ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:150/437)

Faworki vel chrust 152

czasem próbowano robić je z innych rodzajów ciasta, nawet z biszkoptu, ale ostatecznie przyjęło się ciasto, które znamy do dzisiaj. Oto przepis :) FAWORKI VEL CHRUST Składniki: - 6 żółtek - 2 szklanki mąki - szklanka kwaśnej śmietany - kieliszek wódki - łyżka masła - łyżeczka startej skórki cytryny - odrobina cukru - olej do smażenia(...)gram cukru pudru - cukier wanilinowy Przygotowanie: Z żółtek, mąki, śmietany, masła, cukru – dodając skórkę z cytryny i wódkę - zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Cienko wałkujemy, wykrawamy prostokąty, przecinamy wzdłuż i przewijamy. Smażymy na głębokim oleju. Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Można trochę odchudzić chruściki. Wtedy mieszamy śmietanę pół na pół z jogurtem naturalnym. Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Paszteciki z ciasta naleśnikowego na drożdżach 138

musztarda do smaku, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Przygotować ciasto jak na naleśniki.  Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka i dodać do ciasta naleśnikowego, odstawić do wrośnięcia. Po czym smażyć małe naleśniki na oleju. Pasztet wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku.  Smarować ostudzone naleśniki i układać jeden na drugim.  Po 2 godzinach kroić na porcje

Tradycyjna Kuchnia
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 339

zamieniłam na ksylitol, zamieniłam także mąkę na orkiszową, oraz ilości gdyż moja forma ma tylko 24cm, oryginalny przepis był na formę 30cm.Składniki na ciasto:- 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 100g masła- 20g oleju kokosowego nierafinowanego (zapachowy)- 3 łyżki ksylitolu- 1 nieduże jajko- 1 żółtko- 3 łyżki zimnej wody- szczypta soliDodatkowo:- 4 średnie jabłka- 3 łyżki cukru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Red Velvet Cake 165

wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik Potrzebne(...)smarujemy masłem. Jeśli mamy tylko jedną tortownicę to możemy upiec blaty jeden po drugim. Dzielimy wtedy ciasto na dwie części, ale sodę dodajemy tuż przed samym pieczeniem. Mąkę, kakao, sól i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą. Składniki suche przesypujemy do mokrych

Marder&Marder Manufacture
Tarta farmerska 162

ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować(...)półplasterki.Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart

Gospodyni Miejska
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 224

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak. Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-).Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany(...)jajek- 6 czubatych łyżek cukru brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdałyWykonanie:Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 162

grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć(...)dość grubo orzechy i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować olejem i obsypać otrębami - u mnie akurat orkiszowe. Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże

Grunt to przepis!
CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 237

słodką masą budyniową, którymi przełożyłam kakaowe ciasto z nutą piernikową. Brzmi nieźle a jeszcze lepiej smakuje :).  Zapraszam do przetestowania. Składniki na ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju (u mnie rzepakowy) cukier waniliowy po 1 łyżeczce : cynamonu, sody  1 łyżka kakao 1/2 słoika powideł śliwkowych (ok. 2/3 szkl) Jajka ubić(...)cukrami, dodawać na zmianę mąkę z olejem. Zmiksować. Następnie dodać mleko i dżem ponownie zmiksować. Na koniec dosypać sodę, cynamon i kakao. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki (20 x 20cm). Piec ok 50 min w 200 st. Po ok.15 min zrobić na środku krzyż nożem, gdyż ciasto jest dość rzadkie i może powstać zakalec. Składniki na masę budyniową

Banana Smiles
Chlebek bananowy 123

może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli   Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 158

Już w niedzielę wieczorem wiedziałam jak i czym Go następnego dnia przywitam po pracy. Przedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku 1/2 łyżeczki soli pieprz i zioła prowansalskie trochę letniej wody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi

Kuchnia po mojemu
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 261

Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.  Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić(...)Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około

głodny alergik
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 155

wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową posmarować dokładnie oliwą, masłem lub olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy.Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut

Smaczne Zdrowe
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 128

mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, a część marchewki na dynię. No i dorzuciłam moje ulubione bakalie. Zatem śmiało możecie kombinować z własną wersją smakową :) Ciasto na małą kwadratową blaszkę Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki(...)posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz płatków migdałowych polewa czekoladowa Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i nadal mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mikser na bok. Do ciasta dodajemy dynię, marchewkę i skórkę z cytrusa; za pomocą łyżki wszystko łączymy ze sobą. Na samym końcu wsypujemy bakalie

My simple kitchen
pizza z pieczarkami, papryką i salami 183

składniki na ciasto pizzy: 300 g mąki 10 g drożdży 3/4 szkl wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: olej do natłuszczenia blaszki wykonanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże z cukrem i letnia wodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z ciasta parzonego 150

szklanego naczynia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Po tym czasie do ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy

Słodkie Przyjemności