pływające w nim, dzięki czemu są lekko odchudzone. Składniki: 10 sztuk, średniej wielkości 500 g mąki 350 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Sól ,pieprz Olej do głębokiego smażenia Dodatkowo: Kwaśna śmietana 18% Żółty ser, tarty Papryka Czerwona cebula Ser feta Ewentualnie coś zupełnie innego, co lubicie ,ale śmietana i ser musi być – tak jest(...)Następnie dodać pozostałe składniki ,mąkę stopniowo i wyrabiać luźne ,ale nie klejące się ciasto.Przykryć i odstawić na 0,5 godziny.Następnie odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i smażyć na rozgrzanym oleju , z każdej strony na złoty kolor. odkładać na papierowy ręcznik .Jeść z powyższymi dodatkami gorące.Najpierw śmietana , potem ser i dowolne dodatki
Ladylaura.skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia Sposób wykonania(...)rozpadną, a kurczak będzie miękki. Dodać na koniec starty żółty ser, wymieszać i odstawić. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Podawać z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście można równie dobrze np.w formie trójkąta ) , polane sosem
Gosia gotujeBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie
cucinareprzełożyłam do miski, przykryłam i odczekałam kolejne 20 minut. Gdy czas minął uformowałam owalny kształt i włożyłam do natłuszczonej blaszki złączeniem do góry, wierzch posmarowałam olejem, przykryłam i odstawiłam do wyrastania - na noc. Niestety ciasto nie wyrosło, więc wyrobiłam je jeszcze raz – bardzo krótko i postawiłam w ciepłym miejscu, przykryłam folią aluminiową i czekałam. Po 7,5 godzinach wyrósł wreszcie
apetytnapieczenieplacki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco przerwy między wierzchem ciasta a papierem.Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już
Słodkości i nie tylkocurry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przyprawić do smaku razem z natką pietruszki. Z ciasta owsianego kształtować na dłoni placki, nakładać mięsny farsz, zawinąć i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano
Tradycyjna Kuchniatradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Składniki: (na 10 dużych naleśników) Ciasto Naleśnikowe: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 140 ml wody 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku(...)najlepiej morska) Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju). Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy
Słodka StronaByłam bardzo szczęśliwa kiedy zobaczyłam, że bułeczki się udały, bo niestety ciasta drożdżowe nie są moją najmocniejszą stroną, a wszystko to za sprawą świetnego przepisu, który znalazłam, jak dobrze pamiętam na blogu mojepasje. Bułeczki są szybkie w wykonaniu więc nie zabierają nam dużo czasu, a są bardzo smaczne. No i największy plus jest taki, że ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie(...)Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na chwilę odstawiamy i w tym czasie przesiawamy do miski mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, olej i wszystko dokładnie zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie jednolite i będzie odstawało od ręki.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 45min)Po tym czasie uformować
charlotte gotujesprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 duże jajko lub 2 mniejsze po 50 g czekolady : gorzkiej(...)pieczenia, kakao). Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu (mleko, olej, jajko). Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
DefinicjaSmakuspód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli Białka(...)solą ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukry nadal miksując na niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy. Na koniec, stopniowo dodajemy olej. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wystudzony podpieczony spód ciasta. Dodatkowo: 400 g borówek cukier puder Borówki układamy na piance, otworkami do góry. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażalnika. Całość pieczemy
kulinarnyswiatdomisoli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 kostka serka feta 2 żółtka sól, pieprz Odrobina oleju Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być gęste i nie może lepić się do rąk, wiec można dodać mąki lub jeżeli będzie za twarde to mleka). Gotowe ciasto
Jadło i czytadłodługości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio
dom-agi.plPamiętajmy, aby do ciasta zawsze dodać łyżkę spirytusu, wódki czy octu, która zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Babcia radziła dorzucić do smalcu… bo faworki drodzy czytelnicy smaży się na niezdrowym smalcu..kawałek ziemniaka. Ja trochę profanuję tą tradycję i do smalcu dolewam oleju. Warto też otrząsnąć nadmiar mąki z faworków przed usmażeniem, bo mąka będzie się nam przypalać(...)Składniki 200 g mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 1,5 kostki smalcu 1/2 szkl oleju. cukier puder do posypania Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie nam się dobrze kleiło, dodajemy śmietany. Jak ciasto będzie już zwarte, uderzamy je kilkanaście razy wałkiem, z każdej ze stron. Dzięki temu
Mieszam w Garnkumaślanki 3 jajka 70 g masła 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 szklankę pokrojonych truskawek cukier olej do smażenia Wykonanie: Masło rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zmiksować na gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Odstawić ciasto
O kuchni z uczuciemczas teraz na pizzę na cieście grubym i puszystym (pizza w stylu amerykańskim). Taką pizzę jadłam jako mała dziewczynka. Robiła ją moja mama. Aby ciasto było miękkie i puszyste dodajemy mleka (najlepiej tłustego) oraz oleju. Ta pizza różni się również ilością składników. Można powiedzieć że jest bardziej na bogato :). Tutaj przesada w dodatkach jest mile widziana :). Nowy post Pizza
Wypieki i Rumieńce