ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:122/437)

Knedle z truskawkami 251

szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i się spienią. Mąkę przesiać i dodać pozostałe mleko, olej, rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Wyrabiać ok 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz. Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść

https:KKuchniaMniam
Placki otrębowo-jogurtowe 166

oleju rzepakowego Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim

Atlas Smaków
Proste ciasto z owocami. 113

upieczeniu tworzy piękne wzory, a jego słodycz delikatnie przełamuje dodatek owoców. Pyszne, w sam raz do popołudniowej kawusi :-) Składniki na proste ciasto z owocami 4 spore jajka 150 g mąki pszennej 150 g cukru 125 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao zapach waniliowy(...)garści owoców np. czarnej porzeczki cukier puder do posypania      Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, olej, zapach i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 22x24 cm. Do reszty ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Kakaowe ciasto wykładamy kupkami na jasne ciasto, posypujemy owocami

Rozpustne gotowanie
Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 125

nadzienie: 25 dag pieczarek 1 bułka 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka tłuszczu Składniki na panierkę: 1 jajko ½ szklanki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie placuszki z odżywką białkową 168

odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Siekany drobiowy 303

Kielecki 3 jajka  sól ,pieprz, wegeta  przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z jagodami 196

jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać. Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta.  Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut. Podałam z bitą śmietaną

Plate of Joy
delikatne placuszki z jabłkami 87

mleko,woda(ile potrzeba) Sposób przygotowania: Do utartych jabłek dodajemy jajko i suche składniki.Dokładnie wszystko mieszamy.Następnie dodajemy płyn. Konsystencja powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym.Podajemy wg.uznania z cynamonem,cukrem,śmietaną lub nutellą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Chleb pszenno - żytni a ' la pizza 173

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy: - 400 g mąki pszennej - 20 g oleju rzepakowego - łyżeczkę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto, ja do swojego musiałam dosypać jeszcze łyżkę mąki ale być może, że Wasze mikstury nie będą tego wymagały ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej jest czymś przykryć

MamaOskarka
Tęczowe muffinki 153

szklanka wody gazowanej - 1 szklanka oleju - barwniki spożywcze Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim

CookYourself
Koszyczek 133

soli około 4 szklanki mąki jajko do posmarowania  Wykonanie: Suche drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich mąkę, ciepłą wodę oraz mleko. Następnie dodajemy olej, sól, cukier i wybijamy jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około

Krakowskie smaki Ani
Pancakes czyli pankejki + film 200

owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę

Smakowite Dania
Biszkopt z makiem 164

Przepis od mojej mamy:) Porcja na tortownicę 26 cm. Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając(...)dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać , wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy

kuchcikownia
Chaczapuri adżarskie 228

jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem

Kulinarny Pamiętnik
Brokułowe kąski w cieście naleśnikowym. 179

czarny oraz 1/2 szalotki. Na koniec 2 duże łyżki kukurydzy. Teraz czas na brokuły :) na pewno już wystygły na tyle, że spokojnie możemy je maczać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzany olej. My używamy oleju ryżowego. Ma wysoką temperaturę dymienia i nie zmienia smaku potraw. To ważna cecha, więc polecamy, używajcie ten olej. Różyczki brokułowe smażymy z obu stron

vegetanie
Naleśniki z twarogiem 107

krokiety, ale na śniadanie najlepsze są słodkie:) Polecam! Składniki: Naleśniki - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1 szklanka mleka; - sól, łyżeczka cukru - łyżka oleju do masy, - olej do smażenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, odstawiamy na 30 minut i po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Dodatki – szklanka śmietany 36%; – 250 g twarogu; – pół szklanki śmietany

dom-agi.pl
Bułeczki meksykańskie 132

czarnuszka Przygotowanie:   Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia. Do mąki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najlepsze uszka wigilijne 502

Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy.Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi.Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się

Smaki Edyty
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 143

które nie zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros.Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki.Pierś

Świat Domowej Kuchni
Łazanki 139

ładniki:-40 dkg kapusty kiszonej-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki-20 dkg pieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.   Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiegoprzez ok. 60 minut

Maminek kulinarny
Murzynek piernikowy 214

mocno kakaowe ciasto.Z dodatkiem przypraw do piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;1 szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.Polewa kakaowa:2 łyżki kakao(...)olej, mleko, przyprawę do piernika, powidła i kakao.Ciasto miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto.Murzynka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do małego rondelka i cały czas mieszając zagotować. Wystudzić.Wystudzone ciasto polać

