letniego mleka 100 ml oleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze
Apetyczna babeczkakostkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej moreli. Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.Sprawdź koniecznie inne pomysły
prawdziwe jedzenieszklanka wody gazowanej łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie:1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie
Kulinarny Pamiętnikwody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram(...)Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody. Ugotowaną, odcedzoną kaszę mieszamy z pieczarkami. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na spód tortownicy (ja ścieram na tarce jarzynowej), nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią
mojewypiekiinietylkowiele, że ciężko mi było wybrać ten najlepszy, dlatego zdecydowałam się na swój. Ciasto jest przepyszne - lekkie, słodziutkie i mooocno kokosowe. Spróbujcie! (Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa(...)Helio ) 2 "Śnieżki" (na sucho) Wierzch: 100g wiórek kokosowych 1-2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach . Ostudzony biszkopt przekroić
Di gotujeszpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad. Składniki: - Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju 8 łyżek wody szczypta soli - Farsz: 1 kg szpinaku 300 g twarogu 1 średnia cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki masła 6 - 8 jajek gałka
Mama Gotujejest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.Na ciasto:20 łyżek mąki krupczatki12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka )cukier wanilinowy Kruszonka:1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki4 łyżki cukru1 łyżka płatków owsianych1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtkoDodatkowo
Praktyczna plrozgnieśc z cukrem, zalać cieplą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, zeby zaczęły pracować. Na stolnice wysypać makę, sól wlać w srodek olej i zaczyn drożdzowy. Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki(...)stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować pizzę rukolą i listkami lubczku. Chutney ...W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Figi pokroić również w kostkę, dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć
Gosia gotujesię w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk) na ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 7 g suchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule(...)miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu
Symfonia smakowajesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon(...)pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia
Wanilia i Kardamonmojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :) Składniki (na blachę): 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 250 g mąki 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 1-2 łyżki startej skórki(...)powstały gródki. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
ChilliJemySkładniki: CIASTO KAWOWE: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 5 łyżek SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, zmielony twaróg 1 wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag jajka "L", cukier, olej zmiksować mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę, proszek, kawę
W Mojej Kuchni LubięMniam! Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów "murzynków" dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany 18% (125ml) 80ml oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody(...)polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta: W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W innej dużej misce ubij jajka wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym, śmietaną i olejem. Masa musi stać się jednolita. Cały czas miksując powoli wsypuj składniki suche, a na sam koniec (już ręcznie
Mania Wypiekaniaciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklank i kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy
Mania Wypiekaniamacie jeszcze dość truskawek? Jeśli nie polecam szybkie ciasto z truskawkami. Można użyć dowolnych sezonowych owoców. Składniki: 3 jajka 1/2 szklanka mleka 1 i 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego(...)truskawek cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Jajka mieszamy z mlekiem. Następnie miksujemy masę jajeczno-mleczną razem z mąką, cukrem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym na gładko. 2. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28 cm, dodajemy oczyszczone owoce, wykładamy je na ciasto lub mieszamy z ciastem delikatnie. 3. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Ostudzone ciasto oprószamy
Kuchnia domowa Ani