pieczenia 200 g zmielonych migdałów szczypta soli 1 czekolada gorzka ( min. 70 % kakao) 1 biała czekolada 800 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 80 g margaryny 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na biały puch, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie zmiksować. Następnie(...)wysypać mąką. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie delikatnie wyjąć. Ciasto pokrój na blaty równej grubości. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać olej, margarynę, 2 łyżki wody i mieszaj do momentu połączenia się składników. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem z dodatkiem cukru pudru. Blaty biszkoptu posmaruj czekolada
Wielki apetytsiak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem swoją masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany(...)mnie wiśnia -2 banany rozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy ciastu odpocząć około
BaRepasFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy
Kulinarny karnet ChristopheraMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki(...)Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puch, cały czas miksując wlewać po woli olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
RAROSSAświeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy NADZIENIE: 500 g zmielonego, ugotowanego wcześniej mięsa (u mnie wieprzowina) 4 cebule olej 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki papryki słodkiej sól pieprz roztrzepane jajko do posmarowania do posypania sezam, czarnuszka lub mak Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem(...)krócej niż 8 minut), oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką
Rozpustne gotowanielukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 1 gruszka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki(...)cynamonu 2 garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony z soku z cytryny i cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować
My simple kitchenSmaczna przystawka dobra z czerwonym barszczykiemSKŁADNIKINa ciasto:1/2 kilograma mąki1 margaryna2 łyżki cukru1 łyżeczka soli jedno jajkoNa farsz1/2 kilograma pieczarek, 2 cebuleolej do
W kuchennym oknie EwySezonowe ciasto z pysznymi truskawkami do dzisiejszej kawki jak również na każdą okazję, polecam bo naprawdę pyszne. Ciasto kakaowe z truskawkami SKŁADNIKI: jajka - 8 szt mąka - 3 szkl proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki cukier kryształ - 2 szkl olej - 1 szkl truskawki - 70 dag kakao - 2 łyżki tłuszcz do blachy PRZYGOTOWANIE: Truskawki obrać z szypułek, umyć(...)osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto
Kuchnia Danusiostatnich opakowań proszku do pieczenia znalazłam przepis na ciasto jogurtowe. Urzekła mnie jego prostota i szybkość wykonania, a że potrzebowałam upiec coś naprawdę błyskawicznego, wiec pozwoliłam sobie go wykorzystać. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 150 g jogurtu naturalnego puszka(...)termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zamieszałam. Dołożyłam całe jajka, olej i jogurt. Całość miksowałam 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyłam kawałki ananasa. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem
Kuchenne zapiski EdytyZawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprzok. 5 łyżek ketchupu Ponadto:1 cebulaolej do smażeniapół pęta(...)dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia
Bon Appetit Małgorzatyspróbujecie je wykonać.Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków(...)sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi
upichciczapraszam dzisiaj na pyszne i proste w wykonaniu ciasto biszkoptowe z pianką brzoskwiniową. W sam raz do kawki , moim gościom smakowało mam nadzieję że Wam też posmakuje :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie(...)kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy(...)czasie powinny się spienić i teraz: Do mieszanki drożdży wsypujemy pozostały cukier, sól, wbijamy 2 jajka, wlewamy olej i mieszamy łyżką (albo w mikserze) wolno i delikatnie. Podczas mieszania stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając. W momencie, w którym ciasto staje się bardziej zwarte łyżkę zamieniamy na własną dłoń (robotów planetarnych to nie dotyczy) i wyrabiamy ciasto dotąd
Blondynka Gotujefeta (50 g) sól, pieprz 8 łyżek mąki pszennej tortowej 4 łyżki mleka 2 duże jajka olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać masło i mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną(...)drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Do mięsa dodać posiekaną pietruszkę i ser feta. Ponownie całość wymieszać. Na sam koniec wlać ciasto. Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze
Ugotowaćnatką pietruszki. Są smaczne i ładnie wyglądają. Składniki: 400 gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno kroimy i również dodajemy do masy ( jeżeli za bardzo się lepi możemy zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek
Smaki Ewy