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 272

rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy

Gospodyni Miejska
Banany w cieście 164

mąki żytniej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 tabliczki czekolady Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym  do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Pszenna tortilla 135

zrobić je własnoręcznie, a nie znowu kupować Składniki (około 6 tortilli):2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej wody1/2 łyżeczki soli3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Mąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy

Oryginalny smak
Mini-bagietki korzenne 209

łyżki ciepłej wody i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej sól, przyprawę do piernika, zaczyn oraz olej. Zaczęłam mieszać, powoli dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne - musi ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto włożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny - do podwojenia objętości

Kulinarny Pamiętnik
Strucla drożdżowa 165

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej(...)cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze

prawdziwe jedzenie
Strucla jabłkowa 197

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę(...)cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze

prawdziwe jedzenie
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 214

słoneczkiem umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia. Formę prostokątną 35 *11 cm wysmarować olejem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać łyżką moczoną w zimnej wodzie. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy) na około 1-1,5 godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę

Ala piecze i gotuje
Jagodzianki 131

łyżek cukru, odstawić. Jaja utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać na gładkie ciasto. Pozostawić  do wyrośnięcia. Odrywać ciasto po kawałku, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i  zlepić . Bułeczki układać na wysmarowanej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem  i odstawić na chwilę

Anioły w kuchni
Bajgle -kuchnia żydowska 110

ciepłej wody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałów i utoczyć wałki o średnicy

Anioły w kuchni
Domowy chleb z otrębami 145

wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj kminek i ponownie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj chleb i połóż go na wysmarowanej olejem blasze. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Po upieczeniu wierzch bochenka zwilż wodą i wstaw na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.Przełóż

Apetyczna babeczka
Pączki 162

zrobić rozczyn , postawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić z cukrem , solą oraz cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką , resztą mleka i wyrośniętymi drożdżami. Na koniec dodać olej i spirytus , dobrze wyrobić (jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące - dodać mąki). Odstawić do wyrośnięcia , aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Następnie odrywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni , nakładać łyżeczką

Moje domowe kucharzenie
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym 170

buraczków, wi ę c niewiele my ś l ą c wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym ma ś lanym kremem to czysta poezja smaków :) Ciasto podałam na talerzyku Porcelana Bogucice- GLORIA Składniki: 1/2 szklanki oleju ro ś linnego 3 ugotowane buraki 1 ły ż eczka proszku do pieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy do piernika Czekoladowy krem: 3 jajka(...)cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładk ą puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy po ły ż ce m ą k ę wymieszan

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 240

Daniel Hucik. Pierożki od razu wpadły mi w oko, gdyż są to zdecydowanie moje smaki. Danie nie należy do dietetycznych, jest smażone na głębokim oleju, ale równie dobrze można je upiec w piekarniku. Zarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą(...)się jako przekąska do pracy. Polecam.   Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego

Mania Gotowania
Ciasto Tropikalna Wyspa 375

szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi 50 g szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody(...)galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową

VioletoweKucharzenie
Red velvet w wydaniu walentynkowym 216

zamiast masła użyłam kremówki.  Wyszło pysznie i bardzo walentynkowo. Chłopaki z zachwytem podziwiali i z apetytem pałaszowali. Walentynkowe RED VELVET RED VELVET Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 3 jajka 1 łyżka kakao 4 łyżki koncentratu buraczanego 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka octu jabłkowego  1/2 łyżeczki(...)serka kremowego typu Philadelfia  150 ml kremówki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały olej i sok z buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto czekoladowe z truskawkami 163

czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody  Masa Budyniowa(...)rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko, dodać po woli cukier. Dodać olej i jogurt ciągle miksując. Dodać masę czekoladową, miksujemy. Na końcu dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i sodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu

Panda i jej świat
Colowiec 1297

Dziś zapraszam wszystkich na smakowite ciasto z colą. Zachwyci każdego, nie tylko wielbicieli coca coli, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo(...)opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ślimaki 148

dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy(...)razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość

Pudełko rozmaitości
Babka odrywana, z jabłkami 158

porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli-3 jabłka-dżem-brązowy cukier-olej   Składniki na syrop:-2 szklanki wody-szklanka cukru-łyżeczka kwasku(...)Tniemy na prostokąty.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.   Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.   Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry.   Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny