pokrojone masło i siemię lniane. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem. Łączymy i odstawiamy na 20 minut. Zaczyn i wodę przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto około 15 minut, tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, aż podwoi objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy formując bochenek. Odstawiamy na około pół godziny, nacinamy z wierzchu
BaRepastacy:), to zapraszam na naleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż
Qlinarnie i Qlinarniełyżki spirytusu Smalec do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, rozdrobniony ser, cukier waniliowy, aromat oraz olej i mleko - z produktów należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto wałkujemy dość cienko i wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka. W garnku roztapiamy smalec ja miałam około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozpuszczalne kakao-2 serki Danio;Jajka ubijamy, dodajemy serki i po połączeniu dorzucamy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarnkami wanilii.Na głęboki, rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżek wykładamy niedbale ciasto-powstaną świetne stwory;)Jak się ze złoci, wyciągamy na ręcznik papierowy, a następnie obtaczamy w cukrze trzcinowym lub kakao.Cud, miód i orzeszki
BaRepasroślinnego (ryżowe, sojowe)1/2szklanki oleju1/2 bananagarść rodzynek1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i mieszamy. 2. Dodajemy mleko, olej, rodzynki i wszystko ze sobą mieszamy. 3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki. Na wierzch wykładamy kawałki banana pokrojone w plastry.4. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniłyżki cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej1 żółtko1 łyżka śmietanywaniliaSos.2 łyżki masła5 orzechów włoskich1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cynamony1 pomarańczaWykonanie.Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.Nadzienie. Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić
Kulinarny karnet Christopheragęste - mleka. Konsystencja zależy od bananów. Jeśli są bardzo miękkie, wtedy ciasto jest bardziej lejące. Najlepsza konsystencja ciasta to konsystencja gęstej śmietany.Racuszki smażyć na oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego - ja rozmieszałam jogurt ze skórką otartą z cytryny.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennajajka Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki.Nakładamy farsz i formujemy krokiety.Gotowe do obsmażania. Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym
Maminek kulinarnyłyżeczka pieprzu ziołowego;1 łyżeczka czosnku granulowanego.Sposób przygotowania:Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia
Gospodyni Miejskadyni i sól.Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć
Gospodyni Miejskakilka kropel aromatu waniliowego1 gruszka75 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70%migdały w płatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki stewii zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dwa żółtka ubijamy z trzema łyżkami stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy
Mango Papajaprzygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji*. Kawałki ciasta pieczemy
Kolizje Smakówbochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj ściereczka i odstaw do ponownego wyrośniecia do czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość . UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok
Z Kuchni Do KuchniTo było moje pierwsze spotkanie tete a tete z kwiatami cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po
Kulinarne przygody Gatityformy Przygotowanie: Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym
Moja smaczna kuchnia