Miałam w lodówce lekko przejrzałe banany i postanowiłam je zużyć - to właśnie takie banany moim zdaniem są najlepsze, żeby dodać je do babeczek lub ciasta. Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju roślinnego 2 duże jajka 2 szklanki mąki 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego
pink envelopeoleju pestki dyni do posypania Sposób przygotowania Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min. Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną
pink envelopewlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę oraz spirytus. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na grubość 1,5cm. Szeroką szklanką wykrawam w cieście krążki. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą śmietaną przekładam pączki. Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą
Tradycyjna kuchnia Kasiinnego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek
Kto ugości moich gości?cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy.Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy.Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając.Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron.Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościponownie miksujemy.Mleko przelewamy razem ze skórką przez sitko. Dodajemy jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie
Słodkie Przyjemnościenergicznie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć zaczyn do dużej miski, dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy
Bon Appetit Małgorzatypieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno, dawno temu...wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów.Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny.Składniki:-2 dkg
Maminek kulinarnywszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać makiem,sezamem, płatkami owsianymi itd )- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut
Basia w kuchnipół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki
Malinowe Pocałunkiprzez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy, jeśli będzie zbyt rzadkie to dajemy więcej mąki. Wychodzi nam takie coś: Teraz czas na punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy po trochę ciasta i formujemy takie jakby placki. Potem pilnujemy, by to cholerstwo się nie przypaliło. Zasadniczo to by było na tyle :) Tylko lekko przypaliłam pierwszą partię, potem poszło
Kulinarne zapędy Kokosasezonu na bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki;Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie;Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy
Anioły w kuchni