innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego(...)szklanką i kieliszkiem wykrawamy pączki. Gotowe przekładamy na tacę podsypaną mąką na ok 30 minut, by podrosły. 4. W garnku rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący (ok 170-170st C) to wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli w ciągu minutki rumiane wypłynie na powierzchnię, to można smażyć nasze donaty. Smażymy taką ilość, by swobodnie pływały w naczyniu. Smażymy pączki z obu stron
Kuchnia domowa Anilepkie, po zamoczeniu w nim kaczki nie może spływać z mięsa. Jeśli potrzeba – dosypcie jeszcze mąki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni olej rzepakowy – powinno być go tyle, by sięgał do połowy wysokości piersi. Zamaczamy piersi najpierw w cieście, następnie w zmielonej na płatki bułce, lekko ją przyklepując. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do mocnego zezłocenia panierki, co jakiś(...)wadze 150-200g każda 2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków” sól CIASTO I PANIERKA 1 jajko rozmiaru M 1,5- 2 czerstwe pszennej bułki lub panierka Panko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej 4 łyżki mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia sól
Karo in the Kitchennajbliższych dniach zaprezentuję Wam moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz: 500 g kwaszonek kapusty 50 g suszonych
Zasmakuj Kuchnijest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser, w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty ;) WANILIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22 cm ~130g mąki pszennej ~130g mąki pszennej razowej ~150g cukru (polecam trzcinowy) ~4 jaja ~1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~gruszki, najlepiej miękkie - ilość zależy od wielkości(...)osuszyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać olej. Następnie partiami przesiewać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, otworzyć i za pomocą noża wyskrobać niej ziarenka, które następnie dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej
chili & sugarjagód 25 g parmezanu 100 g białego serka śmietankowego pieprz z młynka 1 łyżka oliwy do skropienia kilka łodyżek rozmarynu Wykonanie: mąkę z olejem, solą i wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które przepis znalazłam na blogu Smitten Kitchen. Do ciasta niezbyt słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam!składnikiciasto1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego)1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek)1 szklanka cukruskórka otarta z jednej limonki1/4 szklanki soku z limonki2 jajka1(...)Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać w lodówce.ciasto : Rozgrzać piekarnik do 175 st C .Pomarować boki i spód tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek
Stare GaryShreka Jest to ciasto składające się z kilku warstw ale nikt nie powinien mieć problemu aby je złożyć w całość. Co prawda w tej opcji musimy użyć piekarnika (w przeciwieństwie do takiego 3bit-a ) ale ze smaku i poszczególnych elementów będą zadowoleni nie tylko nasi najmłodsi Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki oleju - 3 łyżki mąki(...)opakowania galaretki kiwi - 500 ml gorącej wody Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier, olej i startą skórkę z cytryny. Teraz miksujemy na małych obrotach i dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki
Kuchenne WariacjeSkładniki: (na około 12-15 sztuk) Ciasto: 200 g mąki pszennej 25 g kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 110 g cukru 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 225 ml mleka Nadzienie: po 2-3 łyżeczki kajmaku/masy krówkowej z puszki na poszczególne Mini Brownie Dekoracja: kakao do oprószenia Dodatkowo potrzebne będą: miska o wysokich ściankach mikser miska łyżka(...)nakładania ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach 5.Wype
KreatywnePinyróżne smaki to wcale się nie gryzą ze sobą ! Żródło : KLIK Składniki : (blaszka 39,5 x 23,5 ) CIASTO : 1 szkl, mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 1 szkl cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu waniliowego 2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę, proszek
Garnkowe fanaberiedzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu(...)zamarynowania na około 30 minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto. Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy krewetki , aby równomiernie zostały nim pokryte. Smażymy na głębokim oleju kilka minut ( można użyć frytkownicy ). Odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Smaki Ewylekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki: – 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram typ 650 i 200 gram tortowej) – 1/3 szklanki oleju; – 60 g drożdży świeżych; – 3/4 szklanki mleka; – 2 łyżki cukru; – 2 jajka; – szczypta soli; Dodatkowo(...)żeby powstały grudki. Do miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier
dom-agi.plcukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań
Walijskie Pichcenieletnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa(...)Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier
Bajeczna Kuchniatruskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła/margaryny 6 łyżek cukru(...)cukier wyrobić palcami aż zaczną się sklejać w grudki. 2. Żółtka oddzielić od białek. 3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać
Kto ugości moich gości?smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Mama Gotuje