szklanka maślanki 1 jajko Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajko, olej, maślankę oraz ekstrakt waniliowy, Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wkładać do ¾ wysokości foremek. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ja ułożyłam na każdej babeczce po jednej czarnej porzeczce J Piec w temperaturze 200*C przez
The Sweet Damselbiszkopt, kruche ciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu porcjujemy ciasto
Ostra na Słodkoszklanka oleju szczypta soli opakowanie suchych drożdży, ok 2 1/2 łyżeczki maka ok 3 szklanek -(mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto było miękkie i nie kleiło się do ręki ) 1 jajo sezam Wykonanie: Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę (2 szklanki) i suche drożdże , następnie do składników płynnych stopniowo dodajemy
Apetyczna babeczkababkę płesznik i jajowatą lub siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte
Pland based filleZazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy. Składniki: ciasto na pizzę: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju pieczarki duża garść pierś z kurczaka 1 szt. czyli 2 połówki :) cebula 3 średnie knorr(...)sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już
Kuchnia Vikidrożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku. Składniki na 4-6 szt: 125 g mąki ryżowej 35 g cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego( u mnie z orzechów laskowych(...)łyżeczka octu 60 ml wody Wykonanie: 1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce. 2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia Ciasto będzie dosyć gęste. 3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić do ceramicznych lub silikonowych foremek ( u mnie kokilka o średnicy 8 cm) 4. Bułeczki parować przez
vaniliowoczekoladowaPłatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g 3 łyżki oleju 3 jajka 1/2 szklanki kakao bez cukru 1/2 szklanki płynnego, naturalnego miodu 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego
Mała Cukierenkaidealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę ale równie dobrze można posłużyć się tortownicą o średnicy 18 albo 20 cm. CIASTO: 4 jaka 90 g cukru 50 g oleju 50 g mleka 20 kakao 100 g cieplej wody 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wybijamy osobno żółtka i białka(...)ubitych żółtek. Następnie dodajemy mleko i olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy 3 razy i taką dodajemy do wcześniej połączonych składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej stracić z puszystości. Przelewamy do formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami
MamaOskarkaskładników. (Masa powinna być jednolita i gładka.) Na końcu całość połączyć (nadal mikserem) z płatkami oraz wiórkami kokosowymi. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając je - układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Jeśli nie rozpuszczaliście oleju - ciastka zleją się w całość i będzie wygodniej je kroić. Ja tak robię. W wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem
Di gotujeCiasto podobne trochę do ciasta marchewkowego, z tym równie wilgotne z tym że dzięki dodatkowi czekolady jest bardziej słodkie i chyba jeszcze lepsze. Ciasto pochodzi z tej strony , dziękuję jest fantastyczne:) Składniki: 120 ml oleju 240 gram mąki 60 gram kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka szczypta soli 150 gram cukru pudru(...)rumowy W dużej misce mieszamy składniki suche, tj. kakao, mąkę, proszek, sodę, sól i kawę. W drugiej składniki mokre, czyli olej i jajka następnie dodaję cukier i stopniowo składniki suche, na koniec dodajemy cukinie, olejek rumowy i czekoladę. Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem tortownicy,wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 40-50 minut ( do suchego patyczka
Słodka Kraina Wypiekówczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade
chili & sugargarnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć jak róże i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, róże polać syropem i posypać migdałami. Uwaga! Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym róże będą bardziej delikatne i chrupkie
Kuchnia w opałachdużo pisać, należy tego spróbować :) Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych 1duża cebula 1 papryka 1 łyżeczka curcumy Prymat 1 łyżeczka curry Prymat 2 łyżeczki mąki 1 łyżka oleju pieprz, sól do smaku 100 g sera(...)małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży
Niezły Młynekpieczeniapianka* 5 białek* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1 szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30
Mix smaku