ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe(...)nadając kształt kuli. Przekładamy do naoliwionej miski, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i przekładamy do foremki (u mnie z podwójnej porcji, więc do dwóch) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami orkiszowymi. Wyrównujemy powierzchnię i ponownie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Wyrośniete ciasto w formie smarujemy wodą
mojewypiekiinietylkododawać do kawusi! ok. 250 ml kwiatów akacji ok. 250g cukru ok. 500 ml wody Pierwszy smakołyk to syrop. Zrobiłam go dlatego, że zerwałam dość dużo kwiatków akacji na ciasto i nie miałam czasu go upiec. Zalałam więc kwiaty wodą, dosypałam cukru i zostawiłam w garnku na noc. Następnego dnia zagotowałam go, odcedziłam i wlałam gorący do słoiczków. Proporcje były(...)obszarów wiejskich. PLACUSZKI Z KWIATAMI AKACJI 2 jajka 2 łyżeczki cukru 200g mąki 250ml mleka jak najwięcej gałązek kwiatów akacji (my mieliśmy litrową miskę) olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowujemy ciasto naleśnikowe mieszając jajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby
les mirabellespiekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu. Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm: Spód: 0,5 kostki masła 3 jajka 100 ml oleju 2,5 szklanki mąki(...)przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam takie szybkie ciasta :) wrzucić, wymieszać i gotowe. Polecam pyszne ciasto na bazie maślanki. Składniki: na średnią formę 3 jaja 2 i1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jabłka 2 gruszki Do jaj, dodaję cukier, miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaję maślankę, olej, oraz mąkę -cały czas miksując. Formę natłuszczam lub używam papieru do pieczenia, wlewam ciasto, a na wierzch układam owoce. Ciasto piękę w 180 stC około 50-60 minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaPrzekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką chwilę(...)Następnie dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno dodajemy miód, przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijamy do połączenia się składników.Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy
Made By Mom And Sonmascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników(...)czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła. W międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował
Gosia gotujePrzepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je upiec. I wiecie co? Naprawdę warto! Jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu. Wprowadziłam drobne zmiany - dodałam odrobinę mniej cukru, wyszczególniłam w przepisie ile jest w oryginale(...)było moim zdaniem optymalnie:) Dałam również trochę mniej wiórków kokosowych - u pani Ewy 100 gram, ja dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :) Ciasto jest pyszne i proste, chyba nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak :) Naprawdę warto wypróbować. Upiekłam w blaszce o wymiarach
Kraina Tysiąca SmakówCiasto kokosowe można zrobić na blaszce lub w tortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy(...)śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem
Passions hobbies lifezimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu
Niezły Młynekskładniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, aż masa stanie się jednolita.Metalowe formy na babeczki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Jeśli używacie silikonowych wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez
Food Squaredrożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można zastąpić ksylitolem, ale 1 łyżeczkę zostawić, bo cukier(...)mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce lub rozsmarować powidła
FitKotdodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Kontrlola jakości zdjęć tez była. Powstałe ciasto wymieszać z wiśniami i posiekaną czekoladą i wyłożyć do nasmarowanych delikatnie olejem słoików, wypełniając je do połowy jeżeli mają być zamykane i przechowywane dłużej lub do 2/3 jeżeli mają wychodzić estetycznie ze słoików. Piec około
greenscarfproszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem do białości Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, utrzeć, Wlewać ostrożnie olej i ucierać, dodać ubite na pianę białka Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką Piekłam w prodiżu około
Proste Potrawyjajka 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru 1 op cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka spirytusu olej do smażenia Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie, ale nie klejące się ciasto. Obficie podsypując, cienko rozwałkować i wycinać oponki za pomocą np. szklanki od piwa i kieliszka. Wrzucać na głębszy olej, smażyć
MarciochaKucharzyrezygnować) to dodajcie do ciasta 2 duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE (10-15 min): na patelnię wylewamy oliwę lub olej, tak aby cienka warstewka pokrywała całą jej powierzchnię. Kiedy się nagrzeje, nakładamy ciasto zwykłą łyżką stołową – jest to optymalna ilość, gdyż placki nie będą ani zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim
Nerds Kitchen