ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:119/437)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 182

potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto:   300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa:   0,5 kg maku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe(...)migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z olejem i dokładnie mieszamy ugniatając ręką. Dolewamy do ciasta drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pizza na cieście francuskim -szybka i prosta przekąska. 193

Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka zielonych oliwek Pomidor około 12-14 plasterków salami Wykonanie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Smaruję olejem blachę do pieczenia, kładę na nią płat ciasta francuskiego. Na ciasto nakładam starty ser żółty, pokrojone w plastry salami, oliwki i pomidora. Wkładam do piekarnika na około 30 minut lub do czasu aż ciasto

Niebieski kubek z kawa
Kopiec kreta z masą śmietanową 173

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z bitą śmietaną. To idealny deser do niedzielnej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny(...)kakao 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 37x35cm. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkoptem wykładam wnętrze miski o średnicy 20cm, lekko dociskając biszkopt do brzegu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik złota rosa... bez rosy. ;-) 404

misce i zagniatamy je na gładką masę. Wykładamy nią formę (według mnie ciasta było zdecydowanie za dużo, połowy nie użyłam). Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. 2. Ser miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy kolejno: po jednym jajku, budyń, olej, mleko. Masa serowa będzie miała płynną konsystencję. 3. Masę wylewamy na upieczony spód

Szefowa kuchni
Ciasto drożdżowe z kruszonką 144

innych kołacz/ kołocz, a jeszcze dla innych placek. To już zależy od regionu w jakim ktoś mieszka. Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ½ kg mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 120g masła lub margaryny 1 – 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli Kruszonka: 10 dag masła 10 dag cukru 1 duży cukier waniliowy 20 dag mąki Dodatkowo(...)drożdże się podniosły. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę. Miękkie masło ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym

Smakowy Raj
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 209

wody i mieszamy całość do połączenia składników.Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami.Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim

Smaczne Zdrowe
Drożdżowy chlebek z pomidorami i rozmarynem 96

ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera. Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru i olejem roślinnym zamiast masła koksowego): 900 g mąki pszennej 120 ml oleju roślinnego 50 g świeżych drożdży 500 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) płaska łyżeczka

greenscarf
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 194

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)pieprzem. SZPARAGI: Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z sosem! Smacznego

Ostra na Słodko
Chleb pszenno- razowy z automatu 132

pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe. Rosło około 3 i 1/2 godz. Piekłam w automacie na programie

Proste Potrawy
Łosoś wędzony w roladzie naleśnikowej 2255

się z wyrazistym smakiem tegoż łososia. Powstała przekąska w postaci tzw. kęsów na raz do buzi :) Zapraszam do zobaczenia przepisu. Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/4 litra mleka 1 jajko mąka pszenna  szczypta soli olej do smażenia   Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej

tojestpyszne.blogspot.com
Bułeczki drożdżowe lodówkowe 120

koniec dodać miękką margarynę i tak długo zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące się do rąk i miski. Tak wyrobione ciasto włożyć do pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin.Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało.przed

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 178

jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki:           Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu(...)podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką

Kuchcik gotuje
Bagietki Orkiszowe Łatwe 144

minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość, czas zależy od temperatury jaka panuje

Blondynka Gotuje
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 220

pierogów.Jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy płukać kapusty.Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Masło użyte do podsmażania(...)cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie, farsz - Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Babka makowa z polewą czekoladową 269

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę

Marta Gotuje
Cebularze 172

chwilę jeszcze smażymy, odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy

Bajeczna Kuchnia
Szybkie placuszki na jogurcie 64517

łyżka cukru pudru 1 jajko łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, nakładamy po łyżce ciasta, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki na jogurcie pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Odrywany chlebek cynamonowy 128

gorące) mleko oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę

zdrowa vege kuchnia
Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 130

wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, pozostałą mąkę, wstępnie wyrabiamy, dodajemy olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna i wyrabiamy ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.    Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje i formujemy bochenki. Przekładamy je do natłuszczonych blaszek

Maminek kulinarny
Szybkie naleśniki bez mleka 222

nimi przepadają, starszy lubi z dżemem, młodszy ze słodkim serkiem i cynamonem.  woda mineralna (może być gazowana) żółtko  mąka cukier waniliowy (najlepiej domowy) łyżka oleju rzepakowego Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe - w zależności od ilości, jaką chcemy uzyskać (ja robiłam z ok. 0,5 l. wody, wyszło ok 8-10 naleśników). Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym dżemem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gofry orkiszowe 177

jajko - 3 sztuki  - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka  Sposób przygotowania:  Całe jajka zmik sować, a następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki dokładnie razem połączyć. Ciasto powinno być trochę gęstsze, niż na naleśniki. Podawać ze świeżymi owocami, polane miodem.  Smacznego

