ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:132/437)

Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 766

Śmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżka oleju Spód blaszki(...)wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier

Moja Galeria Smaku
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 278

grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy w garnuszku w 2 szklankach wody , dosalamy . Gotujemy ok. 40 minut. Buraki(...)sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy

Z Majeczką w kuchni
Babeczki z jagodami i kremem jagodowym 85

błędy, a ja zawsze mam problem z proporcjami, bo dla mnie ciasta idealne to „nawrzucać, wymieszać, upiec, zjeść”. Więc Szanowni Państwo, przedstawiam najlepsze na świecie babeczki z jagodami! Robione na kefirze, z dużą ilością owoców, więc prawie dietetyczne huehuehue. Potrzebujemy: 4 jajka opakowanie kefiru 400 g ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę pasty waniliowej (możecie pominąć(...)cukru pudru sok z jagód lub różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier, olej i pastę waniliową. Rózgą ubijamy na lekko puszystą pianę, jak nie macie takowej, to mikserem. Do powstałej mieszaniny przesiewamy mąkę z proszkiem

ladykitchen
Sernik Agnieszki. 141

Pychotka!!! Składniki na sernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiaderku 0,75 l mleka 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,5 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny(...)składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto.      Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.      Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe 150

Dzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów Składniki: - 270 g mąki - 160 g cukru trzcinowego - 1/2 szklanki oleju - 4 jajka - 270 g startej marchewki - 100 g orzechów włoskich - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki: - 1 jajko - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao(...)masła Do dekoracji połówki orzechów i trochę startej marchewki. Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego dodajemy przesianą mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest za bardzo wilgotna to trzeba ją odcisnąć

Kuchenne Wariacje
Placki z kabaczka 149

Dodajemy łyżeczkę soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze

prawdziwe jedzenie
Wegańskie korzenne ciasteczka 257

łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie

greenscarf
Smażone supełki na gorącym tłuszczu 60

smażenia Wykonanie: Margarynę utarć z cukrem, solą do smaku i jajkami, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz wódką. Dobrze zagnieść ciasto, następnie rozwałkować, pokroić w paski i zawiązać w supełek.  Rozgrzać olej, wrzucać delikatnie supełki i smażyć na złoty kolor. Następnie odsączyć na pergaminie i posypać obficie cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 191

poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło" z nagrzanego piekarnika. Jeszcze większy "banan" pojawia się na twarzy, gdy w rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz(...)przykryciem w ciepłym miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany

Wypisz Wymaluj
Bułeczki na drugie śniadanie 180

śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura(...)cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami

prawdziwe jedzenie
Racuchy – mięciutkie i puszyste 155

świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej 150 ml. ciepłego mleka 2 nieduże jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego, wódki lub spirytusu olej do smażenia Rozczyn: W filiżance lub szklance um ieścić drożdże. Rozetrzeć je z 4 łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżeczkami mąki(...)trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrastania. Kiedy ciasto podwoi objętość jest gotowe do smażenia. Na patelnię należy wlać sporą ilość oleju i dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać porcje i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuchy przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym. Wystudzone

Niebieski kubek z kawa
Najlepsze Ciasto Marchewkowe 461

Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy świetny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Składniki: Ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 100 g posiekanych orzechów włoskich 120 g ananasów z puszki 120 g startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody(...)piernika. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Następnie wlewamy olej i dalej miksujemy. Wszystkie składniki (z obu naczyń) łączymy ze sobą. Dodajemy orzechy, ananasa oraz marchewkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem. Wykładamy przygotowane ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170-180 stopni

Słodka Strona
Czekoladowe Naleśniki z Nutellą 279

jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy(...)sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Na przestudzone naleśniki wykładamy porcje Nutelli (ok. 1-2 łyżeczki

Słodka Strona
Puszyste Ciasto z Wiśniami 196

Końcowe przygotowanie ciasta z wiśniami : Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę. Przygotowanie kruszonki : Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze

Uwaga Babcia Gotuje
Owocowo- serowa fantazja 340

przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao(...)pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wypasiony chlebek dyniowy 147

małej miseczce. Dodaj masło i rozgnieć widelcem lub palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki.PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj.Dodaj puree z dyni i zamieszaj.Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą

Gotowanie to kochanie