szklanki ciepłej wody Farsz: 200 g borówek 150 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy 0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady
Niezły MłynekDzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;) Składniki (10 porcji): 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 miękkie awokado 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki mrożonych malin pół szklanki mleka roślinnego 50 g (5 łyżek) kakao(...)wydrąż łyżeczką miąższ. 2. Dodaj jajka i miksuj przez minutę. 3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj. 4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj. 4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone maliny. 5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz
Powiedz dietom nieniezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam. Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego (ok. 190 g) 3/4 szklanki cukru brązowego (ok. 190 g) 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 220 g) 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)soli, cynamon) łączymy ze sobą. Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka. Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno
Słodka Stronatrzeci dzień. Niewątpliwą zaletą jest duża wilgotność tego ciasta, jeśli oczywiście lubimy wilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-)Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm.Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na oleju kokosowym.Składniki suche:- 640g mąki orkiszowej, u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej)- 2 łyżeczki(...)100g oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego- 4 jajkaDodatkowo:- 2 jabłka- 200g malin (dałam mrożone)- mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba)- płatki migdałów do posypania ciastaSkładniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka ryżowego lub owsianegoZ podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić.W jednej misce roztrzepać delikatnie
Smaczne ZdroweWszystkie składniki umieściłam w niedużej misce, wymieszałam krótko, tylko do połączenia. Przykryłam naczynie folią aluminiową i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej olejem, posypanej płatkami owsianymi blaszki o wymiarach 31x12x8 przełożyłam ciasto. Ponieważ ciasto z mąki żytniej nie jest tak łatwe w formowaniu jak z pszennej, zrobiłam to łyżką. Wyrównałam wierzch, posmarowałam cienką warstwą oleju, posypałam płatkami
apetytnapieczeniepostaram się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz
Niezły Młynekwpaść do nas na coś słodkiego? Zapraszamy :) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec(...)ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wciąż miksując dodajemy żółtka. Miksujemy aż składniki się połączą. Następnie po kolei dodajemy: mąkę, olej, aromat i wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem
Marder&Marder Manufactureniego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski(...)rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kawę i wymieszaną gotową polewę dajemy na ciasto. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziełyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się(...)dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik
Kuchnia Prezydentowejkolejna odsłona konkursowej kreatywności. Ponownie przerabiam strudla. Tym razem w wersji bardziej egzotycznej! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko starta skórka z limetki 3 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka sól Składniki na farsz 1 kg pigw szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek(...)Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto było albo owinięte folią spożywczą, albo schowane do pojemnika, aby uniknąć jego wyschnięcia. Pora na przygotowanie nadzienia. Na patelnię z odrobiną oleju wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i kurkumy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki pigwę i zasypujemy cukrem. Całość dusimy pod przykryciem
Karczma Honoriettymiałam także pieczarki..i tak oto powstały szybkie paszteciki z pieczarkami...idealne do barszczyku..ale i bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać
Moje domowe kucharzenieświeżych jeżyn jest już z każdym dniem coraz więcej. Czy warto było poeksperymentować? O tym za chwilę, bowiem najpierw przepis i wykonanie ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gr mąki - 50 gr margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki oleju - 50 gr cukru - 1 jajo - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kaszki manny - jeżyny ze słoika (mogą być prawdziwe) kruszonka: - 100 gr mąki(...)masła - 20 gr cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Do mąki dodaję posiekaną na kawałki margarynę, jajo, cukier, proszek do pieczenia i olej. Wszystko szybko ze sobą mieszam i wykładam na blaszkę (ja użyłam okrągłej do tarty). Ciasto posypuję kaszką manną, aby sok z owoców nie wsiąknął za bardzo w ciasto. Wykładam owoce. Dobrze, jeśli zakrywają całość ciasta - u mnie było
Wielopokoleniowowięcej niż kwadrans i jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier(...)puder Na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodajemy olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5
Maminek kulinarny"Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna
Słodka Strona