

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek  120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek(...)ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia