łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka(...)zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki. Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Wylewać
Kuchnia Danusiprzedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży; – 65 g cukru; – 1 łyżeczka pasty z wanilii; – 1 jajko; – szczypta soli(...)niemielonego; – 2 żółtka; – 100 g cukru pudru; – 2 łyżki śmietany 18%; – 1/2 łyżeczki pasty z wanilii DODATKOWO: – 1 jajko; – 1 łyżka mleka Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki (zacząć
dom-agi.pl118kcal. Krem na jednego naleśnika, to ok. 23g = 39kcal. Jeden aleśnik z kremem = 157kcal. Składniki na ciasto: - 120g mąki jaglanej - 1 szklanka mleka (sojowego, krowiego) - 2 łyżki kakao bez cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki(...)zwartej konsystencji. Naleśników nie smażymy na zupełnie małym ogniu, gdyż mogą przywierać. Dla mniej wprawionych warto musnąć patelnię oliwą z oliwek, bądź olejem kokosowym, by mieć 100% pewności, że naleśniczki wyjdą takie jakie chcemy. Do ułatwienia wylewania ciasta na patelnię można posłużyć się chochlą. Do dekoracji posłużyły mi płatki jaglane i kakao :). Smacznego
Be Fit Be StrongPyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych. Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj SKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki(...)czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę
Moje Kuchenne RewelacjePolecam! Składniki: 400 g suchego ciasta czekoladowego 120 g kremowego serka 50 g nutelli 2-3 łyżki kwaśnego dżemu + 200 g czekolady 1 łyżka oleju kolorowa posypka Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć. Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut. Ciasto wyjąć
Domowa cukiernia Ewysprawdzony przepis na buchty-drożdżowe bułeczki , które były nadziane powidłami śliwkowymi. Tym razem poszłam o krok dalej i upiekłam buchty z rabarbarem z nieco innego przepisu, uzyskując nieco słodsze ciasto. Bo skoro sezon na rabarbar w pełni, to czemu nie? Nie będę ukrywać, że to był strzał w dziesiątkę. Puszyste, słodkie bułeczki skrywające w sobie kawałki kwaskowatego rabarbaru idealnie się(...)etap pomijamy, wszystkie składniki na ciasto łączymy i od razu przystępujemy do wyrabiania). Po 10 minutach, gdy drożdże już zaczną rosnąć, dodajemy mleko, wodę, olej, jajko, żółtko, cukier i sól, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (za pomocą miksera z hakiem) trwa to około 10 minut. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Jeśli przygotowujemy ciasto
Rozpustne gotowanieciasto powinno mieć konsystencji gęstej śmietany. Odstaw w misce szczelnie zakrytą folią do żywności na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. 3. Formę wysmaruj olejem , boki i spód posyp sezamem, przełóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 C, czas pieczenia 55 minut. Upieczony chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował
Apetyczna babeczkaprzygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować drugą blachę mini bułeczek, ale postanowiłam pokombinować, dodać trochę bakalii dla urozmaicenia i tak powstały te oto słodkości. Swoją drogą mini bułeczki kajmakowe też wyszły ciekawe(...)rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Orzechy i rodzynki drobno siekamy i mieszamy z masą krówkową. Wyrośnięte ciasto możemy w całości rozwałkować albo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmacznego!", nr 9/2005. Blaszka o wymiarach 26/41 cm Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 jajko 7-8 łyżek mleka 7-8 łyżek oleju 20-25 dag chudego twarogu (kostka) 40 dag cukru (25 dag do ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki(...)cytryny cukier puder Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajko zmiksować z twarogiem, mlekiem, cukrem i olejem. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki
My simple kitchenwarstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree z dyni hokkaido 3 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli(...)szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy
https:KKuchniaMniamodparować (ja użyłam rzadkiego dżemu i gdy kroiłam jeszcze ciepłe ciasto, to wypływał – dopiero później ciasto kroiło się lepiej). Boki tortownicy nad rantami z ciasta przecieramy ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju. Białka ubijamy ze szczyptą soli i gdy zaczną się stawać białe, powoli dodajemy drobny cukier do wypieków. Ubijamy, aż białka będą lśniące, gęste i nie będą wypływać(...)spód z dżemem – powinny wypełnić niemal całą formę. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC stopni z termoobiegiem i pieczemy 10 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na kolejne 10 minut w środku. Po tym czasie wyjmujemy, lekko studzimy i natłuszczonym nożem delikatnie odkrawamy pianę od brzegów formy, po czym zdejmujemy rant. Piankowiec sam w sobie jest piękny
Poezja smakulepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Z podanych składników zagniatamy dość twarde ciasto i ugniatamy około 15 minut, aż stanie się jednolite. Uformowane w kulę odkładamy pod rozgrzaną misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej
Kuchenna Kontrrewolucyacoś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto . Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 2 op cukru waniliowego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Na kruszonkę : 1/4 kostki masła pół szklanki cukru(...)szklanki mąki 3-4 łodygi rabarbaru (ok pół kg ) Wykonanie : W jednej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem . Do drugiej wsypać wszystkie pozostałe suche składniki. Wlać masę maślankową i połączyć łyżką ciasto . Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rozcierając palcami połączyć ,aż otrzymamy grudkowatą konsystencję. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (ok 1cm grubości ) Formę
Malinowa Kawiarenkałyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek pół szklanki cukru pudru pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 120 ml oleju dodatkowo: około 700 g śliwek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3. Uformować kulki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć(...)ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania. Na sam koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek wypukłą częścią do dołu i lekko docisnąć. Na śliwki zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Smacznego
na moim stole...cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC
Mała Cukierenka