ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:141/437)

PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 177

WĘDZONĄ MAKRELĄ./własny;/ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz:500g wędzonej makreli6-8 niewielkich ogórków kiszonychpieprz świeżo mielony300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy)1/2 łyżeczki świeżego oreganoZ podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka(...)serkiem dodaję do makreli i mieszam. Doprawiam.  Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu i zlepiam brzegi,nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowujęwodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi,aby się ugotowały

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 315

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości(...)Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Indyjskie placki 140

smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki.Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 226

krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat  i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strucla makowa 285

świeżych drożdży lub 14 g suchych ·         4 łyżki cukru ·         1 łyżka oleju ·         3/4 łyżeczki soli ·         1  łyżka spirytusu ·         1 duże(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców o ok. 6 cm (3 cm po obu końcach). Końce tuby spinamy spinaczem, żeby

Mia Cucina Sofieta
Pizza ze szpinakiem 363

sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 1 łyżeczka soli 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 – 2 łyżki oleju Nadzienie: 450g szpinaku mrożonego lub około 1 – 1 ½ kg świeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku Ok. ½ łyżeczki soli(...)drożdże całkowicie się rozpuszczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, do którego wlewamy wodę, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego

Smakowy Raj
krewetki w szynce serrano - tapas 129

miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć(...)marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć – około 5 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.   Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy

królestwo garów
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 677

Takim uszkom naprawdę trudno się oprzeć. U nas część z nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 200 ml wrzącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 50 g suszonych borowików 2 cebule 2 łyżki oleju + łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. W gorącej wodzie roztapiamy masło(...)szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto czekoladowe z cukinią 190

tego ciasta kupiłam wagę kuchenną. Było tego warte :) Składniki na ciasto: 350 g obranej, startej i odciśniętej cukinii 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 60 g kakao 115 g miękkiego masła pół szklanki oleju 250 g cukru 2 duże jajka pół szklanki jogurtu naturalnego pół posiekanej gorzkiej czekolady Składniki(...)miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko mieszamy. W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę. Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej. Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka. Całość miksujemy jeszcze około 3 -4 minuty. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta. Zmniejszamy obroty

Smak mojego domu
Pierogi z gorgonzolą i gruszką 172

Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki:  ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka masła Przygotowanie: Gruszki obieramy(...)osuszamy (możemy użyć sitka albo papierowego ręcznika) , jeżeli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo mokry. Jak gruszki będą w miarę suche dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi

Niezły Młynek
Naleśniki z jabłkami 190

szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto

O kuchni z uczuciem
Pizza pepperoni na ziołowym spodzie 86

finalnie się okazało pizza rzeczywiście wyszła zajebiaszczo :) Ja wygniotłem ciasto, a Madzia zajęła się resztą :) No i przygotowała właśnie tytułową pizzę pepperoni. Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 185 ml wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki ziół prowansalskich 20 g drożdży Składniki na wierzch: ser zółty pieczarki salami pepperoni Wszystkie składniki na ciasto

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jogurtowe z owocami 251

mała do tego ciasta jogurtowego i wychodzi ono za wysokie…. Na pewno jednak jeszcze skorzystam z tego przepisu w połączeniu z innymi owocami Ciasto jogurtowe z owocamiSkładniki -WSZYSTKIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ:160 ml oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 duże jajkosok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta600 g jogurtu greckiego500 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej600 – 700 g dowolnych owocówMąkę z sodą przesiać i odstawić.W dużej misce połączyć olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny używając np. rózgi kuchennej. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto będzie gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto

UgotujmyTo.pl
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 309

owocowym żelem stanowi wspaniałą całość i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:1 i 1/4 szklanki brązowego cukru150 g mąki pszennej3 duże jajka150 ml mleka130 ml oleju rzepakowego1 łyżka esencji waniliowej60 g kakaopól łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM:250 ml śmietany kremówki(...)cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE:CIASTO CZEKOLADOWE:Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna.W misce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników.Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem

Słodko-Słony Świat Ilony