ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:131/437)

Naleśniki "Na Bogato" 139

mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka sól himalajska szczypta olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki,  tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną,  ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę(...)posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami  i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego. Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej  (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony. Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki,  które są miękkie i elastyczne. Aby uzyskać

IzaGotuje
Piernik przekładany budyniem dyniowym 185

piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy a dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych  przypraw piernikowych. ciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 15 g przyprawy do piernika Delekta 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie(...)ubić z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą pianę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą do piernika,Wymieszać i wlać ostudzoną mieszankę wody z olejem i kakao. Delikatnie na małych obrotach zmiksować. Gotowe ciasto przelać na blaszkę o śred. 24/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180 *C. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić

Kolorowa kuchnia Elki
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 147

esencji waniliowej) 200 g naturalnego tofu łyżka cukru Przygotowanie: tofu zblendować z mlekiem na taką oto masę: Mąkę z solą przesiać Dodać olej i wymieszać, powstaną grudki i do tego dodać masę „serową” Zagnieść ciasto formując kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne(...)szklnki mąki (zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą) 2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną

greenscarf
Orkiszowe pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem 223

mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Zapraszam na jagodową ucztę! Składniki na ciasto pierogowe: 300 g mąki orkiszowej 700 około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Dodatkowo: około 350 g jagód 1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej Lawendowy jogurt: 200 g jogurtu greckiego 4 łyżki mleka 1 łyżka(...)kwiatków lawendy 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru   Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól i stopniowo dodając wodę wymieszać składniki widelcem. Następnie już ręką zagnieść lekkie, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Uformować kulę, przykryć w miseczce ściereczką i odstawić na 30 minut jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać usuwając listki i ogonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim 143

kartonika, puszki) - garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, szczypta cukru, bazylia, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem). Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić

Corner With Recipes
Marchewkowe ciasto z orzechami 136

lubi marchewkowych ciast? Kto nie lubi to polubi po tym cieście ;) mniam mniam! :) i nawet mój upośledzony leszczyński piekarnik bez działającej dolnej grzałki dał radę ;) Wszystko co dobre szybko się kończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, ksylitol, sól, proszek, sodę, przyprawy w drugim naczyniu miksujemy jajka z olejem łączymy zawartość obu naczyń dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, mieszamy przekładamy ciasto do formy (prostokątnej lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka studzimy w formie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Red Velvet Cake 204

należy do kategorii "ciężkich", co oznacza że jest on przeznaczony dla prawdziwych łasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :) Składniki na ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1½ szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml czerwonego barwnika(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie - ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Należy przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia zaś boki wysmarować masłem.  Suche składniki, tj. mąkę, sól, cukier - przesiać do miski i wymieszać widelcem. W drugiej misce przygotować mokre składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wszystko

Garniec Magalie
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej

Mania Wypiekania
Makowiec 122

żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając luz między ciastem a papierem. Gotowy makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut do otrzymania brązowego koloru. Po upieczeniu wyciągamy makowiec z piekarnika, przecinamy

Kuchenne Wariacje
Ciasto owocowe a'la skubanek 196

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 243

skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten.Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrebami pszennymi.Foremke przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc ( u mnie 1 godzina),chlebek przy pomocy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto owocowe a'la skubanek 168

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata...Ciasto:4 szklanki mąki5 jajek3 łyżki oleju2 łyżeczki proszku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche z brzoskwiniami 199

Kruche ciasto z przepisu , który jest już na blogu -  Ciasto owocowe a'la skubanek tym razem z brzoskwiniami ,słodką pianką i posypką kakaową.Ciasto:4

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 183

łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną)Przygotowanie:1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy.2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut.3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kraina Tysiąca Smaków
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 172

domowego cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta siekamy.  Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody.  Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut.  Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto. Białka ubijamy na sztywno.  Następnie stopniowo dodajemy cukry.  Potem po łyżce dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy.  Na koniec wlewamy delikatnie olej nie przerywając ubijania.  Tak ubitą pianę wykładamy na ostudzony, podpieczony spód.  Na piankę układamy maliny

Sto kolorów kuchni