ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:136/437)

Pierogi z bobem i z chorizo 226

dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także w łupinach)1 cebula1 pęto kiełbasy - chorizosól, pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie(...)następnie go blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z truskawkami Fit (bez pieczenia, wege, bez glutenu) 23263

przepyszna i co tu dużo mówić - znika w tempie błyskawicznym. Spróbujcie koniecznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 100 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu należy pamiętać o wersji bez glutenu) 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g mielonych migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle by woda(...)wody, najlepiej na sitku. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych

maniapieczenia
Muffinki z czerwonymi porzeczkami i makiem 139

wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :)  Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche(...)maślankę i olej. Mokre składniki wlać do tych suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę na muffinki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut aż wierzch babeczek ładnie się zezłoci. Wystudzić. Przed

My simple kitchen
Japońskie kule na patykach. 445

Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz  2 paski papryki 2 paski ogórka

Kulinarny karnet Christophera
Klasyczne pierogi z mięsem 190

prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy  ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ). Składniki: Ciasto 750 gram mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz Mięso wołowe ok 400 gram Mięso wieprzowe ok 400 gram ( może być boczek ) Sól Pieprz Majeranek Cebula Boczek wędzony(...)gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprze i majerankiem. Smak powinien być intensywny. Z mąki, żółtek i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno

Smaki Ewy
Porzeczkowiec 1882

użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki  firmy  ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak .    Zapraszam :)   Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy   PRIMAVIKA 1 łyżeczka sody(...)miękkiego masła  1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej   porzeczki  firmy  ORZECH 1 tabliczka czekolady mlecznej milka  Wykonanie : Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe .    Wszystkie składniki rozpuścić  , gotować około 4 minut . Masę ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zimnej masy kakaowej dodać

Sama słodycz i szczypta chili
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 210

WĘDZONĄ MAKRELĄ./własny;/ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz:500g wędzonej makreli6-8 niewielkich ogórków kiszonychpieprz świeżo mielony300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy)1/2 łyżeczki świeżego oreganoZ podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka(...)serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam.  Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu i zlepiam brzegi,nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowujęwodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi,aby się ugotowały

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 358

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości(...)Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Indyjskie placki 179

smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 264

krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat  i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strucla makowa 327

świeżych drożdży lub 14 g suchych ·         4 łyżki cukru ·         1 łyżka oleju ·         3/4 łyżeczki soli ·         1  łyżka spirytusu ·         1 duże(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach). Końce tuby spinamy spinaczem, żeby

Mia Cucina Sofieta
Pizza ze szpinakiem 404

sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 1 łyżeczka soli 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 – 2 łyżki oleju Nadzienie: 450g szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku Ok. ½ łyżeczki soli(...)drożdże całkowicie się rozpuszczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, do którego wlewamy wodę, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego

Smakowy Raj
krewetki w szynce serrano - tapas 170

miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć(...)marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć – około 5 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.   Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy

królestwo garów
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 709

Takim uszkom naprawdę trudno się oprzeć. U nas część z nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 200 ml wrzącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 50 g suszonych borowików 2 cebule 2 łyżki oleju + łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. W gorącej wodzie roztapiamy masło(...)szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania