ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:152/437)

Jabłecznik bez tłuszczu 176

Dietetyczny jabłecznik z mąki pełnoziarnistej bez tłuszczu i bez cukru (Osiem sporych kawałków lub 16 mniejszych- tortownica o średnicy 26cm) To ciasto z jabłkami jest hitem moich wypieków w tym miesiącu. Jabłecznik jest bez masła, bez oleju, w ogóle bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można

Moja Micha
Placki pełnoziarniste z malinami 164

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka malin olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie Do miski  wlać maślankę, olej, wbić jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać widelcem lub mikserem. Gdy ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę  mleka. jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki.  Maliny włożyć do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Ja jeszcze

O kuchni z uczuciem
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 97

przekonałam się, że chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot(...)ulubionym dodatkami. Polecam   Składniki: - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750); - płaska łyżeczka soli; - 7 g suszonych drożdży; - 300 ml ciepłej wody; - 2 łyżki oleju; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Ugniatać ciasto

dom-agi.pl
wegańskie piernikowe ciasto dyniowe z orzechami 187

różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree z dyni ~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje(...)jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :)) ~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe) dodatkowo: 50g posiekanych orzechów włoskich W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej

chili & sugar
Naleśniki z białym serem i rodzynkami 135

mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do  naleśników(...)szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać

Gosia gotuje
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 152

dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu(...)zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z kaszy manny 127

kaszy dodać cukier, olej, sól i żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do pozostałych składników. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić po całej powierzchni. Nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z dżemem, miodem, owocami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Kąski w cieście 352

przestygnie pokroić na niewielkie kawałki. Jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem, dodać przyprawę [ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany].Kawałki mięsa zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej [ smażyłam we frytkownicy] Smażyć na złocisty kolor ze wszystkich stron

Moje domowe kucharzenie
Gofry domowe 125

według własnego smaku) borówki lub inne owoce Do miski wlać mleko, dodać jajka i cukier. Wszystko roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól i dokładnie ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (wszystko zależy od wielkości jajek, mąki) dodać odrobinę mąki. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy i najlepiej w takiej o dużej mocy. Śmietanę ubić wraz

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarniste racuchy z jagodami 187

łyżką cukru i z ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią. Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić

https:KKuchniaMniam
Pancakes z mąki owsianej 117

będą. szklanka mąki owsianej 3 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i cukier do smaku 3/4 szklanki mleka  1 jajo olej do smażenia Z podanych składników zrób jednolite ciasto i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj np. z syropem klonowym

AZgotuj!
Paszteciki a'la szczecińskie 278

były to pieczarki z serem: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz 250 g żółtego sera Sposób przygotowania: Mąkę, przeciśnięty przez praskę ser, roztrzepane jajka, olej ocet i sodę mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, wałkujemy cienkie placki i kroimy prostokąty wielkości pół koperty. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy

na moim stole...
American Pancakes 184

mieszamy razem w misce. Dodajemy maślankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Na papierowy ręcznik kuchenny wlewamy trochę oleju i przecieramy nim patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie

Ciastkozercy
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 227

mieszając dolewać wodę. Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz(...)masą i zawijać ----> klik   (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com) ~2 jajka ~1-2 łyżki mleka ~40g bułki tartej ~10g otrębów (u mnie pszenne) ~sól, pieprz    olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z otrębami. Zawinięte naleśniki moczyć w mieszance jajecznej, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć na rozgrzanym

chili & sugar
razowe pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. międzynarodowy dzień bez mięsa 173

tofu. RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU przepis autorski // 12 pierogów ~60g mąki pszennej razowej ~50g mąki pszennej 'zwykłej' ~ok.1/3 szklanki ciepłej wody ~łyżeczka oleju ~1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. ~150g mrożonego, rozdrobionego szpinaku (należy go rozmrozić) ~50g tofu wędzonego Polsoja ~sól, pieprz ziołowy i cytrynowy

chili & sugar
Amerykańskie naleśniki (Pancakes) - The Conjuring 796

proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać maślankę, dodać mąkę i zmiksować tak żeby składniki połączyły się w jednolitą masę. Na patelni rozsmarować nieco oleju (nadmiar wytrzeć ręcznikiem papierowym), nagrzać i nakładać ciasto naleśnikowe. Po nałożeniu ciasta nałożyć pokrywkę (najlepiej przejrzystą, widać wtedy pojawienie się bąbelków, co jest dla nas znakiem, że naleśnik należy obrócić na drugą stronę). Naleśniki

Passions hobbies life
Drożdżowy omlet 100

mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie i będzie łatwiej nam obrócić omlet;)) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto mocno czekoladowe z nutą sezamu i kokosu 113

dosmaczyć, ubogacić. Warto! Dodatkowo zrobiłam je w okrągłej tortownicy "z dziurą"- lepszy efekt. Na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciacho , bedziemy potrzebowali -jedno opakowanie gotowego ciasta czekoladowego -4 łyżki TAHINI – naturalnego -2 łyżki oleju kokosowego -3 łyżki wiśni w syropie, a jak już będą w alkoholu , to niebo w gębie! -płatki kokosowe naturalne, nieprażone -polewa- 2 łyżki margaryny+2 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb 231

bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośniecia ,do czasu kiedy ciasto znów podwoi swoja objętość .  UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody

Z Kuchni Do Kuchni
Petulle 1579

Petulle to albańskie danie śniadaniowe, nieco podobne do pączków lub rachuchów. Drożdżowe ciasto na maślance, które smaży się w gorącym oleju i podaje na słodko z dżemem lub miodem oraz na słono np z serami. Uwaga: najlepsze są od razu po zrobieniu, a na drugi dzień mogą być już za suche

Milion Smaków
Krakersy 232

łyżeczka soli 1/4 szklanki roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość

Kulinarny Pamiętnik
Masa z pianek Marshmallow 134

kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Następnie stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie być zwarta, dłonie i blat smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać masę. Jej konsystencja przypomina ciasto na pierogi- nie może być zbyt twarda. Ważne! Masy nie kładziemy nigdy bezpośrednio na masy śmietanowe ( gdyż zacznie się rozpuszczać). Idealny pod spód będzie każdy krem na bazie

Wielki apetyt
PLACEK OWSIANY 208

wszystko razem wymieszać. Dodać jogurt i proszek do pieczenia. Zblederować ale nie do końca, dosłownie 2 pociągnięcia blenderem, tak, żeby były widoczne płatki owsiane. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnie, można delikatnie posmarować ją olejem. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu storn ok. 3 minut. Podawać ze świeżymi owocami żeby było fit lub z konfiturą żeby było sweet

pieprzny smaczek
Babka jogurtowa 122

miały temperaturę pokojową. Jajka ubić na gęstą pianę. Nadal ubijając powoli dodawać po trochu oba cukry. Nie przestając ubijać masy dodawać po trochu jogurt i olej. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut do suchego patyczka

Mama Gotuje
Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą 146

słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki   200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty,  gorzka czekolada  sól Ciasto na pierogi wykonujemy  ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi   W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić

MarciochaKucharzy
Krewetki z czosnkiem w cieście 212

następnie obtoczyć w mące pszennej. W kolejnym naczyniu dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną i jajko. Po obtoczeniu krewetki w mące pszennej, należy zanurzyć ją w cieście z mąki ziemniaczanej i położyć na rozgrzany olej. Nasze przekąski powinny się smażyć po 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowana przekąska zrobi furorę na imprezach

Full Smaku
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 170

pokrojone masło i siemię lniane. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem. Łączymy i odstawiamy na 20 minut. Zaczyn i wodę przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto około 15 minut, tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, aż podwoi objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy formując bochenek. Odstawiamy na około pół godziny, nacinamy z wierzchu

BaRepas
Naleśniki na zielono, Monachium 141

tacy:), to zapraszam na naleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż

Qlinarnie i Qlinarnie