ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:156/437)

SEROWE PĄCZUSIE 183

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Zóltka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę z sodą i pianę.Wyrabiamy. Bierzemy ciasto na dłoń, formujemy kuleczki, odkładamy na stolnicę, po 15 minutach smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy, studzimy, obtaczamy w cukrze pudrze

Z Majeczką w kuchni
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 249

przy chlebach żytnich, ale widoczne jest, że się lekko ciągnie. Gotową masę rozdzielamy do dwóch przygotowanych wcześniej form, u mnie silikonowe (delikatnie przesmarowane olejem kokosowym), metalowe musimy posmarować i dokładnie wysypać otrębami lub mąką. Ciasto ubijamy dokładnie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy i obsypujemy ziarnami, u mnie słonecznik i siemię  lniane. Skrapiamy obficie wodą i odstawiamy

Smaczne Zdrowe
KRĄŻKI CEBULOWE 139

krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki obtaczamy w cieście i następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krążki smażymy na oleju (polecam frytkownicę). Usmażone krążki cebulowe odsączamy z oleju i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 145

mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco

Sztuka gotowania w/g Samiry
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 132

miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita śmietana) Smacznego

ChilliJemy
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i owocami 196

które nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Wszystko miksujemy, na wierzch rzucamy dowolne owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy :) Prawda, że łatwizna? Składniki (blaszka 24x35 cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatki: 300-400 g rabarbaru 1 jabłko garść jagód (u mnie mrożone

Kuchnia domowa Ani
CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMOWĄ MASĄ, WIŚNIAMI I PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI 151

łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Margarynę utrzeć z  cukrem pudrem. Miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania, dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę (20 x 20 cm). Piec ok.30 min w 180 st. C. Składniki na krem

Banana Smiles
Pączusie serowe . 139

smażenia    Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę , dodać zmielony ser , cukier puder, jajka, cukier waniliowy , sodę , proszek ,śmietanę , spirytus . Zagnieść ciasto . Ciasto rozwałkować na 0,5 cm , wykrawać foremką dowolne kształty. W rondlu rozgrzać olej i olej kokosowy . Wrzucać partiami pączki , smażyć z obydwu stron na złoty kolor . Usmażone pączusie przekładać na ręczniczek papierowy , zimne posypać cukrem pudrem wymieszanym

Sama słodycz i szczypta chili
Francuzy z serem i rabarbarem 157

widać na załączonych zdjęciach.  Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru.   Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru 20 dag sera białego 2 jaja 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 - 3 łyżki cukru pudru sól Sposób Biały ser zmiksować z olejem, cukrami oraz żółtkami

Kuchenne aromaty
Placki z warzywami na cieście francuskim 197

mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte

prawdziwe jedzenie
Łosoś à la MasterChef 278

kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli(...)mieszamy z solą, a następnie obtaczamy w niej rybę. Na patelni rozgrzewamy masło (25 g) i olej (2 łyżki). Smażymy łososia (minutę z jednej strony i trochę krócej z drugiej), odkładamy na kratkę do ostygnięcia. Na delikatnie posypanym mąką blacie rozwałkowujemy 40% schłodzonego ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 na 15 cm (wymiary trzeba dopasować do wielkości filetów, musi

Ratunku obiad
Szybkie ciasto 2923

się stresujemy. Kakao podnosi także poziom serotoniny ( hormon szczęścia) pomaga w walce ze stresem i depresją. Czyli same plusy, pieczemy ciasto. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 18cm Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu) 1 szklanka(...)temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, sodę, sól. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Wszystko wymieszać widelcem, do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 225

mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.Wkładamy do dużego garnka , podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku

Ostra na Słodko
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 232

też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 144

szklanka ciepłej wody - 1,5 szklanki startego sera (cheddara) - 2 duże cebule - olej do podsmażenia cebuli - S&P Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 minut). Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać sól, wodę i zaczyn. Wyrobić ciasto, w międzyczasie, stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne(...)podwojenia wielkości. W międzyczasie obrać cebulę i posiekać (ja posiekałam w średniej wielkości kosteczkę :)). Podsmażyć na oleju i przyprawić do smaku. Delikatnie, ponieważ, (jeśli użyjecie cheddara), ser należy do tych ostrzejszych. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt* (10x15). Wierzch ciasta posypać serem i rozkładamy równomiernie podsmażoną cebulę (zostawiając

CookYourself