Pamiętajmy, aby do ciasta zawsze dodać łyżkę spirytusu, wódki czy octu, która zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Babcia radziła dorzucić do smalcu… bo faworki drodzy czytelnicy smaży się na niezdrowym smalcu..kawałek ziemniaka. Ja trochę profanuję tą tradycję i do smalcu dolewam oleju. Warto też otrząsnąć nadmiar mąki z faworków przed usmażeniem, bo mąka będzie się nam przypalać(...)Składniki 200 g mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 1,5 kostki smalcu 1/2 szkl oleju. cukier puder do posypania Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie będzie nam się dobrze kleiło, dodajemy śmietany. Jak ciasto będzie już zwarte, uderzamy je kilkanaście razy wałkiem, z każdej ze stron. Dzięki temu
Mieszam w Garnkumaślanki 3 jajka 70 g masła 3/4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki szczypta soli 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 szklankę pokrojonych truskawek cukier olej do smażenia Wykonanie: Masło rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zmiksować na gładko. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewamy wody gazowanej, a jeżeli zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Odstawić ciasto
O kuchni z uczuciemczas teraz na pizzę na cieście grubym i puszystym (pizza w stylu amerykańskim). Taką pizzę jadłam jako mała dziewczynka. Robiła ją moja mama. Aby ciasto było miękkie i puszyste dodajemy mleka (najlepiej tłustego) oraz oleju. Ta pizza różni się również ilością składników. Można powiedzieć że jest bardziej na bogato :). Tutaj przesada w dodatkach jest mile widziana :). Nowy post Pizza
Wypieki i RumieńceJesień powinna od czasu do czasu pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej lub czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika(...)bakalie i przyprawy Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy
Smak mojego domukurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około(...)płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. zastawa
królestwo garówświeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g oleju słonecznikowego Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w mleku (ciepłym) i czekamy żeby miksturka "ruszyła". Potem wsypujemy mąkę do miski, robimy w środku dołek i wlewamy miksturkę z drożdżami, następnie dodajemy pozostałe składniki. No i zagniatamy ciasto. I gnieciemy tak - niestety - aż 15 minut. No chyba(...)mamy mikser to wystarczy mikserem około 7 minut. :) Po wygnieceniu przekładamy na podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, lekko je spłaszczamy i dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną niezbyt cienką bułkę. Blachę wykładamy papierem
Marder&Marder Manufacturepolane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe(...)sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Prostokątną formę
na moim stole...szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie! Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 200g jogurtu naturalnego aromat śmietanowy Konfitura z rabarbaru: 5 łodyg rabarbaru cynamon Kruszonka: 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 Sposób przygotowania: Konfitura(...)dokładnego połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Kruszonka: Do miseczki wsypujemy cukier, olej i mąkę. Zagniatamy delikatnie dłońmi, rozkruszając pomiędzy palcami. Do blaszki lub natłuszczonego naczynia ceramicznego przelewamy ciasto. Na środek rozsmarowujemy konfiturę. Następnie po całym cieście posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestawyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt
UgotujmyTo.plstół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry(...)gruszki. Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można polać gruszki słodkim syropem. Bon appetit! P/s. A na koniec moje dzisiejsze zdobycze z Frymarku, cudowny i przepyszny olej rydzowy, który
Garniec Magaliełyżka oleju 1 żółtko DODATKI: ok 500g jagód cukier śmietana lub jogurt naturalny Na stolnicy przygotować zwykłą mąkę i pełnoziarnistą. Dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając żółtko. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 2mm. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję
https:KKuchniaMniamrabarbarem i słodką kruszonką. Zasmakują każdemu. Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:) Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: rabarbar Kruszonka: 10 dag Kasi lub masła 3 łyżki(...)łyżki mąki, mieszamy całość i odstawiamy na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły. W większej misce, mieszamy mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze
Takie tam pichcenierzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi.Z moich naleśników
mojewypiekiinietylkomożna zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu(...)wolę najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne
Ratunku obiadciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne... Składniki: 1 kg mąki 6 jajek 0,5 litra mleka 10 dag drożdży 0,5 szklanki cukru 6 łyżek oliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny Wykonanie(...)mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm lub 1 dużą o wymiarach
kgwjanczewo