Fit-amina
Knedle z truskawkami 231

szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i się spienią. Mąkę przesiać i dodać pozostałe mleko, olej, rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Wyrabiać ok 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz. Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść

https:KKuchniaMniam
Placki otrębowo-jogurtowe 156

oleju rzepakowego Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim

Atlas Smaków
Proste ciasto z owocami. 107

upieczeniu tworzy piękne wzory, a jego słodycz delikatnie przełamuje dodatek owoców. Pyszne, w sam raz do popołudniowej kawusi :-) Składniki na proste ciasto z owocami 4 spore jajka 150 g mąki pszennej 150 g cukru 125 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao zapach waniliowy(...)garści owoców np. czarnej porzeczki cukier puder do posypania      Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, olej, zapach i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 22x24 cm. Do reszty ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Kakaowe ciasto wykładamy kupkami na jasne ciasto, posypujemy owocami

Rozpustne gotowanie
Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 120

nadzienie: 25 dag pieczarek 1 bułka 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka tłuszczu Składniki na panierkę: 1 jajko ½ szklanki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie placuszki z odżywką białkową 160

odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Siekany drobiowy 299

Kielecki 3 jajka  sól ,pieprz, wegeta  przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z jagodami 189

jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać. Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta.  Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut. Podałam z bitą śmietaną

Plate of Joy
delikatne placuszki z jabłkami 82

mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania z cynamonem,cukrem,śmietaną lub nutellą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Chleb pszenno - żytni a ' la pizza 165

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy: - 400 g mąki pszennej - 20 g oleju rzepakowego - łyżeczkę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto, ja do swojego musiałam dosypać jeszcze łyżkę mąki ale być może, że Wasze mikstury nie będą tego wymagały ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej jest czymś przykryć

MamaOskarka
Tęczowe muffinki 143

szklanka wody gazowanej - 1 szklanka oleju - barwniki spożywcze Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim

CookYourself
Koszyczek 122

soli około 4 szklanki mąki jajko do posmarowania  Wykonanie: Suche drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich mąkę, ciepłą wodę oraz mleko. Następnie dodajemy olej, sól, cukier i wybijamy jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około

Krakowskie smaki Ani
Pancakes czyli pankejki + film 194

owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę

Smakowite Dania
Biszkopt z makiem 153

Przepis od mojej mamy:) Porcja na tortownicę 26 cm. Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając(...)dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać , wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy

kuchcikownia
Chaczapuri adżarskie 219

jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem

Kulinarny Pamiętnik
Brokułowe kąski w cieście naleśnikowym. 171

czarny oraz 1/2 szalotki. Na koniec 2 duże łyżki kukurydzy. Teraz czas na brokuły :) na pewno już wystygły na tyle, że spokojnie możemy je maczać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzany olej. My używamy oleju ryżowego. Ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku potraw. To ważna cecha, więc polecamy, używajcie ten olej. Różyczki brokułowe smażymy z obu stron

vegetanie
Naleśniki z twarogiem 101

krokiety, ale na śniadanie najlepsze są słodkie:) Polecam! Składniki: Naleśniki - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1 szklanka mleka; - sól, łyżeczka cukru - łyżka oleju do masy, - olej do smażenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Dodatki – szklanka śmietany 36%; – 250 g twarogu; – pół szklanki śmietany

dom-agi.pl
Bułeczki meksykańskie 124

czarnuszka Przygotowanie:   Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia. Do mąki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najlepsze uszka wigilijne 494

Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy.Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi.Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się

Smaki Edyty
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 135

które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros.Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki.Pierś

Świat Domowej Kuchni
Łazanki 131

ładniki:-40 dkg kapusty kiszonej-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki-20 dkg pieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.   Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiegoprzez ok. 60 minut

Maminek kulinarny
Murzynek piernikowy 208

mocno kakaowe ciasto.Z dodatkiem przypraw do piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;1 szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.Polewa kakaowa:2 łyżki kakao(...)olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao.Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto.Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić.Wystudzone ciasto polać

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 258

rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy

Gospodyni Miejska
Banany w cieście 152

mąki żytniej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 tabliczki czekolady Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym  do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Pszenna tortilla 125

zrobić je własnoręcznie, a nie znowu kupować Składniki (około 6 tortilli):2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Mąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy

Oryginalny smak
Mini-bagietki korzenne 204

łyżki ciepłej wody i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej sól, przyprawę do piernika, zaczyn oraz olej. Zaczęłam mieszać, powoli dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne - musi ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto włożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny - do podwojenia objętości

Kulinarny Pamiętnik